Hozzávalók
- 2 db egész, bőrös csirkemell
- 1 ek só
- 50 g vaj
- 2 ek olívaolaj
- 2 tk római kömény
- 2 tk füstölt paprika
- 2 tk fokhagymapor
A krumplipüréhez
- 600 g „C” típusú krumpli
- 150 g vaj
- 100 ml habtejszín
- só, bors
- - 0.25 db szerecsendió
A kelbimbóhoz
- 500 g kelbimbó
- 1 ek olívaolaj
- ½ tk vöröshagymapor
- ½ tk fokhagymapor
- ½ tk római kömény
- só, bors
- 40 g parmezán
- 50 g zsemlemorzsa
Hozzávalók
- 2 db egész, bőrös csirkemell
- 1 ek só
- 50 g vaj
- 2 ek olívaolaj
- 2 tk római kömény
- 2 tk füstölt paprika
- 2 tk fokhagymapor
A krumplipüréhez
- 600 g „C” típusú krumpli
- 150 g vaj
- 100 ml habtejszín
- só, bors
- - 0.25 db szerecsendió
A kelbimbóhoz
- 500 g kelbimbó
- 1 ek olívaolaj
- ½ tk vöröshagymapor
- ½ tk fokhagymapor
- ½ tk római kömény
- só, bors
- 40 g parmezán
- 50 g zsemlemorzsa
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, légkeverésen. A csirkemellet leszedjük a csontról, amit később alapléhez vagy húsleveshez is felhasználhatunk. Egy nagy tálnyi langyos vízben feloldunk 1 ek sót, és 15 percre beletesszük a húst.
Ez idő alatt meghámozzuk a krumplit, kis kockákra vágjuk, és sós vízben forrástól számítva 10-12 percig főzzük. Ha letelt a csirke ideje, hideg vízzel lemossuk és szárazra töröljük, majd megfűszerezzük mindkét oldalát. Egy sütőben is használható serpenyőben a vaj ¼-ét 2 ek olívaolajjal felhevítjük, és a csirke bőrös felét 2-3 perc alatt hirtelen elősütjük, majd megfordítjuk és a sütőbe tesszük a húst. Kb. 25-30 percig sütjük, amíg a legvastagabb részénél a maghőmérő minimum 75 fokot mutat.
Amíg a csirke sül, pürésítjük a krumplit. Egy kis edényben összemelegíjük a vajat és a tejszínt, és a krumplihoz adjuk. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
A megtisztított, félbevágott kelbimbókat összeforgatjuk 1 ek olajjal, és hozzáadjuk a fűszereket, a reszelt parmezánt és morzsát. Egy tepsire sütőpapírt teszünk, vékony rétegben kiolajozzuk, és amíg a csirke pihen, addig berakjuk a 200 fokra előmelegített sütőbe. 12-15 perc alatt készül el a kelbimbó, az idő vége felé érdemes csekkolni, hogy a kisebb darabok ne égjenek meg.
Az időközben megsült és pihentetett húst száliránnyal ellentétesen felvágjuk, egy adag krumplipürére tesszük, és pár szem ropogós kelbimbót is kínálunk mellé.
Ha tetszett a szaftos csirkemell receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!