Hirdetés

Gyros tál

Hozzávalók

2
főre
+

A húshoz

500 g borjúcomb
½ tk őrölt fahéj
½ tk pirospaprika
0.25 tk őrölt kömény
0.25 tk őrölt bors
1 tk morzsolt oregánó
0.25 mk őrölt szerecsendió
½ tk őrölt koriander
1 tk őrölt görögszéna
3 ek olaj
olaj a pirításhoz

A török rizshez

1 fej hagyma (kb. 160 g)
1 gerezd fokhagyma
30 ml olaj
1 db paradicsom (kb. 150 g)
400 ml víz
só, bors
½ tk őrölt kömény
200 g bulgur
100 ml passata

A salátához

2 db szívsaláta
1 fej lila hagyma (kb. 130 g/db)
2 db paradicsom (kb. 75 g/db)
0.25 db kígyóuborka (kb. 400 g/db)

A csípős szószhoz

1 ek darált erőspaprika
70 g ketchup
30 ml víz

A joghurtos szószhoz

175 g görög joghurt
6 db mentalevél apróra vágva

A sült krumplihoz

400 g fagyasztott hasábburgonya
bő olaj a sütéshez
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Gyros tál

A gyrosról mindig a főiskolás éveim jutnak eszembe, amikor egy átmulatott éjszaka után bandukoltam vissza a kollégiumba. Egész biztos, hogy tűzoltás gyanánt hazafelé menet bekaptam egyet, de volt, hogy kettőt, akár hármat is...
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

2
főre
+

A húshoz

500 g borjúcomb
½ tk őrölt fahéj
½ tk pirospaprika
0.25 tk őrölt kömény
0.25 tk őrölt bors
1 tk morzsolt oregánó
0.25 mk őrölt szerecsendió
½ tk őrölt koriander
1 tk őrölt görögszéna
3 ek olaj
olaj a pirításhoz

A török rizshez

1 fej hagyma (kb. 160 g)
1 gerezd fokhagyma
30 ml olaj
1 db paradicsom (kb. 150 g)
400 ml víz
só, bors
½ tk őrölt kömény
200 g bulgur
100 ml passata

A salátához

2 db szívsaláta
1 fej lila hagyma (kb. 130 g/db)
2 db paradicsom (kb. 75 g/db)
0.25 db kígyóuborka (kb. 400 g/db)

A csípős szószhoz

1 ek darált erőspaprika
70 g ketchup
30 ml víz

A joghurtos szószhoz

175 g görög joghurt
6 db mentalevél apróra vágva

A sült krumplihoz

400 g fagyasztott hasábburgonya
bő olaj a sütéshez
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A húst egy éles késsel minél vékonyabb szeletekre vágjuk. Az a legjobb, ha szinte hajszálvékony kis szeleteket sikerül vágni belőle. Egy keverőtálba tesszük, és megszórjuk a fűszerekkel. Meglocsoljuk az olajjal, majd alaposan összekeverjük, hogy a pác mindenhol érje a húst, és legalább 2 órára, de akár egy éjszakára a hűtőbe tesszük. 

A bepácolt húsokat sózzuk, és egy tepsibe vagy sütőformába rétegezzük úgy, hogy a hússzeletek csak félig össze-vissza fedjék egymást, és 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre.

A török rizshez a hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, és egy erős lángon hevített lábasban, lepirítjuk az olajon. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot, felöntjük a kimért vízből kb. fél decivel. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a köménnyel, és 2-3 percig főzzük. Ekkor felöntjük a maradék vízzel is. Amikor felforrt, hozzáadjuk az átmosott bulgurt, és 15 percig főzzük. Viszonylag gyakran kevergetjük, nehogy leégjen. Mikor letelt a főzési idő, lefedve 5-8 percig hagyjuk állni, majd ismét bekapcsoljuk a tűzhelyet, hozzáöntjük a passatát, és 1-2 percig pirítjuk.

A salátához a szívsalátát kisebb-nagyobb darabokra tépkedjük, és egy tálba tesszük a vékony szeletekre vágott lila hagymával, a szeletekre vágott paradicsommal és a vékony cikkekre vágott uborkával együtt.  

A csípős és a joghurtos szószokhoz összekeverjük a hozzávalókat. A burgonyát 175 fokos, forró, bő olajban aranybarnára sütjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük. A húst kisebb darabokra vágjuk,, azaz az elősütött egybesült húst vékonyan újra felcsíkozzuk, és forró serpenyőben, kevés olajon 2 percig pirítjuk.

Tálalás

Szedünk egy nagyobb tányérra a török rizsből, a salátából, a krumpliból és a húsból is, majd ízlés szerint meglocsoljuk a joghurtos és a csípős szósszal.

Gyros tál
Gyros tál
  • Előkészítési idő: 30 perc
  • Pácolás: min. 120 perc
  • Elkészítési idő: 45 perc
  • Összesen: 195 perc 

Ha tetszett a gyros tál receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?