A vörösboros szarvaspörkölthöz először a zsírt felforrósítjuk a bográcsban, majd hozzáadjuk a kb. 2 centis kockákra vágott húst, és erősen lepirítjuk. Ne keverjük agyon, hagyjuk pirulni.
Amikor lepirult a hús, hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, további kb. 2 percig pirítjuk, majd mehet a bográcsba az apró kockákra vágott paprika és paradicsom is. 1 perc pirítás után hozzáadjuk a daráltpaprika-krémet, a szegfűszeget, a babérlevelet, a borókabogyót, a fűszerpaprikát, alaposan átkeverjük, és hozzáadjuk a rozmaringot és a kakukkfüvet is.
Felöntjük a vörösbor felével, majd ha elpárolgott az alkohol nagyja (ez kb. 40 másodperc), felöntjük annyi vízzel, ami kb. 1 ujjnyira ellepi a húst. Én első felöntésre 700 ml vizet adtam hozzá, de ez a mennyiség eltérő lehet. Attól függ, mennyi vizet eresztett ki a hús magából. Amikor felforr, sózzuk, borsozzuk, és időnként megkeverve és a vizet pótolva addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Én mindig 400 ml vízzel öntöttem fel, és kb. 3 órán keresztül főztem, mire a hús megpuhult.
Amíg fő a vörösboros szarvaspörkölt, összeállítjuk a fánk tésztáját. Ehhez a krumplit enyhén sós, bő, lobogó vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, hagyjuk kigőzölögni, és egy krumplinyomó segítségével egy deszkára törjük. Megszórjuk a liszttel, beleütjük a közepébe a tojást, hozzáadjuk a zsírt, az élesztőt és a sót, majd az egészet összedolgozzuk. Lefedjük és langyos helyen 50 percig kelesztjük.
Amikor a hús teljesen megpuhult, felöntjük a pörköltet a maradék vörösborral, hozzáadjuk az áfonyalekvárt, majd 2-3 perc főzés után levesszük a tűzről. Apropó, időnként ne feledkezzünk meg a tűzről sem, és pótoljuk a fát. 🙂
A fánkhoz kb. 170 fokosra melegítjük az olajat, egy kanál segítségével beleszaggatjuk a fánkokat és aranybarnára sütjük. Célszerű szaggatás előtt a kanalat az olajba mártani, így a tészta könnyedén lejön majd a kanálról, nem ragad rá. A pörköltet a megsült fánkokkal tálaljuk.
Vörösborosszarvaspörköltkrumplifánkkal
Mondhatnám, hogy egy egyszerű pörkölt, de nem szívesen kamuzok. Ez annál sokkal több. Ha nem hiszed, járj utána. Egy biztos, ez az étel nem landol a kukába’!
A vörösboros marhapörkölt az a fogás, amely már az első illataival jelzi: itt bizony nem hétköznapi ebéd készül. A vörösbor nem elnyomja, hanem szépen aláfesti a pörköltet, ad neki egy elegáns, telt, szinte selymes karaktert.
Hozzávalók
A krumplifánkhoz
Elkészítés
A vörösboros szarvaspörkölthöz először a zsírt felforrósítjuk a bográcsban, majd hozzáadjuk a kb. 2 centis kockákra vágott húst, és erősen lepirítjuk. Ne keverjük agyon, hagyjuk pirulni.
Amikor lepirult a hús, hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, további kb. 2 percig pirítjuk, majd mehet a bográcsba az apró kockákra vágott paprika és paradicsom is. 1 perc pirítás után hozzáadjuk a daráltpaprika-krémet, a szegfűszeget, a babérlevelet, a borókabogyót, a fűszerpaprikát, alaposan átkeverjük, és hozzáadjuk a rozmaringot és a kakukkfüvet is.
Felöntjük a vörösbor felével, majd ha elpárolgott az alkohol nagyja (ez kb. 40 másodperc), felöntjük annyi vízzel, ami kb. 1 ujjnyira ellepi a húst. Én első felöntésre 700 ml vizet adtam hozzá, de ez a mennyiség eltérő lehet. Attól függ, mennyi vizet eresztett ki a hús magából. Amikor felforr, sózzuk, borsozzuk, és időnként megkeverve és a vizet pótolva addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Én mindig 400 ml vízzel öntöttem fel, és kb. 3 órán keresztül főztem, mire a hús megpuhult.
Amíg fő a vörösboros szarvaspörkölt, összeállítjuk a fánk tésztáját. Ehhez a krumplit enyhén sós, bő, lobogó vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, hagyjuk kigőzölögni, és egy krumplinyomó segítségével egy deszkára törjük. Megszórjuk a liszttel, beleütjük a közepébe a tojást, hozzáadjuk a zsírt, az élesztőt és a sót, majd az egészet összedolgozzuk. Lefedjük és langyos helyen 50 percig kelesztjük.
Amikor a hús teljesen megpuhult, felöntjük a pörköltet a maradék vörösborral, hozzáadjuk az áfonyalekvárt, majd 2-3 perc főzés után levesszük a tűzről. Apropó, időnként ne feledkezzünk meg a tűzről sem, és pótoljuk a fát. 🙂
A fánkhoz kb. 170 fokosra melegítjük az olajat, egy kanál segítségével beleszaggatjuk a fánkokat és aranybarnára sütjük. Célszerű szaggatás előtt a kanalat az olajba mártani, így a tészta könnyedén lejön majd a kanálról, nem ragad rá. A pörköltet a megsült fánkokkal tálaljuk.

Elkészítési idő: 3,5 óra
A krumplifánk mellé tálalva az egész fogás külön szintre kerül: a könnyed, levegős és mégis tartalmas fánk tökéletesen felveszi a sűrű szaftot, és olyan kettőst alkotnak, amit ritkán felejtesz el. Ha valami igazán ünnepi, mégis magyaros ételt szeretnél az asztalra tenni, ez a kombináció biztosan nagyot szól.
Ha tetszett a szarvaspörkölt receptje, próbáld ki többi pörköltünket is!
Ha tetszett a vörösboros szarvaspörkölt krumplifánkkal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



