Húsételek

Töltöttpaprika,ahogyaztkell

Töltött paprika, ahogy azt kell

Hozzávalók
A paprikához
150 g
rizs
1 fej
hagyma
(kisebb)
2 gerezd
fokhagyma
500 g
darált sertéshús
(comb vagy lapocka)
1 púpozott mk
1 csapott tk
bors
1 csapott tk
majoránna
1 csapott tk
pirospaprika
2 db
tojás
8 - 10 db
nagyobb paprika
A paradicsommártáshoz
1 fej
hagyma
(kisebb)
4 ek
olaj
2 tk
sűrített paradicsom
1 gerezd
zúzott fokhagyma
(elhagyható)
600 ml
passata
só, bors
1 ek
cukor
1 db
zellergumó
(kisebb)
3 szál
zellerzöld vagy angol zeller
1 csapott tk
pirospaprika
1 csapott ek
keményítő

Elkészítés
  1. A töltelékhez a rizst átöblítjük, majd másfélszeres mennyiségű hideg vízben, kevés sóval közepes lángon addig főzzük, míg a víz eltűnik alóla, és a rizs 90%-osra készül (azaz még egy nagyon kicsit harapható belül, de már majdnem kész), majd lefedve hűlni hagyjuk.

  2. Finomra vágjuk a vöröshagymát, lezúzzuk a fokhagymát, és a kihűlt rizzsel együtt a darált húshoz adjuk. A tölteléket sóval, borssal, majorannával, pirospaprikával ízesítjük, majd két egész tojást is elkeverünk benne. A paprikákat megmossuk, a csumájuknál körbevágjuk, eltávolítjuk a magházat, és szorosan, légmentesen megtöltjük őket. Pro tipp: ha a paprikák hegyénél egy kis bemetszést vágtok, könnyebb teljesen megtölteni, mert ott tud távozni a beszorult levegő.Elkészítjük a paradicsommártást: az olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát egy jó teáskanál sűrített paradicsommal. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát (nem muszáj, de én szoktam bele tenni), ráöntjük a passzírozott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot, a két-három darabba vágott zellergumót, a zellerszárat és a pirospaprikát, majd felöntjük 500 ml vízzel. Megkóstoljuk, hogy elég ízes-e, majd mikor enyhén forr a mártás, belepakoljuk a megtöltött paprikákat, és az edényt kicsit jobbra-balra megmozgatva eligazgatjuk őket. Akkor vagyunk jók, ha a mártás ¾ részben elfedi a paprikákat – ha ez nincs meg, még adjunk hozzá megfelelő mennyiségű víz-passata kombót + fűszereket. 

    Fedő alatt, kis lángon 45 percig főzzük, amíg megpuhulnak a paprikák és a töltelék is tökéletesen elkészül. Kihalásszuk a zellereket, a keményítőt kikeverjük 100 ml hideg vízzel, és a mártásba öntjük. Óvatosan összerázogatjuk az egészet, és további 5 percig főzzük kis lángon. Megkóstoljuk a mártást, ha kellőképpen édeskés-sós-paradicsomos, akkor félretesszük, és hagyjuk 15 percig pihenni.  Köretként cikkekre vágott, jó sós vízben főtt burgonyát adunk hozzá. 

www.streetkitchen.hu

Zé a világ egyik legjobb kajáját dobta össze, ami amellett, hogy óriási klasszikus, nagyon egyszerű összedobni is, szóval főnyeremény, nem? ;)

A töltött paprika az a magyar étel, amihez mindenkinek van egy saját története: a nagyi fazeka, a vasárnapi ebédek illata, vagy a lassan rotyogó paradicsomszósz hangja a tűzhelyen. Ez egy olyan fogás, amit lehet szeretni, újraértelmezni, könnyíteni, cifrázni — de az igazi mégis az, amikor minden a hagyomány szerint készül: paprikába töltött, szaftos húsgombócok, mellé jó sok illatos paradicsommártás.

Hozzávalók

4 főre
A paprikához
150 g
rizs
1 fej
hagyma
(kisebb)
2 gerezd
fokhagyma
500 g
darált sertéshús
(comb vagy lapocka)
1 púpozott mk
1 csapott tk
bors
1 csapott tk
majoránna
1 csapott tk
pirospaprika
2 db
tojás
8 - 10 db
nagyobb paprika
A paradicsommártáshoz
1 fej
hagyma
(kisebb)
4 ek
olaj
2 tk
sűrített paradicsom
1 gerezd
zúzott fokhagyma
(elhagyható)
600 ml
passata
só, bors
1 ek
cukor
1 db
zellergumó
(kisebb)
3 szál
zellerzöld vagy angol zeller
1 csapott tk
pirospaprika
1 csapott ek
keményítő

Elkészítés

  1. A töltelékhez a rizst átöblítjük, majd másfélszeres mennyiségű hideg vízben, kevés sóval közepes lángon addig főzzük, míg a víz eltűnik alóla, és a rizs 90%-osra készül (azaz még egy nagyon kicsit harapható belül, de már majdnem kész), majd lefedve hűlni hagyjuk.

  2. Finomra vágjuk a vöröshagymát, lezúzzuk a fokhagymát, és a kihűlt rizzsel együtt a darált húshoz adjuk. A tölteléket sóval, borssal, majorannával, pirospaprikával ízesítjük, majd két egész tojást is elkeverünk benne. A paprikákat megmossuk, a csumájuknál körbevágjuk, eltávolítjuk a magházat, és szorosan, légmentesen megtöltjük őket. Pro tipp: ha a paprikák hegyénél egy kis bemetszést vágtok, könnyebb teljesen megtölteni, mert ott tud távozni a beszorult levegő.Elkészítjük a paradicsommártást: az olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát egy jó teáskanál sűrített paradicsommal. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát (nem muszáj, de én szoktam bele tenni), ráöntjük a passzírozott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot, a két-három darabba vágott zellergumót, a zellerszárat és a pirospaprikát, majd felöntjük 500 ml vízzel. Megkóstoljuk, hogy elég ízes-e, majd mikor enyhén forr a mártás, belepakoljuk a megtöltött paprikákat, és az edényt kicsit jobbra-balra megmozgatva eligazgatjuk őket. Akkor vagyunk jók, ha a mártás ¾ részben elfedi a paprikákat – ha ez nincs meg, még adjunk hozzá megfelelő mennyiségű víz-passata kombót + fűszereket. 

    Fedő alatt, kis lángon 45 percig főzzük, amíg megpuhulnak a paprikák és a töltelék is tökéletesen elkészül. Kihalásszuk a zellereket, a keményítőt kikeverjük 100 ml hideg vízzel, és a mártásba öntjük. Óvatosan összerázogatjuk az egészet, és további 5 percig főzzük kis lángon. Megkóstoljuk a mártást, ha kellőképpen édeskés-sós-paradicsomos, akkor félretesszük, és hagyjuk 15 percig pihenni.  Köretként cikkekre vágott, jó sós vízben főtt burgonyát adunk hozzá. 

Ez a recept nem kapkodós, de nem is bonyolult. Van benne valami végtelenül otthonos, lassú és nyugodt. Amikor a töltelék szépen megduzzad, a paprika épp puha, a szósz pedig kellemesen savanykás-édes, akkor érzed, hogy igen, ez az — pont így kell kinéznie és illatoznia egy töltött paprikának.

Próbáld ki ezeket a töltött paprika recepteket is!

Vega töltött paprika

Fitt töltött paprika

Töltött paprika vadasan

Ha tetszett a töltött paprika, ahogy azt kell receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése