Pörköltek

Vörösborosszarvaspörköltkrumplifánkkal

Vörösboros szarvaspörkölt krumplifánkkal

Hozzávalók
100 g
sertészsír
2 kg
szarvaslapocka
800 g
vöröshagyma
4 gerezd
fokhagyma
1 db
tv-paprika
(90 g/db)
1 db
paradicsom
(110 g/db)
2 ek
daráltpaprika-krém
0.5 tk
őrölt szegfűszeg
3 db
babérlevél
2 tk
borókabogyó
2 ek
fűszerpaprika
2 ág
rozmaring
5 ág
kakukkfű
400 ml
vörösbor
só, bors
60 g
áfonyalekvár
A krumplifánkhoz
300 g
krumpli
200 g
finomliszt
1 db
tojás
50 g
sertészsír
15 g
friss élesztő
1 tk
bő olaj a sütéshez

Elkészítés
  1. A vörösboros szarvaspörkölthöz először a zsírt felforrósítjuk a bográcsban, majd hozzáadjuk a kb. 2 centis kockákra vágott húst, és erősen lepirítjuk. Ne keverjük agyon, hagyjuk pirulni.

  2. Amikor lepirult a hús, hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, további kb. 2 percig pirítjuk, majd mehet a bográcsba az apró kockákra vágott paprika és paradicsom is. 1 perc pirítás után hozzáadjuk a daráltpaprika-krémet, a szegfűszeget, a babérlevelet, a borókabogyót, a fűszerpaprikát, alaposan átkeverjük, és hozzáadjuk a rozmaringot és a kakukkfüvet is.

  3. Felöntjük a vörösbor felével, majd ha elpárolgott az alkohol nagyja (ez kb. 40 másodperc), felöntjük annyi vízzel, ami kb. 1 ujjnyira ellepi a húst. Én első felöntésre 700 ml vizet adtam hozzá, de ez a mennyiség eltérő lehet. Attól függ, mennyi vizet eresztett ki a hús magából. Amikor felforr, sózzuk, borsozzuk, és időnként megkeverve és a vizet pótolva addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Én mindig 400 ml vízzel öntöttem fel, és kb. 3 órán keresztül főztem, mire a hús megpuhult.

  4. Amíg fő a vörösboros szarvaspörkölt, összeállítjuk a fánk tésztáját. Ehhez a krumplit enyhén sós, bő, lobogó vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, hagyjuk kigőzölögni, és egy krumplinyomó segítségével egy deszkára törjük. Megszórjuk a liszttel, beleütjük a közepébe a tojást, hozzáadjuk a zsírt, az élesztőt és a sót, majd az egészet összedolgozzuk. Lefedjük és langyos helyen 50 percig kelesztjük.

  5. Amikor a hús teljesen megpuhult, felöntjük a pörköltet a maradék vörösborral, hozzáadjuk az áfonyalekvárt, majd 2-3 perc főzés után levesszük a tűzről. Apropó, időnként ne feledkezzünk meg a tűzről sem, és pótoljuk a fát. 🙂

  6. A fánkhoz kb. 170 fokosra melegítjük az olajat, egy kanál segítségével beleszaggatjuk a fánkokat és aranybarnára sütjük. Célszerű szaggatás előtt a kanalat az olajba mártani, így a tészta könnyedén lejön majd a kanálról, nem ragad rá. A pörköltet a megsült fánkokkal tálaljuk. 

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Mondhatnám, hogy egy egyszerű pörkölt, de nem szívesen kamuzok. Ez annál sokkal több. Ha nem hiszed, járj utána. Egy biztos, ez az étel nem landol a kukába’!

A vörösboros marhapörkölt az a fogás, amely már az első illataival jelzi: itt bizony nem hétköznapi ebéd készül. A vörösbor nem elnyomja, hanem szépen aláfesti a pörköltet, ad neki egy elegáns, telt, szinte selymes karaktert.

Hozzávalók

6 főre
100 g
sertészsír
2 kg
szarvaslapocka
800 g
vöröshagyma
4 gerezd
fokhagyma
1 db
tv-paprika
(90 g/db)
1 db
paradicsom
(110 g/db)
2 ek
daráltpaprika-krém
0.5 tk
őrölt szegfűszeg
3 db
babérlevél
2 tk
borókabogyó
2 ek
fűszerpaprika
2 ág
rozmaring
5 ág
kakukkfű
400 ml
vörösbor
só, bors
60 g
áfonyalekvár
A krumplifánkhoz
300 g
krumpli
200 g
finomliszt
1 db
tojás
50 g
sertészsír
15 g
friss élesztő
1 tk
bő olaj a sütéshez

Elkészítés

  1. A vörösboros szarvaspörkölthöz először a zsírt felforrósítjuk a bográcsban, majd hozzáadjuk a kb. 2 centis kockákra vágott húst, és erősen lepirítjuk. Ne keverjük agyon, hagyjuk pirulni.

  2. Amikor lepirult a hús, hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, további kb. 2 percig pirítjuk, majd mehet a bográcsba az apró kockákra vágott paprika és paradicsom is. 1 perc pirítás után hozzáadjuk a daráltpaprika-krémet, a szegfűszeget, a babérlevelet, a borókabogyót, a fűszerpaprikát, alaposan átkeverjük, és hozzáadjuk a rozmaringot és a kakukkfüvet is.

  3. Felöntjük a vörösbor felével, majd ha elpárolgott az alkohol nagyja (ez kb. 40 másodperc), felöntjük annyi vízzel, ami kb. 1 ujjnyira ellepi a húst. Én első felöntésre 700 ml vizet adtam hozzá, de ez a mennyiség eltérő lehet. Attól függ, mennyi vizet eresztett ki a hús magából. Amikor felforr, sózzuk, borsozzuk, és időnként megkeverve és a vizet pótolva addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Én mindig 400 ml vízzel öntöttem fel, és kb. 3 órán keresztül főztem, mire a hús megpuhult.

  4. Amíg fő a vörösboros szarvaspörkölt, összeállítjuk a fánk tésztáját. Ehhez a krumplit enyhén sós, bő, lobogó vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, hagyjuk kigőzölögni, és egy krumplinyomó segítségével egy deszkára törjük. Megszórjuk a liszttel, beleütjük a közepébe a tojást, hozzáadjuk a zsírt, az élesztőt és a sót, majd az egészet összedolgozzuk. Lefedjük és langyos helyen 50 percig kelesztjük.

  5. Amikor a hús teljesen megpuhult, felöntjük a pörköltet a maradék vörösborral, hozzáadjuk az áfonyalekvárt, majd 2-3 perc főzés után levesszük a tűzről. Apropó, időnként ne feledkezzünk meg a tűzről sem, és pótoljuk a fát. 🙂

  6. A fánkhoz kb. 170 fokosra melegítjük az olajat, egy kanál segítségével beleszaggatjuk a fánkokat és aranybarnára sütjük. Célszerű szaggatás előtt a kanalat az olajba mártani, így a tészta könnyedén lejön majd a kanálról, nem ragad rá. A pörköltet a megsült fánkokkal tálaljuk. 

vorosboros-szarvasporkolt-krumplifankkal
Vörösboros szarvaspörkölt krumplifánkkal (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 3,5 óra

A krumplifánk mellé tálalva az egész fogás külön szintre kerül: a könnyed, levegős és mégis tartalmas fánk tökéletesen felveszi a sűrű szaftot, és olyan kettőst alkotnak, amit ritkán felejtesz el. Ha valami igazán ünnepi, mégis magyaros ételt szeretnél az asztalra tenni, ez a kombináció biztosan nagyot szól.

Ha tetszett a szarvaspörkölt receptje, próbáld ki többi pörköltünket is!

Vaddisznópörkölt bográcsban

Oldalas pörkölt

Diétás csirkemellpörkölt rizstésztával

Ha tetszett a vörösboros szarvaspörkölt krumplifánkkal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése