Ráérős ünnepi reggelik

Mézeskalácsfűszeres,vörösáfonyáscsiga

Mézeskalácsfűszeres, vörös áfonyás csiga

Hozzávalók
A tésztához
170 ml
tej
40 g
élesztő
50 g
kristálycukor
500 g
finomliszt
1 csipet
2 db
tojás
1 db
tojássárgája
50 g
olvasztott vaj
A fűszerkeverékhez
1 tk
őrölt fahéj
1 mk
őrölt gyömbér
1 csipet
őrölt kardamom
1 mk
őrölt szegfűszeg
0.5 mk
őrölt szerecsendió
0.5 mk
őrölt szegfűbors
1 db
narancs reszelt héja
A töltelékhez
150 g
olvasztott vaj
100 g
kristálycukor
fűszerkeverék
2 marék
aszalt vörös áfonya
A tetejére
1 doboz
natúr sajtos szendvicskrém
50 g
olvasztott vaj
2 ek
porcukor
0.5 db
citrom reszelt héja

Elkészítés

A vörös áfonyás csiga tésztájához megmelegítjük a tejet, belemorzsoljuk az élesztőt és hozzászórjuk a cukor felét. Egy nagy tálba mérjük a lisztet és a sót, beleütjük a 2 tojást és a tojássárgáját, hozzácsorgatjuk a felfuttatott élesztős tejet, és belerakjuk a cukor másik felét. Összekeverjük, majd belecsorgatjuk az olvasztott vajat és simára dagasztjuk a tésztát. Letakarva, meleg helyen 40 percig kelesztjük. Ha megkelt a tészta, kb. 45 x 28 cm-esre nyújtjuk. 

A töltelékhez a vajat megolvasztjuk és összekeverjük a többi hozzávalóval, megkenjük vele a tésztát, megszórjuk a vörös áfonyával, feltekerjük a hosszabbik oldalánál, és 2 cm-es szeletekre vágjuk. A tepsibe rakosgatjuk, nem túl szorosan egymáshoz, hogy tudjanak kelni. 30 percet kelesztjük, majd 175 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük őket. 

Miközben sülnek, a sajtos szendvicskrémet elkeverjük az olvasztott vajjal, a porcukorral és a citromhéjjal, és még melegen megkenjük vele a csigákat.

Elkészítési idő: kb. 2 óra

vörös áfonyás csiga
Mézeskalácsfűszeres, vörös áfonyás csiga (Fotó: Street Kitchen)

Még több szaftos csigusz:

Laktózmentes fahéjas csiga

Tripla kakaós csiga

Baconös-mogyoróvajas-fahéjas csiga

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Akár az ünnepekre, akár egy sima, ráérősebb hétvégi reggelire is csodálatos lesz ez a puha, mézeskalácsos, kelt tésztás csiga. Mindenképp próbáljátok ki, megéri!

Hozzávalók

12 darabhoz
A tésztához
170 ml
tej
40 g
élesztő
50 g
kristálycukor
500 g
finomliszt
1 csipet
2 db
tojás
1 db
tojássárgája
50 g
olvasztott vaj
A fűszerkeverékhez
1 tk
őrölt fahéj
1 mk
őrölt gyömbér
1 csipet
őrölt kardamom
1 mk
őrölt szegfűszeg
0.5 mk
őrölt szerecsendió
0.5 mk
őrölt szegfűbors
1 db
narancs reszelt héja
A töltelékhez
150 g
olvasztott vaj
100 g
kristálycukor
fűszerkeverék
2 marék
aszalt vörös áfonya
A tetejére
1 doboz
natúr sajtos szendvicskrém
50 g
olvasztott vaj
2 ek
porcukor
0.5 db
citrom reszelt héja

A vörös áfonyás csiga tésztájához megmelegítjük a tejet, belemorzsoljuk az élesztőt és hozzászórjuk a cukor felét. Egy nagy tálba mérjük a lisztet és a sót, beleütjük a 2 tojást és a tojássárgáját, hozzácsorgatjuk a felfuttatott élesztős tejet, és belerakjuk a cukor másik felét. Összekeverjük, majd belecsorgatjuk az olvasztott vajat és simára dagasztjuk a tésztát. Letakarva, meleg helyen 40 percig kelesztjük. Ha megkelt a tészta, kb. 45 x 28 cm-esre nyújtjuk. 

A töltelékhez a vajat megolvasztjuk és összekeverjük a többi hozzávalóval, megkenjük vele a tésztát, megszórjuk a vörös áfonyával, feltekerjük a hosszabbik oldalánál, és 2 cm-es szeletekre vágjuk. A tepsibe rakosgatjuk, nem túl szorosan egymáshoz, hogy tudjanak kelni. 30 percet kelesztjük, majd 175 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük őket. 

Miközben sülnek, a sajtos szendvicskrémet elkeverjük az olvasztott vajjal, a porcukorral és a citromhéjjal, és még melegen megkenjük vele a csigákat.

Elkészítési idő: kb. 2 óra

vörös áfonyás csiga
Mézeskalácsfűszeres, vörös áfonyás csiga (Fotó: Street Kitchen)

Még több szaftos csigusz:

Laktózmentes fahéjas csiga

Tripla kakaós csiga

Baconös-mogyoróvajas-fahéjas csiga

Ha tetszett a Mézeskalácsfűszeres, vörös áfonyás csiga receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept