Ünnepi főfogások

Extrahúsos,savanyúkáposztáskarácsonyitöltöttkáposzta

Extra húsos, savanyú káposztás karácsonyi töltött káposzta
húsos savanyú káposztás töltött káposzta

Hozzávalók
150 g
paprikás kolbász
200 g
füstölt kolozsvári szalonna
500 g
darált sertéshús
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
só, bors
1 tk
őrölt kömény
2 tk
füstölt fűszerpaprika
150 g
bulgur
8 - 10 db
savanyított káposztalevél
500 g
savanyú káposzta
(aprított)
6 - 8 db
babérlevél
200 g
passata
1.5 - 2 l
víz

Elkészítés

A kolbászt és a szalonnát 1,5-2 cm-es kockákra vágjuk, és egy száraz serpenyőben elkezdjük lepirítani, annyira, hogy egy kevés zsírt engedjen.

A darált húst összekeverjük a lereszelt hagymával és fokhagymával, 2 teáskanál sóval, egy kevés borssal, a köménnyel, 1 teáskanál füstölt paprikával, az átmosott bulgurral és 2 evőkanálnyi kisült zsírral. A kétféle savanyú káposztát lecsekkoljuk, hogy mennyire savanyú, és ha túlságosan az, akkor átmossuk. A levelekbe töltjük a tölteléket úgy, hogy egy keveset rakunk a közepükre, a széleket ráhajtjuk, és feltekerjük. 

Az aprított savanyú káposzta felét egy nagy edény aljába tesszük, erre jöhet a pirított szalonnás keverék (plusz a kisült zsír) fele, a babérlevél fele és egy kevés füstölt paprika. Erre jöhetnek a töltött káposzták, majd a maradék savanyú káposzta, ismét a szalonnás keverék és a fűszerek. A passatát összekeverjük a vízzel, sózzuk, és ráöntjük a káposztára. A folyadéknak éppen hogy el kell lepnie. Felforraljuk, majd lefedve, lassú tűzön, 35-40 perc alatt megsütjük. Tejföllel, kenyérrel vagy magában is tökéletes.

husos-savanyu-kaposztas-toltott-kaposzta (2)
Extra húsos, savanyú káposztás karácsonyi töltött káposzta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 70 perc

Még több töltött káposzta:

Hortobágyi töltött káposzta

Cserépedényben sült töltött káposzta

Rántott töltött káposzta

www.streetkitchen.hu

Igazi húsos kalóriabomba, egy kis szabolcsi feelinggel, hiszen enyhén paradicsomos lében főnek a káposzták. Természetesen ennek jót tesz, ha újramelegítitek, úgyhogy érdemes dupla adagot csinálni, hogy több napig tudjátok enni.

Hozzávalók

4 főre
150 g
paprikás kolbász
200 g
füstölt kolozsvári szalonna
500 g
darált sertéshús
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
só, bors
1 tk
őrölt kömény
2 tk
füstölt fűszerpaprika
150 g
bulgur
8 - 10 db
savanyított káposztalevél
500 g
savanyú káposzta
(aprított)
6 - 8 db
babérlevél
200 g
passata
1.5 - 2 l
víz

A kolbászt és a szalonnát 1,5-2 cm-es kockákra vágjuk, és egy száraz serpenyőben elkezdjük lepirítani, annyira, hogy egy kevés zsírt engedjen.

A darált húst összekeverjük a lereszelt hagymával és fokhagymával, 2 teáskanál sóval, egy kevés borssal, a köménnyel, 1 teáskanál füstölt paprikával, az átmosott bulgurral és 2 evőkanálnyi kisült zsírral. A kétféle savanyú káposztát lecsekkoljuk, hogy mennyire savanyú, és ha túlságosan az, akkor átmossuk. A levelekbe töltjük a tölteléket úgy, hogy egy keveset rakunk a közepükre, a széleket ráhajtjuk, és feltekerjük. 

Az aprított savanyú káposzta felét egy nagy edény aljába tesszük, erre jöhet a pirított szalonnás keverék (plusz a kisült zsír) fele, a babérlevél fele és egy kevés füstölt paprika. Erre jöhetnek a töltött káposzták, majd a maradék savanyú káposzta, ismét a szalonnás keverék és a fűszerek. A passatát összekeverjük a vízzel, sózzuk, és ráöntjük a káposztára. A folyadéknak éppen hogy el kell lepnie. Felforraljuk, majd lefedve, lassú tűzön, 35-40 perc alatt megsütjük. Tejföllel, kenyérrel vagy magában is tökéletes.

husos-savanyu-kaposztas-toltott-kaposzta (2)
Extra húsos, savanyú káposztás karácsonyi töltött káposzta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 70 perc

Még több töltött káposzta:

Hortobágyi töltött káposzta

Cserépedényben sült töltött káposzta

Rántott töltött káposzta

Ha tetszett az Extra húsos, savanyú káposztás karácsonyi töltött káposzta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept