Hirdetés
Karácsonyi menü

Márton-napi libavacsora

Hozzávalók

A libához

4 fej hagyma
2 szál sárgarépa
2 szál paszternák
4 - 6 szál zellerszár
1 - 2 db birsalma
3 ½ - 5 kg-os egész liba
2 fej fokhagyma
1 ek paradicsompüré
200 ml szójaszósz
3 - 4 cm-nyi gyömbér
5 - 6 db babérlevél
1 púpozott ek majoranna
1 púpozott ek durva szemű bors
2 - 3 ág kakukkfű
2 - 3 ág rozmaring
só (minden liter vízhez 1 púpozott evőkanál)
1 evőkanál libazsír

A kenéshez

1 ek baracklekvár
2 ek szójaszósz
1 ek édes vagy csípős chiliszósz

A krumplihoz

1 - 2 kg burgonya

A párolt káposztához

1 kg savanyú káposzta
1 púpozott ek barna cukor
1 fej hagyma
só, bors
1 csapott ek őrölt kömény
2 db alma

A mártáshoz

paradicsompüré
1 ek liszt
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:

Hirdetés

Márton-napi libavacsora

Nem tudod, hogyan készítsd el az ünnepi lakomát? Most megmutatjuk, hogyan tudsz egy pazar fogást készíteni a családnak. Igazi klasszikus recept, amiben garantáltan nem fogsz csalódni.
Kipróbáltam, jóóó lett!
2
Hirdetés

Hozzávalók

A libához

4 fej hagyma
2 szál sárgarépa
2 szál paszternák
4 - 6 szál zellerszár
1 - 2 db birsalma
3 ½ - 5 kg-os egész liba
2 fej fokhagyma
1 ek paradicsompüré
200 ml szójaszósz
3 - 4 cm-nyi gyömbér
5 - 6 db babérlevél
1 púpozott ek majoranna
1 púpozott ek durva szemű bors
2 - 3 ág kakukkfű
2 - 3 ág rozmaring
só (minden liter vízhez 1 púpozott evőkanál)
1 evőkanál libazsír

A kenéshez

1 ek baracklekvár
2 ek szójaszósz
1 ek édes vagy csípős chiliszósz

A krumplihoz

1 - 2 kg burgonya

A párolt káposztához

1 kg savanyú káposzta
1 púpozott ek barna cukor
1 fej hagyma
só, bors
1 csapott ek őrölt kömény
2 db alma

A mártáshoz

paradicsompüré
1 ek liszt
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:


A libához a hagymát, a répát, a paszternákot, a zellert és a birsalmát nagyobb darabokra vágjuk, és egy mély edénybe tesszük. Rárakjuk a libát, majd a fűszereket, végül hozzáöntjük a szójaszószt és annyi vizet, amennyi ellepi (literenként 1 púpozott evőkanál sót hozzárakva). Hűtőben legalább 6 órát, de a legjobb esetben 1 napot pácoljuk. 

A pácolás után kivesszük a húst, a többi hozzávalót leszűrjük, a levet félretesszük. A leszűrt zöldségeket egy nagyobb, mély tepsibe rakjuk, erre tesszük a libát, hátával lefelé. Megkenjük a bőrét zsírral, majd sütőpapírt rakunk rá. Végül 2-3 réteg alufóliát is ráteszünk. 140 fokra előmelegített sütőben 5 órán át sütjük.

Az 5 óra letelte után megkenjük a libát lekvár, a szójaszósz és a chiliszósz elegyével, ezután egy másik tepsire tesszük, és 220 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.

A körethez a burgonyákat alaposan megmossuk, jól megsózzuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 35-45 percet sütjük.

A savanyú káposztát kicsit átmossuk. Egy lábasban cukrot karamellizálunk, hozzáteszünk 100 ml libazsírt (a leszűrt lé tetején nagyon sok zsíros rész keletkezik, ezt használhatjuk hozzá), és rádobjuk a hagymát. Kicsit megpirítjuk, majd hozzáadjuk a káposztát, és fűszerezzük. Fedő alatt megpároljuk és mikor majdnem kész, hozzá rakjuk a kimagozott és felszeletelt almát is. Ízlés szerint tovább édesítjük.

A mártáshoz a maradék, korábban keletkezett zsírszerű folyadékot és a paradicsompürét lepirítjuk, hozzákeverjük a lisztet, majd felöntjük a félretett páclével. Ezt összeforraljuk, míg szép sűrű mártást kapunk, majd átszűrjük.

Ha tetszett a Márton-napi libavacsora receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások