Hozzávalók
- kb. 3 kg sertéshasaalja bőrrel
- 3 ek 10%-os ecet
- só, bors
- 500 g darált sertéshús
- 2 fej salottahagyma (50 g/fej)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek étolaj
- 2 szelet kovászos kenyér
- 25 g fenyőmag
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ek balzsamecet
- 150 g parmezán
- 1 db narancs héja
- 2 ág rozmaring
- 1 ág zsálya
A zöldséges alaphoz
- 5 szál sárgarépa (120 g/szál)
- 2 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 1 fej fokhagyma
- só, bors
- 200 ml víz
- 300 ml száraz fehérbor
- 2 ek vaj
- 30 g parmezán
A burgonyához
- 600 g burgonya
- só
- 5 ek kacsazsír
- 2 ág rozmaring
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 mk 10%-os ecet
A mártáshoz
- 1 ek vaj
Hozzávalók
- kb. 3 kg sertéshasaalja bőrrel
- 3 ek 10%-os ecet
- só, bors
- 500 g darált sertéshús
- 2 fej salottahagyma (50 g/fej)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek étolaj
- 2 szelet kovászos kenyér
- 25 g fenyőmag
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ek balzsamecet
- 150 g parmezán
- 1 db narancs héja
- 2 ág rozmaring
- 1 ág zsálya
A zöldséges alaphoz
- 5 szál sárgarépa (120 g/szál)
- 2 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 1 fej fokhagyma
- só, bors
- 200 ml víz
- 300 ml száraz fehérbor
- 2 ek vaj
- 30 g parmezán
A burgonyához
- 600 g burgonya
- só
- 5 ek kacsazsír
- 2 ág rozmaring
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 mk 10%-os ecet
A mártáshoz
- 1 ek vaj
Első lépésben előkészítjük a húst: a bőrét egy éles késsel megkapargatjuk, majd bespricceljük ecettel, és 1-2 percig hagyjuk a bőrbe szívódni. Papírtörlővel szárazra töröljük a húst, majd a széleit egyenesre vágjuk és a leeső darabokat félretesszük. A bőrt alaposan besózzuk, majd félretesszük a húst pihenni. A levágott leeső részekről levágjuk a bőrt és félretesszük, a húsdarabokat pedig apróra vágjuk és összekeverjük a darált hússal.
A salottahagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, kevés olajon megfuttatjuk, amíg megpuhul, majd levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. A kovászos kenyeret beáztatjuk vízbe és hagyjuk kicsit állni, majd kivesszük, kinyomkodjuk belőle a vizet és félretesszük. Száraz serpenyőben lepirítjuk a fenyőmagot, a petrezselyem leveleit pedig felaprítjuk.
Egy nagy tálban a darált húshoz keverjük, a pirított hagymákat és fenyőmagot, a kinyomkodott kenyeret, a balzsamecetet, a reszelt parmezán kétharmadát, a narancs reszelt héját és a petrezselymet.
A porchetta megtöltése:
A húst bőrrel lefelé egy vágódeszkára helyezzük, és a középvonaltól indítva bevágjuk úgy, hogy ki tudjuk nyitni mindkét oldalon (pillangóvágás), így nagyobb felületen tudjuk majd megtölteni. Az így kapott felületet sózzuk és borsozzuk, majd megszórjuk az apróra vágott rozmaringgal, zsályával és a maradék reszelt parmezánnal.
A hús közepére helyezzük az elkészült tölteléket, és rázárjuk a porchetta korábban felvágott oldalait. Felgöngyöljük, és erős spárgával keresztben átkötjük.
A megtisztított és rusztikusra vágott sárgarépát és a héjastól felnegyedelt hagymákat, valamint a félbevágott fokhagymafejet bedobjuk a sütőedény aljára a félretett bőrdarabkákkal együtt. Sózzuk, borsozzuk, és ráhelyezzük a felgöngyölt porchettát. Felöntjük a vízzel és a borral. Befedjük az egészet zsírpapírral és alufóliával, és betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 3,5 órára.
A sült burgonya elkészítése:
Mikor a hús már majdnem elkészült, feltesszük a meghámozott, nagyobb darabokra vágott burgonyát forrni. Amikor már majdnem teljesen puhák, leszűrjük őket, visszadobjuk a fazékba, ráteszünk a tetőt és összerázzuk, hogy a főtt burgonyák külseje kicsit „felbolyhosodjon”. A kacsazsírt beletesszük egy tepsibe és kicsit betesszük a sütőbe, hogy felforrósodjon. A forró zsírba öntjük a burgonyát, majd rozmaringágakat és roppantott fokhagymát dobunk mellé. A burgonyát sózzuk és lelocsoljuk egy kis ecettel, ettől igazán ropogós lesz, és az ecet íze egyáltalán nem érződik majd.
A karácsonyi porchetta befejezése:
Amikor a hús sütési ideje lejárt, kivesszük a tepsiből és egy sütőrácsra helyezzük. A sütőbe alulra betesszük a krumplit és fölé a rácson a porchettát. A hőfokot felemeljük 220 fokra és 30 percig sütjük így a húst a krumplival.
A hús alatt sült répákat egy turmixgépbe dobjuk, és leturmixoljuk a vajjal. Sózzuk, borsozzuk és reszelt parmezánt is keverünk bele. A tepsiben összegyűlt szaftot leszűrjük, és közepes lángon forralva visszaredukáljuk, végül vajat keverünk hozzá és félretesszük.
A ropogósra sült porchettáról levágjuk a spárgákat, recés késsel felszeleteljük, és a répapürével, a burgonyával és a mártással együtt tálaljuk.
- Elkészítési idő: 1 óra
- Sütési idő: kb. 4 óra
- Pihentetés: 25 perc
Ha tetszett a karácsonyi porchetta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!