Hozzávalók
- 120 ml langyos tej
- 100 g kristálycukor
- 440 g finomliszt
- 30 g friss élesztő
- 1 csomag vaníliás cukor (8 g-os kiszerelés)
- 30 g kandírozott citromhéj
- 1 db citrom héja
- 20 ml narancslikőr
- 140 g lágy vaj + a forma kikenéséhez
- 2 db tojás
- 1 tk őrölt fahéj
A szóráshoz
- 1 ek vaníliás porcukor
Hozzávalók
- 120 ml langyos tej
- 100 g kristálycukor
- 440 g finomliszt
- 30 g friss élesztő
- 1 csomag vaníliás cukor (8 g-os kiszerelés)
- 30 g kandírozott citromhéj
- 1 db citrom héja
- 20 ml narancslikőr
- 140 g lágy vaj + a forma kikenéséhez
- 2 db tojás
- 1 tk őrölt fahéj
A szóráshoz
- 1 ek vaníliás porcukor
A karácsonyi kuglóf első lépéseként a langyos tejbe belekeverünk 1 teáskanál cukrot és 1 evőkanál lisztet a kimért mennyiségekből. Belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen hagyjuk felfutni. A cukorból félreteszünk még egy evőkanállal későbbre, a többit pedig a liszttel és a vaníliás cukorral együtt egy keverőgép üstjébe szórjuk. Hozzáadjuk a felkockázott kandírozott citromhéjat és a reszelt citromhéjat is a narancslikőrrel együtt. Belekeverjük a vajat és a tojásokat, majd a felfutott élesztős keveréket is, és az egészből sima tésztát dagasztunk.
Lefedve langyos helyen 40 percig kelesztjük, majd lisztezett felületen kettéosztjuk a tésztát és két rúddá sodorjuk. A félretett cukorba belekeverjük a fahéjat, és meghempergetjük benne az egyik tésztarudat. A két rudat összefonjuk, és az alaposan kivajazott kuglófformába fektetjük. Letakarjuk és újabb 40 percig kelesztjük langyos helyen, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, a sütési idő felében egy sütőpapírral letakarjuk. Még melegen kiborítjuk a formából, langyosra hűtjük és megszórjuk vaníliás porcukorral.
- Elkészítési idő: 1 óra
- Pihentetési idő: 1 óra 20 perc
- Sütési idő: 35 perc
Ha tetszett a karácsonyi kuglóf recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!