Street food

Gorditas,amexikóilepénykenyér

Gorditas, a mexikói lepénykenyér

Hozzávalók
300 g
kukoricaliszt
280 ml
víz
6 g
A töltelékhez
200 g
burgonya
bő olaj a sütéshez
300 g
spanyol kolbász
2 ek
étolaj
3 gerezd
fokhagyma
só, bors
A tálaláshoz
4 ek
tejföl
1 db
lime

Elkészítés

A gorditas elkészítéséhez összegyúrjuk a kukoricalisztet a vízzel és a sóval, majd félretesszük 20 percre pihenni. 

A burgonyát 1,5 cm-es kockákra vágjuk, 170 fokosra melegített bő olajban kisütjük, majd lecsepegtetjük. A kolbászt 1 cm-es kockára vágjuk és közepes fokozaton elkezdjük pirítani egy serpenyőben az étolajon. Mikor szépen kisült a zsírja, hozzádobjuk a kész sült burgonyát is, mehet bele a zúzott fokhagyma, só és bors, 2-3 perc alatt összepirítjuk, aztán félretesszük. 

A kukoricalisztes tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, golyókat formázunk belőle és két zsírpapír között kinyújtjuk 1 cm vastagra. Ha nagyon ragad, megszórhatjuk még egy kevés kukoricaliszttel. Forró, száraz serpenyőbe dobjuk a kilapított korongokat, és oldalanként 1-2 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd óvatosan megnyitjuk, mint egy pitát, és pakolunk bele a töltelékből. Nyakon öntjük tejföllel, meglocsoljuk egy-egy cikk lime levével és tálalhatjuk is.

gorditas-a-spanyol-lepenykenyer
Gorditas, a spanyol lepénykenyér (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 50 perc
  • Pihentetési idő: 20 perc

Még több lepény:

Zöld naan lepény joghurtos mártogatóssal

Gong Ting, az illatos-omlós marhahúsos lepény

Chapati mangós-currys hummusszal

www.streetkitchen.hu

A gorditas egy alapból gluténmentes lepénykenyér (avagy pita), amit a spanyolok és a mexikóiak rendszeresen készítenek. És hogy ne csak a kukoricakenyér receptje álljon itt magában, egy nagyon szokványos töltelékkel is készültem nektek, ami összesen két hozzávalóból áll össze.

Hozzávalók

4 főre
300 g
kukoricaliszt
280 ml
víz
6 g
A töltelékhez
200 g
burgonya
bő olaj a sütéshez
300 g
spanyol kolbász
2 ek
étolaj
3 gerezd
fokhagyma
só, bors
A tálaláshoz
4 ek
tejföl
1 db
lime

A gorditas elkészítéséhez összegyúrjuk a kukoricalisztet a vízzel és a sóval, majd félretesszük 20 percre pihenni. 

A burgonyát 1,5 cm-es kockákra vágjuk, 170 fokosra melegített bő olajban kisütjük, majd lecsepegtetjük. A kolbászt 1 cm-es kockára vágjuk és közepes fokozaton elkezdjük pirítani egy serpenyőben az étolajon. Mikor szépen kisült a zsírja, hozzádobjuk a kész sült burgonyát is, mehet bele a zúzott fokhagyma, só és bors, 2-3 perc alatt összepirítjuk, aztán félretesszük. 

A kukoricalisztes tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, golyókat formázunk belőle és két zsírpapír között kinyújtjuk 1 cm vastagra. Ha nagyon ragad, megszórhatjuk még egy kevés kukoricaliszttel. Forró, száraz serpenyőbe dobjuk a kilapított korongokat, és oldalanként 1-2 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd óvatosan megnyitjuk, mint egy pitát, és pakolunk bele a töltelékből. Nyakon öntjük tejföllel, meglocsoljuk egy-egy cikk lime levével és tálalhatjuk is.

gorditas-a-spanyol-lepenykenyer
Gorditas, a spanyol lepénykenyér (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 50 perc
  • Pihentetési idő: 20 perc

Még több lepény:

Zöld naan lepény joghurtos mártogatóssal

Gong Ting, az illatos-omlós marhahúsos lepény

Chapati mangós-currys hummusszal

Ha tetszett a Gorditas, a mexikói lepénykenyér receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept