Vegán karácsonyi receptek

Vegánvagdaltfranciasalátával

Vegán vagdalt franciasalátával

Hozzávalók
A zöldségvagdalthoz
1 ek
olívaolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g)
4 gerezd
fokhagyma
1 szál
sárgarépa
300 g
konzerv lencse
1 konzerv
csicseriborsó
(400 g-os kiszerelés)
180 g
dió
2 ek
lenmag
60 g
sűrített paradicsom
2 ek
szójaszósz
só, bors
4 ág
kakukkfű
4 tk
fűszerpaprika
60 g
zsemlemorzsa
120 ml
A házi vegán majonézhez
60 ml
csicseriborsókonzerv-lé
2 tk
almaecet
2 tk
rizsszirup
1 tk
mustár
250 ml
étolaj
A franciasalátához
250 g
franciasaláta-mix
1 db
alma
4 db
csemegeuborka
300 g
vegaföl
3 ek
házi vegán majonéz
só, bors
1 db
citrom leve
1 ek
porcukor

Elkészítés

Vagdalt:

A vegán vagdalt elkészítését azzal kezdjük, hogy az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, majd a durvára aprított vöröshagymát alaposan lepirítjuk benne. Mikor szép aranybarna színt kapott, mehet hozzá az aprított fokhagyma és a feldarabolt sárgarépa, és további 1-2 percig pirítjuk.

Egy késes aprítóban alaposan összezúzzuk a pirult zöldségeket, majd egy nagy keverőtálba borítjuk. Ezután ugyanebben az aprítóban összezúzzuk a lencsét és a csicseriborsót, majd végül a diót is. Ezek mind jöhetnek a zöldségmix mellé a tálba.

A lenmagot elkeverjük dupla mennyiségű vízzel, és 5-6 percig pihentetjük, amíg zselés állagot vesz fel, amit „lenmagtojásnak” nevezünk – ez tökéletesen összefogja majd a vagdaltunk masszáját.

A keveréket beízesítjük a sűrített paradicsommal, a szójaszósszal, sóval, borssal, kakukkfűvel és fűszerpaprikával. Végül hozzákeverjük a zsemlemorzsát és a beáztatott lenmagot is. 

Az így kapott zöldségvagdalt-alapot egy sütőpapírral bélelt, hosszúkás sütőformába kanalazzuk, elegyengetjük a formában és a tetejét lesimítjuk egy spatula vagy fakanál segítségével. A tetejére mehet a BBQ-szósz, amit szintén elegyengetünk rajta, hogy minden részét lefedjük, és 195 fokra előmelegített sütőben 60 percig sütjük.

Franciasaláta:

Miközben sül a vagdaltunk, elkészítjük a franciasalátánkat. Ehhez elsőnek a házi vegán majonéz készítésének állunk neki. Egy magas falú mérőpohárba öntjük a csicseriborsó-konzerv levét, majd hozzáadunk az olajon kívül minden hozzávalót. Egy botmixerrel elkezdjük turmixolni, majd lassan hozzácsorgatjuk az olajat és addig nyomatjuk a botmixerrel, míg egy sűrű, majonézállagú fehér krémet nem kapunk. Csicseriborsó-konzerv leve válogatja, hogy mennyi olajat vesz fel addig, míg egy szuper majonézállagot érünk el, így ha nem elég sűrű, nyugodtan csurgassunk még hozzá olajat.

A franciasaláta-mixet forró vízben 2-3 perc alatt kiolvasztjuk, majd leszűrjük. Az almát és a csemegeuborkát apró, egyenlő méretű kockákra vágjuk, majd egy nagyobb méretű keverőtálba helyezzük a franciasaláta-mixszel együtt. Mehet hozzá a házi vegán majonézből, és belekeverjük a vegafölt, a mustárt, a porcukrot és a citromlevet is. Sózzuk, borsozzuk és az egészet alaposan elkeverjük. 

Tipp: A maradék vegán majonéz tökéletes lehet később melegszendvicsekre vagy egyéb salátákba is! 

A megsült vagdaltat hagyjuk minimum 30 percig hűlni, hogy könnyebb legyen szeletelni. 2-3 szelet vagdaltat és egy jó nagy adag franciasalátát tálalunk a tányérra, és indulhat is a lakoma!

  • Előkészítési idő: 40 perc 
  • Sütési idő: 60 perc
  • Pihentetés: 30 perc
vegán vagdalt
Vegán vagdalt franciasalátával (Fotó: Street Kitchen)

Még több ünnepi vegán kaja:

Zöldséggolyók vegafölös-sajtos szószban, brokkolival és burgonyapürével

Sült karfiolsteak kápia paprikás hummusszal

Vegán rétes vörösboros szósszal

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Az egyik kedvenc karácsonyi fogásom receptjét hoztam el nektek. Egy nagyon ízes zöldségvagdalt BBQ glaze-zel a tetején, ami tökéletes húspótló. Mellé pedig egy nosztalgikus franciasaláta egy kis csavarral – hiszen azt is megtudhatjátok, hogyan lesz a csicseriborsó-konzerv levéből tojásmentes házi majonéz!

Hozzávalók

6 adaghoz
A zöldségvagdalthoz
1 ek
olívaolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g)
4 gerezd
fokhagyma
1 szál
sárgarépa
300 g
konzerv lencse
1 konzerv
csicseriborsó
(400 g-os kiszerelés)
180 g
dió
2 ek
lenmag
60 g
sűrített paradicsom
2 ek
szójaszósz
só, bors
4 ág
kakukkfű
4 tk
fűszerpaprika
60 g
zsemlemorzsa
120 ml
A házi vegán majonézhez
60 ml
csicseriborsókonzerv-lé
2 tk
almaecet
2 tk
rizsszirup
1 tk
mustár
250 ml
étolaj
A franciasalátához
250 g
franciasaláta-mix
1 db
alma
4 db
csemegeuborka
300 g
vegaföl
3 ek
házi vegán majonéz
só, bors
1 db
citrom leve
1 ek
porcukor

Vagdalt:

A vegán vagdalt elkészítését azzal kezdjük, hogy az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, majd a durvára aprított vöröshagymát alaposan lepirítjuk benne. Mikor szép aranybarna színt kapott, mehet hozzá az aprított fokhagyma és a feldarabolt sárgarépa, és további 1-2 percig pirítjuk.

Egy késes aprítóban alaposan összezúzzuk a pirult zöldségeket, majd egy nagy keverőtálba borítjuk. Ezután ugyanebben az aprítóban összezúzzuk a lencsét és a csicseriborsót, majd végül a diót is. Ezek mind jöhetnek a zöldségmix mellé a tálba.

A lenmagot elkeverjük dupla mennyiségű vízzel, és 5-6 percig pihentetjük, amíg zselés állagot vesz fel, amit „lenmagtojásnak” nevezünk – ez tökéletesen összefogja majd a vagdaltunk masszáját.

A keveréket beízesítjük a sűrített paradicsommal, a szójaszósszal, sóval, borssal, kakukkfűvel és fűszerpaprikával. Végül hozzákeverjük a zsemlemorzsát és a beáztatott lenmagot is. 

Az így kapott zöldségvagdalt-alapot egy sütőpapírral bélelt, hosszúkás sütőformába kanalazzuk, elegyengetjük a formában és a tetejét lesimítjuk egy spatula vagy fakanál segítségével. A tetejére mehet a BBQ-szósz, amit szintén elegyengetünk rajta, hogy minden részét lefedjük, és 195 fokra előmelegített sütőben 60 percig sütjük.

Franciasaláta:

Miközben sül a vagdaltunk, elkészítjük a franciasalátánkat. Ehhez elsőnek a házi vegán majonéz készítésének állunk neki. Egy magas falú mérőpohárba öntjük a csicseriborsó-konzerv levét, majd hozzáadunk az olajon kívül minden hozzávalót. Egy botmixerrel elkezdjük turmixolni, majd lassan hozzácsorgatjuk az olajat és addig nyomatjuk a botmixerrel, míg egy sűrű, majonézállagú fehér krémet nem kapunk. Csicseriborsó-konzerv leve válogatja, hogy mennyi olajat vesz fel addig, míg egy szuper majonézállagot érünk el, így ha nem elég sűrű, nyugodtan csurgassunk még hozzá olajat.

A franciasaláta-mixet forró vízben 2-3 perc alatt kiolvasztjuk, majd leszűrjük. Az almát és a csemegeuborkát apró, egyenlő méretű kockákra vágjuk, majd egy nagyobb méretű keverőtálba helyezzük a franciasaláta-mixszel együtt. Mehet hozzá a házi vegán majonézből, és belekeverjük a vegafölt, a mustárt, a porcukrot és a citromlevet is. Sózzuk, borsozzuk és az egészet alaposan elkeverjük. 

Tipp: A maradék vegán majonéz tökéletes lehet később melegszendvicsekre vagy egyéb salátákba is! 

A megsült vagdaltat hagyjuk minimum 30 percig hűlni, hogy könnyebb legyen szeletelni. 2-3 szelet vagdaltat és egy jó nagy adag franciasalátát tálalunk a tányérra, és indulhat is a lakoma!

  • Előkészítési idő: 40 perc 
  • Sütési idő: 60 perc
  • Pihentetés: 30 perc
vegán vagdalt
Vegán vagdalt franciasalátával (Fotó: Street Kitchen)

Még több ünnepi vegán kaja:

Zöldséggolyók vegafölös-sajtos szószban, brokkolival és burgonyapürével

Sült karfiolsteak kápia paprikás hummusszal

Vegán rétes vörösboros szósszal

Ha tetszett a Vegán vagdalt franciasalátával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept