Hozzávalók
- 1.2 kg sertésdagadó
- 1 ek étolaj
- só, bors
- 6 db tojás
- 200 g szikkadt kalács
- 200 ml tej
- 100 g kenyérszalonna
- 2 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk magos mustár
- 2 tk ecetes torma
- 150 g főtt-füstölt sonka
- 1 csokor snidling
A kencéhez
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek étolaj
A spenótos tabuléhoz
- 100 g bulgur
- 250 ml zöldségalaplé
- 2 db kígyóuborka
- 5 db paradicsom (90 g/db)
- 3 szál újhagyma
- 2 csokor petrezselyemzöld
- ½ csokor menta
- 50 g bébispenót
- ½ db citrom
- 4 evőkanál olívaolaj
- só, bors
Húsvéti töltött dagadó spenótos tabuléval
Hozzávalók
- 1.2 kg sertésdagadó
- 1 ek étolaj
- só, bors
- 6 db tojás
- 200 g szikkadt kalács
- 200 ml tej
- 100 g kenyérszalonna
- 2 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk magos mustár
- 2 tk ecetes torma
- 150 g főtt-füstölt sonka
- 1 csokor snidling
A kencéhez
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek étolaj
A spenótos tabuléhoz
- 100 g bulgur
- 250 ml zöldségalaplé
- 2 db kígyóuborka
- 5 db paradicsom (90 g/db)
- 3 szál újhagyma
- 2 csokor petrezselyemzöld
- ½ csokor menta
- 50 g bébispenót
- ½ db citrom
- 4 evőkanál olívaolaj
- só, bors
A töltött dagadó elkészítéséhez először magát a dagadót megnyitjuk, kiklopfoljuk, bekenjük egy kevés olajjal és sózzuk, borsozzuk.
Egy lábos vízben 4 db tojást keményre főzünk. A kalácsot felkockázzuk és meglocsoljuk a tejjel. Közben az apróra vágott kenyérszalonnát elkezdjük pirítani egy kisebb serpenyőben, és amint kisült egy kis zsiradék belőle, rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát, és lepirítjuk.
A beáztatott kalácsot kinyomkodjuk, és egy keverőtálban összekeverjük a pirított szalonnás hagymával, 2 db nyers tojással, a mustárral és a tormával. A sonkát felkockázzuk, és ez is mehet a kalácsos keverékbe, végül belekeverjük a finomra vágott snidlinget és a felkockázott főtt tojást is. Sózzuk és borsozzuk, aztán az egészet alaposan összekeverjük, és megkenjük vele a dagadót.
Szorosan feltekerjük, majd sütőpapírba és alufóliába tekerjük. Az így kapott rudat tepsire fektetjük és 180 fokra előmelegített sütőben 1 órán keresztül sütjük. Ezután kicsomagoljuk, megkenjük a zúzott fokhagymával elkevert olajjal és tovább sütjük még kb. 30 percet.
Spenótos tabulé
A körethez a bulgurt egy gyorsforralóba tesszük és felöntjük az alaplével. Közepes lángon felforraljuk, majd lefedve készre pároljuk. Az uborkából és a paradicsomból eltávolítjuk a magokat és apró kockákra vágjuk. Az újhagymát is vékonyan felkarikázzuk és egy tálba szórjuk az aprított ubival és paradicsommal együtt. A zöldfűszereket finomra, a spenótot pedig durvára vágjuk, és ezeket is a tálba szórjuk. Hozzáadjuk a megfőtt bulgurt, belereszeljük fél citrom héját és belefacsarjuk a levét is, mehet bele az olívaolaj, sózzuk, borsozzuk, és végül az egészet alaposan átkeverjük.
A megsült dagadót karikákra vágjuk és a spenótos tabuléval együtt tálaljuk.
- Elkészítési idő: 1 óra
- Sütési idő: 1,5 óra
Ha tetszett a húsvéti töltött dagadó spenótos tabuléval recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!