Hozzávalók
A libához
- 4 fej hagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál paszternák
- 4 - 6 szál zellerszár
- 1 - 2 db birsalma
- 3 ½ - 5 kg-os egész liba
- 2 fej fokhagyma
- 1 ek paradicsompüré
- 200 ml szójaszósz
- 3 - 4 cm-nyi gyömbér
- 5 - 6 db babérlevél
- 1 púpozott ek majoranna
- 1 púpozott ek durva szemű bors
- 2 - 3 ág kakukkfű
- 2 - 3 ág rozmaring
- só (minden liter vízhez 1 púpozott evőkanál)
- 1 evőkanál libazsír
A kenéshez
- 1 ek baracklekvár
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek édes vagy csípős chiliszósz
A krumplihoz
- 1 - 2 kg burgonya
- só
A párolt káposztához
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 púpozott ek barna cukor
- 1 fej hagyma
- só, bors
- 1 csapott ek őrölt kömény
- 2 db alma
A mártáshoz
- paradicsompüré
- 1 ek liszt
Hozzávalók
A libához
- 4 fej hagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál paszternák
- 4 - 6 szál zellerszár
- 1 - 2 db birsalma
- 3 ½ - 5 kg-os egész liba
- 2 fej fokhagyma
- 1 ek paradicsompüré
- 200 ml szójaszósz
- 3 - 4 cm-nyi gyömbér
- 5 - 6 db babérlevél
- 1 púpozott ek majoranna
- 1 púpozott ek durva szemű bors
- 2 - 3 ág kakukkfű
- 2 - 3 ág rozmaring
- só (minden liter vízhez 1 púpozott evőkanál)
- 1 evőkanál libazsír
A kenéshez
- 1 ek baracklekvár
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek édes vagy csípős chiliszósz
A krumplihoz
- 1 - 2 kg burgonya
- só
A párolt káposztához
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 púpozott ek barna cukor
- 1 fej hagyma
- só, bors
- 1 csapott ek őrölt kömény
- 2 db alma
A mártáshoz
- paradicsompüré
- 1 ek liszt
A libához a hagymát, a répát, a paszternákot, a zellert és a birsalmát nagyobb darabokra vágjuk, és egy mély edénybe tesszük. Rárakjuk a libát, majd a fűszereket, végül hozzáöntjük a szójaszószt és annyi vizet, amennyi ellepi (literenként 1 púpozott evőkanál sót hozzárakva). Hűtőben legalább 6 órát, de a legjobb esetben 1 napot pácoljuk.
A pácolás után kivesszük a húst, a többi hozzávalót leszűrjük, a levet félretesszük. A leszűrt zöldségeket egy nagyobb, mély tepsibe rakjuk, erre tesszük a libát, hátával lefelé. Megkenjük a bőrét zsírral, majd sütőpapírt rakunk rá. Végül 2-3 réteg alufóliát is ráteszünk. 140 fokra előmelegített sütőben 5 órán át sütjük.
Az 5 óra letelte után megkenjük a libát lekvár, a szójaszósz és a chiliszósz elegyével, ezután egy másik tepsire tesszük, és 220 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.
A körethez a burgonyákat alaposan megmossuk, jól megsózzuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 35-45 percet sütjük.
A savanyú káposztát kicsit átmossuk. Egy lábasban cukrot karamellizálunk, hozzáteszünk 100 ml libazsírt (a leszűrt lé tetején nagyon sok zsíros rész keletkezik, ezt használhatjuk hozzá), és rádobjuk a hagymát. Kicsit megpirítjuk, majd hozzáadjuk a káposztát, és fűszerezzük. Fedő alatt megpároljuk és mikor majdnem kész, hozzá rakjuk a kimagozott és felszeletelt almát is. Ízlés szerint tovább édesítjük.
A mártáshoz a maradék, korábban keletkezett zsírszerű folyadékot és a paradicsompürét lepirítjuk, hozzákeverjük a lisztet, majd felöntjük a félretett páclével. Ezt összeforraljuk, míg szép sűrű mártást kapunk, majd átszűrjük.
Ha tetszett a Márton-napi libavacsora receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!