Hozzávalók
A húshoz
- 500 g borjúcomb
- ½ tk őrölt fahéj
- ½ tk pirospaprika
- 0.25 tk őrölt kömény
- 0.25 tk őrölt bors
- 1 tk morzsolt oregánó
- 0.25 mk őrölt szerecsendió
- ½ tk őrölt koriander
- 1 tk őrölt görögszéna
- 3 ek olaj
- só
- olaj a pirításhoz
A török rizshez
- 1 fej hagyma (kb. 160 g)
- 1 gerezd fokhagyma
- 30 ml olaj
- 1 db paradicsom (kb. 150 g)
- 400 ml víz
- só, bors
- ½ tk őrölt kömény
- 200 g bulgur
- 100 ml passata
A salátához
- 2 db szívsaláta
- 1 fej lila hagyma (kb. 130 g/db)
- 2 db paradicsom (kb. 75 g/db)
- 0.25 db kígyóuborka (kb. 400 g/db)
A csípős szószhoz
- 1 ek darált erőspaprika
- 70 g ketchup
- 30 ml víz
A joghurtos szószhoz
- 175 g görög joghurt
- 6 db mentalevél apróra vágva
- só
A sült krumplihoz
- 400 g fagyasztott hasábburgonya
- bő olaj a sütéshez
Hozzávalók
A húshoz
- 500 g borjúcomb
- ½ tk őrölt fahéj
- ½ tk pirospaprika
- 0.25 tk őrölt kömény
- 0.25 tk őrölt bors
- 1 tk morzsolt oregánó
- 0.25 mk őrölt szerecsendió
- ½ tk őrölt koriander
- 1 tk őrölt görögszéna
- 3 ek olaj
- só
- olaj a pirításhoz
A török rizshez
- 1 fej hagyma (kb. 160 g)
- 1 gerezd fokhagyma
- 30 ml olaj
- 1 db paradicsom (kb. 150 g)
- 400 ml víz
- só, bors
- ½ tk őrölt kömény
- 200 g bulgur
- 100 ml passata
A salátához
- 2 db szívsaláta
- 1 fej lila hagyma (kb. 130 g/db)
- 2 db paradicsom (kb. 75 g/db)
- 0.25 db kígyóuborka (kb. 400 g/db)
A csípős szószhoz
- 1 ek darált erőspaprika
- 70 g ketchup
- 30 ml víz
A joghurtos szószhoz
- 175 g görög joghurt
- 6 db mentalevél apróra vágva
- só
A sült krumplihoz
- 400 g fagyasztott hasábburgonya
- bő olaj a sütéshez
A húst egy éles késsel minél vékonyabb szeletekre vágjuk. Az a legjobb, ha szinte hajszálvékony kis szeleteket sikerül vágni belőle. Egy keverőtálba tesszük, és megszórjuk a fűszerekkel. Meglocsoljuk az olajjal, majd alaposan összekeverjük, hogy a pác mindenhol érje a húst, és legalább 2 órára, de akár egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
A bepácolt húsokat sózzuk, és egy tepsibe vagy sütőformába rétegezzük úgy, hogy a hússzeletek csak félig össze-vissza fedjék egymást, és 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre.
A török rizshez a hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, és egy erős lángon hevített lábasban, lepirítjuk az olajon. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot, felöntjük a kimért vízből kb. fél decivel. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a köménnyel, és 2-3 percig főzzük. Ekkor felöntjük a maradék vízzel is. Amikor felforrt, hozzáadjuk az átmosott bulgurt, és 15 percig főzzük. Viszonylag gyakran kevergetjük, nehogy leégjen. Mikor letelt a főzési idő, lefedve 5-8 percig hagyjuk állni, majd ismét bekapcsoljuk a tűzhelyet, hozzáöntjük a passatát, és 1-2 percig pirítjuk.
A salátához a szívsalátát kisebb-nagyobb darabokra tépkedjük, és egy tálba tesszük a vékony szeletekre vágott lila hagymával, a szeletekre vágott paradicsommal és a vékony cikkekre vágott uborkával együtt.
A csípős és a joghurtos szószokhoz összekeverjük a hozzávalókat. A burgonyát 175 fokos, forró, bő olajban aranybarnára sütjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük. A húst kisebb darabokra vágjuk,, azaz az elősütött egybesült húst vékonyan újra felcsíkozzuk, és forró serpenyőben, kevés olajon 2 percig pirítjuk.
Tálalás
Szedünk egy nagyobb tányérra a török rizsből, a salátából, a krumpliból és a húsból is, majd ízlés szerint meglocsoljuk a joghurtos és a csípős szósszal.
- Előkészítési idő: 30 perc
- Pácolás: min. 120 perc
- Elkészítési idő: 45 perc
- Összesen: 195 perc
Ha tetszett a gyros tál receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!