Húsételek

Thaigrilltarjamangósalátával

Thai grilltarja mangósalátával

Hozzávalók
A quinoasalátához
300 g
quinoa
50 ml
szójaszósz
2 db
mangó
2 db
avokádó
1 szál
sárgarépa
(120 g/szál)
2 fej
salottahagyma
(30 g/fej)
3 szál
újhagyma
1 csokor
koriander
1 db
gránátalma
50 g
sótlan, pörkölt mogyoró
1 db
lime
A páchoz
200 ml
kókuszkrém
200 ml
kókusztej
1 ek
tamarind paszta
1 mk
halszósz
2 tk
barna cukor
1 db
lime
2 tk
gyömbérpor
50 ml
szójaszósz
80 ml
mogyoróolaj
A húshoz
600 g
sertéstarja
só, bors
Az öntethez
30 ml
szójaszósz
1 tk
mustár
30 ml
mogyoróolaj
0.25 db
lime
1 tk
barna cukor

Elkészítés

A quinoát alaposan átmossuk, majd enyhén sós, szójaszószos, bő, lobogó vízben, a csomagoláson feltüntetett idő alatt megfőzzük, aztán leszűrjük és hagyjuk kihűlni. 

A mangót és az avokádót kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A répát gyufaszálra, vagyis juliennre, a salottát 0,5 cm-es kockákra, az újhagymát pedig vékony karikára vágjuk. A koriandert is felaprítjuk, egy keveset félreteszünk tálaláshoz, a többit pedig a felaprított zöldségekkel és gyümölcsökkel együtt hozzákeverjük a kihűlt quinoához. 

A páchoz egy tálban összekeverjük a kókuszkrémet, a kókusztejet, a tamarind pasztát, a halszószt, a barna cukrot, a lime reszelt héját és kifacsart levét, a gyömbérport, a szójaszószt és a mogyoróolajat, és az egészet egy botmixer segítségével összeturmixoljuk.

A hússzeleteket kissé kiklopfoljuk, és beletesszük a pácba. Hűtőben legalább 3 órát, de inkább egy egész éjszakát pácoljuk. Sütés előtt 1 órával kivesszük a hűtőből. 

A grillre tesszük a hússzeleteket, mindkét oldalukat enyhén sózzuk és borsozzuk, és oldalanként kb. 2-2 perc alatt megsütjük. A tarjának jót tesz a hirtelen nagy hő, mivel nem csontos húsról van szó, így könnyebben átsül, mint pl. a csirkeszárny, ezért érdemes erős hőfokon sütni, hogy hirtelen kapjon nagy hőt. Amikor megsültek, félretesszük őket.

Az öntethez egy habverő segítségével összekeverjük szójaszószt, a mustárt, a mogyoróolajat, a lime levét és a barna cukrot. Pontosítok: nem csak szimplán összekeverjük, hanem addig keverjük, amíg egy emulziót, vagyis egy teljesen homogén állagú öntetet nem kapunk.

Tálra szedjük a salátát, mellé helyezzük a húsokat, a salátát megszórjuk az újhagyma karikára vágott zöldjével, a gránátalma magjával, friss korianderrel és a pörkölt mogyoróval, lime-gerezdeket helyezünk a tetejére, végül az egészet megcsurgatjuk az öntettel.

thai-grilltarja-mangosalátaval (2)
Thai grilltarja mangósalátával (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 60 perc
  • Pácolás: minimum 3 óra

Még több tarjás recept:

Mexikói carne asada tarja

Wasabis-tormás Strindberg-tarja

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ez a tarja a thaiföldi grillpartik sztárja – gondolom én, de az is lehet, hogy nem így van. Akinek van rá ideje, járjon utána az igazságnak vagy inkább készítsen hozzá még egy igazán ízgazdag salátát is.

Hozzávalók

4 főre
A quinoasalátához
300 g
quinoa
50 ml
szójaszósz
2 db
mangó
2 db
avokádó
1 szál
sárgarépa
(120 g/szál)
2 fej
salottahagyma
(30 g/fej)
3 szál
újhagyma
1 csokor
koriander
1 db
gránátalma
50 g
sótlan, pörkölt mogyoró
1 db
lime
A páchoz
200 ml
kókuszkrém
200 ml
kókusztej
1 ek
tamarind paszta
1 mk
halszósz
2 tk
barna cukor
1 db
lime
2 tk
gyömbérpor
50 ml
szójaszósz
80 ml
mogyoróolaj
A húshoz
600 g
sertéstarja
só, bors
Az öntethez
30 ml
szójaszósz
1 tk
mustár
30 ml
mogyoróolaj
0.25 db
lime
1 tk
barna cukor

A quinoát alaposan átmossuk, majd enyhén sós, szójaszószos, bő, lobogó vízben, a csomagoláson feltüntetett idő alatt megfőzzük, aztán leszűrjük és hagyjuk kihűlni. 

A mangót és az avokádót kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A répát gyufaszálra, vagyis juliennre, a salottát 0,5 cm-es kockákra, az újhagymát pedig vékony karikára vágjuk. A koriandert is felaprítjuk, egy keveset félreteszünk tálaláshoz, a többit pedig a felaprított zöldségekkel és gyümölcsökkel együtt hozzákeverjük a kihűlt quinoához. 

A páchoz egy tálban összekeverjük a kókuszkrémet, a kókusztejet, a tamarind pasztát, a halszószt, a barna cukrot, a lime reszelt héját és kifacsart levét, a gyömbérport, a szójaszószt és a mogyoróolajat, és az egészet egy botmixer segítségével összeturmixoljuk.

A hússzeleteket kissé kiklopfoljuk, és beletesszük a pácba. Hűtőben legalább 3 órát, de inkább egy egész éjszakát pácoljuk. Sütés előtt 1 órával kivesszük a hűtőből. 

A grillre tesszük a hússzeleteket, mindkét oldalukat enyhén sózzuk és borsozzuk, és oldalanként kb. 2-2 perc alatt megsütjük. A tarjának jót tesz a hirtelen nagy hő, mivel nem csontos húsról van szó, így könnyebben átsül, mint pl. a csirkeszárny, ezért érdemes erős hőfokon sütni, hogy hirtelen kapjon nagy hőt. Amikor megsültek, félretesszük őket.

Az öntethez egy habverő segítségével összekeverjük szójaszószt, a mustárt, a mogyoróolajat, a lime levét és a barna cukrot. Pontosítok: nem csak szimplán összekeverjük, hanem addig keverjük, amíg egy emulziót, vagyis egy teljesen homogén állagú öntetet nem kapunk.

Tálra szedjük a salátát, mellé helyezzük a húsokat, a salátát megszórjuk az újhagyma karikára vágott zöldjével, a gránátalma magjával, friss korianderrel és a pörkölt mogyoróval, lime-gerezdeket helyezünk a tetejére, végül az egészet megcsurgatjuk az öntettel.

thai-grilltarja-mangosalátaval (2)
Thai grilltarja mangósalátával (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 60 perc
  • Pácolás: minimum 3 óra

Még több tarjás recept:

Mexikói carne asada tarja

Wasabis-tormás Strindberg-tarja

Ha tetszett a Thai grilltarja mangósalátával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept