Hozzávalók
- 150 g sertészsír
- 2 ½ kg vaddisznólapocka
- 5 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 db paradicsom (80 g/db)
- 2 db tv-paprika (90 g/db)
- 1 tk borókabogyó
- 2 db babérlevél
- 1 tk őrölt kömény
- ½ mk szerecsendió
- só, bors
- 80 g darált paprikakrém
- 2 ek őrölt fűszerpaprika
- 200 ml száraz vörösbor
Hozzávalók
- 150 g sertészsír
- 2 ½ kg vaddisznólapocka
- 5 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 db paradicsom (80 g/db)
- 2 db tv-paprika (90 g/db)
- 1 tk borókabogyó
- 2 db babérlevél
- 1 tk őrölt kömény
- ½ mk szerecsendió
- só, bors
- 80 g darált paprikakrém
- 2 ek őrölt fűszerpaprika
- 200 ml száraz vörösbor
A vaddisznópörkölt elkészítéséhez először is tüzet rakunk. A bográcsos pörkölt a szabadtűzön az igazi, hogy a beleszálló füst megadja neki a kegyelemdöfést. A zsírt felolvasztjuk a bográcsban, majd amikor jó forró, rárakjuk a 2-3 cm-es kockákra vágott húst. Hagyjuk, hogy alaposan lepiruljon, majd átkeverjük, és hagyjuk ismét pirulni. Ezt kb. 4-5 percig csináljuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát, és ezt is lepirítjuk.
Ezután beletesszük a bográcsba a kockára vágott paradicsomot és paprikát, a borókabogyót és a babérlevelet, és további kb. 2 percig pirítjuk. Ekkor rárakjuk az őrölt köményt, a szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a darált paprikát és a fűszerpaprikát is. Elkeverjük, és felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Pontos vízmennyiséget nem lehet megadni, mert minden hús más-más mennyiségű levet ereszt ki magából. A lényeg, hogy a folyadék éppen ellepje a húst.
Közepesen erős tűzön addig főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul. A főzési idő is függ a hús minőségétől és az állat korától. Annyi dolgunk van, hogy a folyadékot folyamatosan pótoljuk úgy, hogy a végén már ne lepje el a húst, hanem egy sűrű szaftra törekedjünk. Természetesen időnként keverjük meg, mert a szaft a bogrács alján kezd majd el képződni, és kár lenne, ha leégne. A főzés utolsó 10 percében hozzáadjuk a vörösbort is, majd levesszük a tűzről, és ha már szabadtűzön készült, friss kenyérrel és hegyes erős paprikával tálaljuk.
- Elkészítési idő: kb. 3 óra
Ha tetszett a vaddisznópörkölt receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
Nemcsak a vaddisznópörkölt tuti bográcsban készítve, hanem ezeket is érdemes kipróbálni:
Kínai sertéspörkölt bográcsban