Karácsonyi desszertek

Lúdláb-ekler

Lúdláb-ekler

Hozzávalók
A tésztához
100 ml
víz
1 csipet
1 csipet
cukor
100 g
liszt
3 db
tojás
A párizsi krémhez
350 ml
hideg tejszín
120 g
cukor
70 g
kakaópor
100 g
szoba-hőmérsékletű vaj
A mázhoz
50 g
étcsoki
2 ek
porcukor
A díszítéshez
12 db
amaréna meggy
étcsokiforgács vagy kakaóbabtöret
50 ml
tejszín
60 g
vaj

Elkészítés

A lúdláb-ekler tésztájához a vizet, a vajat, a sót és a cukrot egy lábasban összemelegítjük, majd folyamatos keverés mellett beleszórjuk a lisztet. Amikor összeállt az alap, belekeverünk egy tojást, legalább langyosra hűtjük a tésztát, majd beledolgozzuk a másik két tojást is. A homogénre kevert masszát nyomózsákba töltjük, és sütőpapíros tepsire kb. 9-10 cm-es csíkokat nyomunk belőle, 3 ujjnyi távolságra egymástól. 200 fokra előmelegített, gőzös sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük őket, majd kikapcsoljuk a sütőt, és egy fakanál nyelével kitámasztva hagyjuk, hogy így hűljenek ki.

A párizsi krémhez a tejszínt összefőzzük a cukorral, belekeverjük a kakaóport, majd alaposan kihűtjük. Ha pihent egy kicsit a hűtőben, kihabosítjuk a vajat, majd a krémalapot is, és amikor már kissé stabilabb a krém, belekeverjük a puha vajat, és nyomózsákba töltjük a krémet. A fánkok alját 2-3 helyen kilyukasztjuk, és a lyukakon keresztül beletöltjük a krémet. 

A mázhoz a tejszínt felmelegítjük az étcsokival, majd belekeverjük a porcukrot. A fánkok tetejét ebbe a mázba mártjuk, majd meggyszemekkel és kakaóbabtörettel vagy étcsokiforgáccsal díszítjük őket.

Lúdláb-ekler
Lúdláb-ekler

www.streetkitchen.hu

Az ekler egy örök klasszikus, csodálatos és elegáns süti, amit végtelen sok ízben el lehete készíteni. Most egy másik, magyar klasszikussal, a lúdlábbal lett ötvözve, és modanom sem kell, hogy elég príma lett. ;)

Hozzávalók

12 darabhoz
A tésztához
100 ml
víz
1 csipet
1 csipet
cukor
100 g
liszt
3 db
tojás
A párizsi krémhez
350 ml
hideg tejszín
120 g
cukor
70 g
kakaópor
100 g
szoba-hőmérsékletű vaj
A mázhoz
50 g
étcsoki
2 ek
porcukor
A díszítéshez
12 db
amaréna meggy
étcsokiforgács vagy kakaóbabtöret
50 ml
tejszín
60 g
vaj

A lúdláb-ekler tésztájához a vizet, a vajat, a sót és a cukrot egy lábasban összemelegítjük, majd folyamatos keverés mellett beleszórjuk a lisztet. Amikor összeállt az alap, belekeverünk egy tojást, legalább langyosra hűtjük a tésztát, majd beledolgozzuk a másik két tojást is. A homogénre kevert masszát nyomózsákba töltjük, és sütőpapíros tepsire kb. 9-10 cm-es csíkokat nyomunk belőle, 3 ujjnyi távolságra egymástól. 200 fokra előmelegített, gőzös sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük őket, majd kikapcsoljuk a sütőt, és egy fakanál nyelével kitámasztva hagyjuk, hogy így hűljenek ki.

A párizsi krémhez a tejszínt összefőzzük a cukorral, belekeverjük a kakaóport, majd alaposan kihűtjük. Ha pihent egy kicsit a hűtőben, kihabosítjuk a vajat, majd a krémalapot is, és amikor már kissé stabilabb a krém, belekeverjük a puha vajat, és nyomózsákba töltjük a krémet. A fánkok alját 2-3 helyen kilyukasztjuk, és a lyukakon keresztül beletöltjük a krémet. 

A mázhoz a tejszínt felmelegítjük az étcsokival, majd belekeverjük a porcukrot. A fánkok tetejét ebbe a mázba mártjuk, majd meggyszemekkel és kakaóbabtörettel vagy étcsokiforgáccsal díszítjük őket.

Lúdláb-ekler
Lúdláb-ekler

Ha tetszett a Lúdláb-ekler receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept