Egyserpenyős kaják

Egylábasosbakonyiragu

Egylábasos bakonyi ragu

Hozzávalók
500 g
gomba
200 g
füstölt szalonna
0.5 db
paradicsom
(90 g/db)
0.5 db
tv-paprika
(80 g/db)
6 gerezd
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
2 l
csirkealaplé
2 ek
fűszerpaprika
1 tk
őrölt bors
1 tk
majoránna
800 g
pulykafelsőcomb-filé
2 csokor
petrezselyem
150 g
tejföl
A galuskához
2 db
tojás
300 ml
víz
500 g
finomliszt

Elkészítés

Az egylábasos bakonyi ragu elkészítésének első lépéseként száraz, forró edényben lepirítjuk a nagyobb darabokra vágott gombát, majd félretesszük.  Kockára vágjuk a füstölt szalonnát és tepertősre sütjük ugyanabban az edényben, majd kivesszük a szalonnakockákat és félretesszük.

A visszamaradt zsírban barnára sütjük a paradicsomot és a paprikát, majd mehet hozzá a zúzott fokhagyma és a finomra vágott vöröshagyma. Ha alaposan megpirultak, öntünk alá kevés alaplevet és megszórjuk fűszerpaprikával, őrölt borssal és majoránnával. Sózzuk és rövid főzés után hozzáadjuk a kockára vágott pulykahúst. Intenzíven főzzük, és közben folyamatosan adagoljuk hozzá az alaplevet. Kb. egy óra alatt megpuhulnak a húsok, ekkor hozzáadjuk az előre lepirított gombát és a petrezselyem vágott szárát. Felöntjük a maradék alaplével – ilyenkor nem baj, ha hígabbnak tűnik a ragu, mert majd ebbe fogjuk beleszaggatni a galuskatésztát.

A galuskához a tojásokat egy tálba ütjük, sózzuk, elkeverjük a vízzel, majd összedolgozzuk a liszttel. Miután beleszaggattuk a raguba a galuskát, hozzáadjuk a vízzel kissé felhígított tejfölt, a szalonnatepertőt és a vágott petrezselymet. Még egyet forraljunk rajta, és tálalhatjuk is az egylábasos bakonyi ragut. 

egylabasos-bakonyi-ragu
Egylábasos bakonyi ragu (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 2 óra

A raguk minden nemzet konyhályában prominens helyet foglalnak el, hiszen amellett hogy finomak és tartalmasak, maradékmentésre is tökéletesek. Ez a fogás azonban nem csak egytálételként állja meg a helyét. Mutatunk néhány receptet, amik újraértelmezik ezt a nagyon alap kaját.

Sertésszűz camembert-es gratin burgonyával és körtés-diós raguval

Csicseriborsós raguval töltött kaliforniai paprika

Joghurtos indiai csirkecomb kelkáposztás-kókusztejes csicseriborsó-raguval

www.streetkitchen.hu

A Villámgyors receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Tudjuk, hogy egy jól megpakolt raguval nem igazán lehet mellélőni. Ezt a sok gombával és házi galuskával készült bakonyi verziót tényleg bármelyik asztalra odatehetitek, nem maradtok vele szégyenben.

Hozzávalók

6 főre
500 g
gomba
200 g
füstölt szalonna
0.5 db
paradicsom
(90 g/db)
0.5 db
tv-paprika
(80 g/db)
6 gerezd
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
2 l
csirkealaplé
2 ek
fűszerpaprika
1 tk
őrölt bors
1 tk
majoránna
800 g
pulykafelsőcomb-filé
2 csokor
petrezselyem
150 g
tejföl
A galuskához
2 db
tojás
300 ml
víz
500 g
finomliszt

Az egylábasos bakonyi ragu elkészítésének első lépéseként száraz, forró edényben lepirítjuk a nagyobb darabokra vágott gombát, majd félretesszük.  Kockára vágjuk a füstölt szalonnát és tepertősre sütjük ugyanabban az edényben, majd kivesszük a szalonnakockákat és félretesszük.

A visszamaradt zsírban barnára sütjük a paradicsomot és a paprikát, majd mehet hozzá a zúzott fokhagyma és a finomra vágott vöröshagyma. Ha alaposan megpirultak, öntünk alá kevés alaplevet és megszórjuk fűszerpaprikával, őrölt borssal és majoránnával. Sózzuk és rövid főzés után hozzáadjuk a kockára vágott pulykahúst. Intenzíven főzzük, és közben folyamatosan adagoljuk hozzá az alaplevet. Kb. egy óra alatt megpuhulnak a húsok, ekkor hozzáadjuk az előre lepirított gombát és a petrezselyem vágott szárát. Felöntjük a maradék alaplével – ilyenkor nem baj, ha hígabbnak tűnik a ragu, mert majd ebbe fogjuk beleszaggatni a galuskatésztát.

A galuskához a tojásokat egy tálba ütjük, sózzuk, elkeverjük a vízzel, majd összedolgozzuk a liszttel. Miután beleszaggattuk a raguba a galuskát, hozzáadjuk a vízzel kissé felhígított tejfölt, a szalonnatepertőt és a vágott petrezselymet. Még egyet forraljunk rajta, és tálalhatjuk is az egylábasos bakonyi ragut. 

egylabasos-bakonyi-ragu
Egylábasos bakonyi ragu (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 2 óra

A raguk minden nemzet konyhályában prominens helyet foglalnak el, hiszen amellett hogy finomak és tartalmasak, maradékmentésre is tökéletesek. Ez a fogás azonban nem csak egytálételként állja meg a helyét. Mutatunk néhány receptet, amik újraértelmezik ezt a nagyon alap kaját.

Sertésszűz camembert-es gratin burgonyával és körtés-diós raguval

Csicseriborsós raguval töltött kaliforniai paprika

Joghurtos indiai csirkecomb kelkáposztás-kókusztejes csicseriborsó-raguval

Ha tetszett az Egylábasos bakonyi ragu receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept