Laktózmentes
Hozzávalók
- 2 db édesburgonya (vagy 1 nagyobb)
- olívaolajspray
- ½ tk fűszersó (1 éves kor felett)
- 100 g afrikai harcsafilé
- ½ db cukkini
- 30 g liszt
- 30 g zsemlemorzsa
- 1 db tojás
- 1 tk fűszer összesen (pl. kakukkfű, kapor, reszelt citromhéj ízlés szerint)
- ½ tk só (1 éves kor felett)
Hozzávalók
- 2 db édesburgonya (vagy 1 nagyobb)
- olívaolajspray
- ½ tk fűszersó (1 éves kor felett)
- 100 g afrikai harcsafilé
- ½ db cukkini
- 30 g liszt
- 30 g zsemlemorzsa
- 1 db tojás
- 1 tk fűszer összesen (pl. kakukkfű, kapor, reszelt citromhéj ízlés szerint)
- ½ tk só (1 éves kor felett)
A megtisztított édesburgonyát hasábokra vágjuk, befújjuk olívaolajsprayvel, megszórjuk igény szerint fűszerrel, összekeverjük, és betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe.
A halat feldaraboljuk, eltávolítjuk a bőrét, majd párolókosár segítségével kb. 10 percig pároljuk.
Amíg a hal párolódik, lereszeljük a cukkinit, kinyomkodjuk a levét, majd betesszük egy keverőtálba, hozzákeverjük a lisztet, a zsemlemorzsát, a tojást, a fűszereket és a sót.
Amikor a hal elkészült, egy vágódeszkára helyezzük, apró darabokra vágjuk, majd szétnyomkodjuk egy villával. Ha találunk benne szálkát, azt kidobjuk. A haldarabkákat ezután hozzákeverjük az előkészített masszához.
Korong alakokat formázunk (kb. 5 db-ot), és előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben, olívaolajsprayvel lefújva addig sütjük, amíg meg nem pirulnak (kb. 15 perc).
A már majdnem kész burgonyát megkeverjük, pirulásig sütjük, majd tálaljuk az ételeket.
TIPP: Jól átsütve adható vegyesen lazac, makréla, afrikai harcsa, hekk, süllő, fogas, busa – természetesen mind filé formájában, tüzetesen átnézve (viszont pl. kardhal, cápa fogyasztása nem ajánlott kisgyermekeknek és várandósoknak sem, a tonhal pedig mértékkel). Heti 2 halfogyasztással az előírt, nagyon hasznos zsírsavakat már biztosítottuk is babánk számára.
Ajánlott életkor:
Darabos ételt már gond nélkül fogyasztó babáknak, azonban egyéni állapotok esetén – pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb. – az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost!
Ha tetszett a bébi fish and chips receptje, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, esetleg fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.
(Megjegyzés az adagokhoz: a babát igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a baba életkora, állapota, akár kedve szerint változik. A fenti adag 1 felnőtt és 1 kisgyermek adagjára vonatkozik: összesen 5-6 db halpogácsára. Ha a gyermek idősebb, elképzelhető, hogy ezt a mennyiséget növelnünk kell, készítsünk dupla vagy másfélszeres adagot, és a maradékot rakjuk el későbbre. Kisütve hűtőben 1-2 napig eláll, sőt fagyasztható is. A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).