Vegetáriánus ételek

Vegatöltöttpaprika

Vega töltött paprika

Hozzávalók
A paprikához
150 g
rizs
400 g
darált húspótló
só, bors
1 mk
fűszerpaprika
2 gerezd
fokhagyma
0.5 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
1 tk
majoránna
2 db
tojás
8
tv-paprika
A paradicsomszószhoz
4 ek
étolaj
0.5 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 tk
sűrített paradicsom
1 gerezd
zúzott fokhagyma
600 ml
passata
só, bors
1 ek
kristálycukor
1 tk
fűszerpaprika
25 db zellergumó
(500 g/db)
kb. 500 ml víz
1 ek
keményítő

Elkészítés

A vega töltött paprika töltelékéhez a rizst átöblítjük, majd másfélszeres mennyiségű hideg vízben, kevés sóval, közepes lángon addig főzzük, míg a víz eltűnik alóla, és a rizs 90%-osra készül, ezután lefedve hűlni hagyjuk.

A darált húspótlót összekeverjük a főtt rizzsel, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a fűszerpaprikát, a zúzott fokhagymát, a finomra vágott vöröshagymát és a majoránnát. Hozzáadjuk a tojásokat, és alaposan összedolgozzuk az egészet.

toltott-paprika-creaveg-
A vega töltött paprika elkészítése (Fotó: Street Kitchen)

A paprikákat megmossuk, a csumájuknál körbevágjuk, eltávolítjuk a magházat és szorosan, légmentesen megtöltjük őket. 

Pro tipp: ha a paprikák hegyénél egy kis bemetszést vágtok, könnyebb lesz teljesen megtölteni, mert ott tud távozni a beszorult levegő. 

A paradicsommártáshoz egy lábosban, olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és mikor jól lepirult, jöhet bele a zúzott fokhagyma és a passata. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot és a fűszerpaprikát, és beledobjuk a zellerdarabokat is. Felöntjük vízzel, és óvatosan belehelyezzük a töltött paprikákat. Fedő alatt 30-35 perc alatt készre pároljuk, majd a keményítőt kikeverjük 100 ml hideg vízzel, és a mártáshoz öntjük. Óvatosan összerázogatjuk az egészet, és további 5 percig főzzük kis lángon. Megkóstoljuk a mártást – ha kellőképpen édeskés-sós-paradicsomos, akkor félretesszük, és hagyjuk 15 percig pihenni. Köretként cikkekre vágott, jó sós vízben főtt burgonyát adunk hozzá.

vega-toltott-paprika-2
Vega töltött paprika (Fotó: Street Kitchen)

Elkészítési idő: 2 óra

Imádjátok a paprikát? Ezeket a recepteket nektek találták ki:

Virslis paprikás krumpli

Fitt töltött paprika

Sült karfiolsteak kápia paprikás hummusszal

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

A töltött zöldségek közül a paprika az egyik kedvencem, úgyhogy elkészítettem egy vega verziót, amiből mindenki repetázhat!

Hozzávalók

4 főre
A paprikához
150 g
rizs
400 g
darált húspótló
só, bors
1 mk
fűszerpaprika
2 gerezd
fokhagyma
0.5 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
1 tk
majoránna
2 db
tojás
8
tv-paprika
A paradicsomszószhoz
4 ek
étolaj
0.5 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 tk
sűrített paradicsom
1 gerezd
zúzott fokhagyma
600 ml
passata
só, bors
1 ek
kristálycukor
1 tk
fűszerpaprika
25 db zellergumó
(500 g/db)
kb. 500 ml víz
1 ek
keményítő

A vega töltött paprika töltelékéhez a rizst átöblítjük, majd másfélszeres mennyiségű hideg vízben, kevés sóval, közepes lángon addig főzzük, míg a víz eltűnik alóla, és a rizs 90%-osra készül, ezután lefedve hűlni hagyjuk.

A darált húspótlót összekeverjük a főtt rizzsel, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a fűszerpaprikát, a zúzott fokhagymát, a finomra vágott vöröshagymát és a majoránnát. Hozzáadjuk a tojásokat, és alaposan összedolgozzuk az egészet.

toltott-paprika-creaveg-
A vega töltött paprika elkészítése (Fotó: Street Kitchen)

A paprikákat megmossuk, a csumájuknál körbevágjuk, eltávolítjuk a magházat és szorosan, légmentesen megtöltjük őket. 

Pro tipp: ha a paprikák hegyénél egy kis bemetszést vágtok, könnyebb lesz teljesen megtölteni, mert ott tud távozni a beszorult levegő. 

A paradicsommártáshoz egy lábosban, olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és mikor jól lepirult, jöhet bele a zúzott fokhagyma és a passata. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot és a fűszerpaprikát, és beledobjuk a zellerdarabokat is. Felöntjük vízzel, és óvatosan belehelyezzük a töltött paprikákat. Fedő alatt 30-35 perc alatt készre pároljuk, majd a keményítőt kikeverjük 100 ml hideg vízzel, és a mártáshoz öntjük. Óvatosan összerázogatjuk az egészet, és további 5 percig főzzük kis lángon. Megkóstoljuk a mártást – ha kellőképpen édeskés-sós-paradicsomos, akkor félretesszük, és hagyjuk 15 percig pihenni. Köretként cikkekre vágott, jó sós vízben főtt burgonyát adunk hozzá.

vega-toltott-paprika-2
Vega töltött paprika (Fotó: Street Kitchen)

Elkészítési idő: 2 óra

Imádjátok a paprikát? Ezeket a recepteket nektek találták ki:

Virslis paprikás krumpli

Fitt töltött paprika

Sült karfiolsteak kápia paprikás hummusszal

Ha tetszett a Vega töltött paprika receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept