Édes falatok

Koszorúfánk

Koszorúfánk

Hozzávalók
520 g
finomliszt + 1 ek a formázáshoz
1 csomag
bourbon vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
1 ek
vaníliaaroma
2 tk
rumaroma
150 ml
tej
80 g
kristálycukor
40 g
friss élesztő
110 g
szoba-hőmérsékletű vaj
0.5 db
narancs reszelt héja
1 db
citrom reszelt héja
2 db
tojás
6 db
tojássárgája
A tálaláshoz
2 ek
porcukor
1 üveg
baracklekvár
(450 g-os kiszerelés)

Elkészítés

A koszorúfánk első lépéseként a dagasztótálba tesszük a lisztet, a vaníliás cukrot, a vanília- és a rumaromát, a tejet, a kristálycukrot, az élesztőt, a vajat, a narancs és citrom héját, az egész tojásokat és a tojások sárgáját is. Kézzel vagy dagasztógép segítségével 8-10 percig dagasztjuk a tésztát, majd letakarjuk és langyos helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. 

A koszorúfánk megformázása:

Miután megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk és kb. 50 g-os kis tésztadarabokat vágunk le belőle, amikből kb. 30 cm-es kis hurkákat sodrunk. Ezeknek a végeit keresztezzük úgy, hogy fölül egy kört kapjunk, a maradék tészta pedig lelógjon a kör aljából. Ezeket a lelógó tésztadarabokat szorosan a kör köré hurkoljuk úgy, hogy egy mutatós kis koszorút kapjunk. A tészták végeit összenyomkodjuk. Egy konyharuhával letakarjuk és 15-20 percet hagyjuk kelni. 

Bő olajat melegítünk egy széles lábasban vagy serpenyőben, és a kb. 160 fokos olajban, oldalanként kb. 1 perc alatt megsütjük a fánkokat. Fontos, hogy a fánkok fölső, kerek oldalát tegyük be először az olajba, és a sütés első 15 másodpercében egy fedővel fedjük le, hogy a keletkezett gőzben szépen megemelkedjenek a fánkok. Miután megsült az egyik oldal, megfordítjuk és a másik oldalát is szép aranybarnára sütjük. A kész koszorúfánkot porcukorral megszórva, lekvárral együtt tálaljuk. 

koszorufank-1
Koszorúfánk (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 50 perc
  • Kelesztési idő: 80 perc

Még több izgalmas fánkrecept vár az oldalunkon:

Gyümölcsjoghurtos fánk

Amerikai fánk

Csokis fánk

www.streetkitchen.hu

A farsangi időszakban szerintem legalább egyszer kötelező fánkot készíteni. Az, hogy milyet, mindenkinek az ízlésére van bízva. Szerencsére nem szűkölködünk fánkreceptekben az oldalon, bőven van miből válogatni. Én most mégis egy új recepttel rukkolok elő, ami szinte egészen biztos, hogy a külsejével azonnal magára vonja majd a tekinteteket. És mivel először a szemével eszik az ember, bízom benne, hogy erre esik majd a választásotok.

Hozzávalók

20 darab fánkhoz
520 g
finomliszt + 1 ek a formázáshoz
1 csomag
bourbon vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
1 ek
vaníliaaroma
2 tk
rumaroma
150 ml
tej
80 g
kristálycukor
40 g
friss élesztő
110 g
szoba-hőmérsékletű vaj
0.5 db
narancs reszelt héja
1 db
citrom reszelt héja
2 db
tojás
6 db
tojássárgája
A tálaláshoz
2 ek
porcukor
1 üveg
baracklekvár
(450 g-os kiszerelés)

A koszorúfánk első lépéseként a dagasztótálba tesszük a lisztet, a vaníliás cukrot, a vanília- és a rumaromát, a tejet, a kristálycukrot, az élesztőt, a vajat, a narancs és citrom héját, az egész tojásokat és a tojások sárgáját is. Kézzel vagy dagasztógép segítségével 8-10 percig dagasztjuk a tésztát, majd letakarjuk és langyos helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. 

A koszorúfánk megformázása:

Miután megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk és kb. 50 g-os kis tésztadarabokat vágunk le belőle, amikből kb. 30 cm-es kis hurkákat sodrunk. Ezeknek a végeit keresztezzük úgy, hogy fölül egy kört kapjunk, a maradék tészta pedig lelógjon a kör aljából. Ezeket a lelógó tésztadarabokat szorosan a kör köré hurkoljuk úgy, hogy egy mutatós kis koszorút kapjunk. A tészták végeit összenyomkodjuk. Egy konyharuhával letakarjuk és 15-20 percet hagyjuk kelni. 

Bő olajat melegítünk egy széles lábasban vagy serpenyőben, és a kb. 160 fokos olajban, oldalanként kb. 1 perc alatt megsütjük a fánkokat. Fontos, hogy a fánkok fölső, kerek oldalát tegyük be először az olajba, és a sütés első 15 másodpercében egy fedővel fedjük le, hogy a keletkezett gőzben szépen megemelkedjenek a fánkok. Miután megsült az egyik oldal, megfordítjuk és a másik oldalát is szép aranybarnára sütjük. A kész koszorúfánkot porcukorral megszórva, lekvárral együtt tálaljuk. 

koszorufank-1
Koszorúfánk (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 50 perc
  • Kelesztési idő: 80 perc

Még több izgalmas fánkrecept vár az oldalunkon:

Gyümölcsjoghurtos fánk

Amerikai fánk

Csokis fánk

Ha tetszett a Koszorúfánk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept