Hozzávalók
- 500 g kenyérliszt (BL 80) vagy pizzaliszt (00) (vagy BL55 liszt)
- 1 ek só
- 2 ek olívaolaj
- 300 ml kézmeleg víz
- 25 g élesztő
- 1 ek cukor
A pizzaszószhoz
- 300 ml passzírozott paradicsom (passata di pomodoro)
- 1 fej kisebb vöröshagyma
- 2 tk cukor
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor bazsalikom
- 4 - 5 levél friss zsálya és egy kis ág rozmaring
- só, bors, szerecsendió
A pizza feltéthez
- 50 g kolbász
- 4 - 6 szelet bacon
- 125 g mozzarella
- 1 fej lilahagyma
Hozzávalók
- 500 g kenyérliszt (bl 80) vagy pizzaliszt (00) (vagy BL55 liszt)
- 1 ek só
- 2 ek olívaolaj
- 300 ml kézmeleg víz
- 25 g élesztő
- 1 ek cukor
A pizzaszószhoz
- 300 ml passzírozott paradicsom (passata di pomodoro)
- 1 fej kisebb vöröshagyma
- 2 tk cukor
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor bazsalikom
- 4 - 5 levél friss zsálya és egy kis ág rozmaring
- só, bors, szerecsendió
A pizza feltéthez
- 50 g kolbász
- 4 - 6 szelet bacon
- 125 g mozzarella
- 1 fej lilahagyma
Az otthon készült pizzák legfőbb problémája, hogy a sütők nem tudnak olyan forrók lenni, mint ami a pizzasütéshez kell. Egy igazi pizzakemencében ugyanis jóval 300 fok feletti a hőmérséklet, ráadásul a kemence alja, amire a tészta kerül, szintén tűzforró. Ezzel szemben egy háztartási sütő általában 230-280 fok körüli hőmérsékletet tud produkálni, ráadásul a hideg tepsire kinyújtott tészta alulról ennél lényegesen kisebb hőt fog majd kapni. Az eredmény legtöbbször vagy sületlen tésztájú, vagy agyonszáradt, kekszszerű pizza. És mit lehet ez ellen csinálni? Hát serpenyőben elősütni a pizzát!
A jó forróra hevített teflonserpenyő kb. úgy kezdi el alulról sütni a tésztát, ahogy az egy pizzakemencében történik. Persze a pizza teteje ettől még nem sül meg, éppen ezért az alulról gyakorlatilag készre (na jó 80%-osra) sütött pizzát még jó forró sütőben pár perc alatt be kell fejezni. Az eredmény így fog a leginkább hasonlítani ahhoz, amit egy jó pizzériában kaphattok. Próbáljátok ki! Fontos, hogy a serpenyő teflonos legyen, illetve az is, hogy majd beférjen a sütőtökbe, ezt előtte teszteljétek!
A tésztához:
A kézmeleg vízbe belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a cukrot. Az egészet jól összekeverjük, hogy a cukor feloldódjon, majd félrerakjuk 6-7 percre. Ennyi idő elteltével a zavaros folyadék életre kel, a tetején megjelenik egy kis hab és az egész finoman pezsegni kezd majd.
A liszthez adjuk a sót, olívaolajat és a felfuttatott élesztőt, majd robotgéppel kidagasztjuk pár perc alatt, míg szép feszes állagú tésztát kapunk.
(Kézzel is meg lehet ám csinálni a tésztát: egy nyújtódeszkára öntsétek ki a lisztet, a közepébe csináljatok egy krátert és abba öntsétek bele az élesztős vizet, az olajat és a sót. Kezdjét el összekeverni, majd pedig amikor összeállt, akkor jó erős mozdulatokkal, intenzíven gyúrjátok át a tésztát, a cél természetesen itt is a feszes állag. A lisztben lévő sikér akkor alakítja ki a kívánt tészta-szerkezetet, ha jó alaposan át van dolgozva, szóval ne legyetek lusták! :))
A kész tészta egy tálba dobjuk, szórunk rá egy kevés lisztet és egy konyharuhával letakarva, nem huzatos, lehetőleg melegebb helyre rakjuk és hagyjuk 1,5-2 órán keresztül kelni.
A szószhoz:
A pizzaszószhoz egy serpenyőben vagy lábasban kevés olajat hevítünk, rádobjátok a finomra vágott vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot és kis lángon rotyogtatni kezdjük. Jöhet bele a vékony szeletekre vágott fokhagyma, só, bors, cukor, szerecsendió. Ezt követi a nagyon finomra aprított zsálya és rozmaring és legvégül a szintén finomra vágott bazsalikom. Ha kész, hagyjuk kicsit kihűlni.
Előkészítjük az összes feltétnek valót: vékonyra karikázzuk a kolbászt, a bacont kisebb darabokra vágjuk, a mozzarellát és a lilahagymát felszeleteljük.
Az összeállításhoz:
Ha jól megkelt a tészta, ilisztezett nyújtódeszkára dobjuk, néhány mozdulattal átgyúrjuk és elfelezzük. Kerekre formázzuk a darabokat és kinyújtjuk kb. 8-10 mm vastagságúra úgy, hogy minden nyújtás után egy negyednyit fordítunk a tésztán, így szép kerek marad majd. A sütőt beizzítjuk a lehető legforróbbra, akár 300 fokra, ha lehetséges.
Egy teflonserpenyőt (ami befér majd a sütőbe később!) jó alaposan felforrósítunk (kb. mint hússütés előtt, rendesen!). Szórunk bele egy kevés lisztet és rádobjuk a kinyújtott tésztát. Megkenjük a pizzaszósszal, és megpakoljuk a feltétekkel: kolbász, bacon, mozzarella és a lilahagyma. Gyorsan kell dolgozni, nehogy a pizza alja megégjen!
Egészen addig hagyjátok nagy lángon a tésztát, míg az alja el nem kezd rendesen megsülni, néha egészen sötétbarna foltok is megjelenhetnek rajta. Ekkor bedobjuk a serpenyőt a forró sütőbe felülre és hőfoktól függően 5-7 percig sütjük a pizzát, amíg a sajt megolvad a tetején és a pizza tökéletesen megsül. Kesztyűvel kivesszük a forró serpenyőt, a pizzát egy vágódeszkára csúsztatjuk, felvágjuk és azonnal tálaljuk.
Ha tetszett a serpenyős pizza receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!