A vega töltött paprika töltelékéhez a rizst átöblítjük, majd másfélszeres mennyiségű hideg vízben, kevés sóval, közepes lángon addig főzzük, míg a víz eltűnik alóla, és a rizs 90%-osra készül, ezután lefedve hűlni hagyjuk.
A darált húspótlót összekeverjük a főtt rizzsel, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a fűszerpaprikát, a zúzott fokhagymát, a finomra vágott vöröshagymát és a majoránnát. Hozzáadjuk a tojásokat, és alaposan összedolgozzuk az egészet.

A paprikákat megmossuk, a csumájuknál körbevágjuk, eltávolítjuk a magházat és szorosan, légmentesen megtöltjük őket.
Pro tipp: ha a paprikák hegyénél egy kis bemetszést vágtok, könnyebb lesz teljesen megtölteni, mert ott tud távozni a beszorult levegő.
A paradicsommártáshoz egy lábosban, olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és mikor jól lepirult, jöhet bele a zúzott fokhagyma és a passata. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot és a fűszerpaprikát, és beledobjuk a zellerdarabokat is. Felöntjük vízzel, és óvatosan belehelyezzük a töltött paprikákat. Fedő alatt 30-35 perc alatt készre pároljuk, majd a keményítőt kikeverjük 100 ml hideg vízzel, és a mártáshoz öntjük. Óvatosan összerázogatjuk az egészet, és további 5 percig főzzük kis lángon. Megkóstoljuk a mártást – ha kellőképpen édeskés-sós-paradicsomos, akkor félretesszük, és hagyjuk 15 percig pihenni. Köretként cikkekre vágott, jó sós vízben főtt burgonyát adunk hozzá.

Elkészítési idő: 2 óra