Húsételek

Zöldbabosrizseshús

Zöldbabos rizses hús

Hozzávalók
2 ek
zsír
2 fej
hagyma
700 g
sertéscomb
2 db
babérlevél
1 db
paradicsom
1 db
paprika
só, bors
1 ek
darált paprika
2 gerezd
fokhagyma
2 ek
pirospaprika
300 g
fagyasztott zöldbab
A rizshez
3 - 4 ek
olaj
400 g
rizs
A tálaláshoz
friss petrezselyemzöld
savanyúság

Elkészítés

A zsírt felolvasztjuk, rárakjuk az apró kockákra vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk. Ezután hozzátesszük a 1,5 x 1,5 centis kockákra vágott húst, és kissé megkapatjuk. Hozzáadjuk a babérlevelet, az apró kockákra vágott paradicsomot és paprikát, majd további 1 percig pirítjuk.

Felöntjük körülbelül 600 ml vízzel – a lényeg, hogy kicsit ellepje a húst –, majd mikor felforrt, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a darált paprikát, a fokhagymát és a tetejét megszórjuk a pirospaprikával. Nem keverjük el a pirospaprikát, hanem hagyjuk legalább két percig a tetején, mert a paprika a zsírban jobban oldódik, majd csak utána keverjük el. 

Közepes hőfokon addig főzzük, míg megpuhul a hús. A puhulási idő függ az állat korától, így nem kizárt, hogy akár két órát is kell főzni. Ha nagyon elfőtte volna a levét, pótoljuk a vizet. Én a 1,5 órás főzési idő alatt kétszer öntöttem rá körülbelül 200 ml folyadékot. 

Amikor a hús puha, beletesszük a már kiolvadt zöldbabot is, és további 5 percig főzzük. Ha szeretnénk, hogy jobban megpuhuljon a zöldbab, akkor toljuk ki a főzési időt. Én szeretem ha roppanós a zöldség.

A rizst az olajon körülbelül egy perc alatt lepirítjuk, majd felöntjük dupla, azaz jelen esetben 800 ml vízzel. Sózzuk, és fedő nélkül addig főzzük, míg a víz 90%-át magába szívja, majd elzárjuk alatta a tűzhelyet, és lefedjük. Hagyjuk, hogy magába szívja a maradék vizet is, és teljesen megpuhuljon. 

Mikor a rizs is és a pörkölt is elkészült, keverjük a rizst a húshoz, és friss, apróra vágott petrezselyemmel és savanyúsággal tálaljuk.

Zöldbabos rizses hús
Zöldbabos rizses hús

Ezek is érdekelhetnek:

Bácskai rizses hús

Zöldfűszeres rizses hús

www.streetkitchen.hu

Egy igazi klasszikus, amivel szerintem nincs ember az univerzumban, aki ne találkozott volna. Akár a menzán vagy a nagyinál, de biztos, hogy volt hozzá szerencséje mindenkinek. Én most egy zöldbabos változatot mutatok nektek, amit feltétlen próbáljatok ki!

Hozzávalók

4 főre
2 ek
zsír
2 fej
hagyma
700 g
sertéscomb
2 db
babérlevél
1 db
paradicsom
1 db
paprika
só, bors
1 ek
darált paprika
2 gerezd
fokhagyma
2 ek
pirospaprika
300 g
fagyasztott zöldbab
A rizshez
3 - 4 ek
olaj
400 g
rizs
A tálaláshoz
friss petrezselyemzöld
savanyúság

A zsírt felolvasztjuk, rárakjuk az apró kockákra vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk. Ezután hozzátesszük a 1,5 x 1,5 centis kockákra vágott húst, és kissé megkapatjuk. Hozzáadjuk a babérlevelet, az apró kockákra vágott paradicsomot és paprikát, majd további 1 percig pirítjuk.

Felöntjük körülbelül 600 ml vízzel – a lényeg, hogy kicsit ellepje a húst –, majd mikor felforrt, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a darált paprikát, a fokhagymát és a tetejét megszórjuk a pirospaprikával. Nem keverjük el a pirospaprikát, hanem hagyjuk legalább két percig a tetején, mert a paprika a zsírban jobban oldódik, majd csak utána keverjük el. 

Közepes hőfokon addig főzzük, míg megpuhul a hús. A puhulási idő függ az állat korától, így nem kizárt, hogy akár két órát is kell főzni. Ha nagyon elfőtte volna a levét, pótoljuk a vizet. Én a 1,5 órás főzési idő alatt kétszer öntöttem rá körülbelül 200 ml folyadékot. 

Amikor a hús puha, beletesszük a már kiolvadt zöldbabot is, és további 5 percig főzzük. Ha szeretnénk, hogy jobban megpuhuljon a zöldbab, akkor toljuk ki a főzési időt. Én szeretem ha roppanós a zöldség.

A rizst az olajon körülbelül egy perc alatt lepirítjuk, majd felöntjük dupla, azaz jelen esetben 800 ml vízzel. Sózzuk, és fedő nélkül addig főzzük, míg a víz 90%-át magába szívja, majd elzárjuk alatta a tűzhelyet, és lefedjük. Hagyjuk, hogy magába szívja a maradék vizet is, és teljesen megpuhuljon. 

Mikor a rizs is és a pörkölt is elkészült, keverjük a rizst a húshoz, és friss, apróra vágott petrezselyemmel és savanyúsággal tálaljuk.

Zöldbabos rizses hús
Zöldbabos rizses hús

Ezek is érdekelhetnek:

Bácskai rizses hús

Zöldfűszeres rizses hús

Ha tetszett a Zöldbabos rizses hús receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept