Hozzávalók
- 130 ml langyos tej
- 2 ek kristálycukor
- 15 g friss élesztő
- 300 g finomliszt
- csipet só
- 2 db tojássárgája
- 1 db narancs reszelt héja
- 40 g olvasztott vaj
- bő étolaj a sütéshez
- 120 g 70%-os étcsokoládé
- 1 tk őrölt fahéj
- 2 ek porcukor
Csokis fánk
Hozzávalók
- 130 ml langyos tej
- 2 ek kristálycukor
- 15 g friss élesztő
- 300 g finomliszt
- csipet só
- 2 db tojássárgája
- 1 db narancs reszelt héja
- 40 g olvasztott vaj
- bő étolaj a sütéshez
- 120 g 70%-os étcsokoládé
- 1 tk őrölt fahéj
- 2 ek porcukor
A csokis fánk első lépéseként a kovászt készítjük el. 50 ml langyos tejbe szórunk egy mokkáskanál cukrot a kimért adagból, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 evőkanál lisztet, összekeverjük, és a tetejét megszórjuk még egy kis liszttel. Félretesszük 15 percre, hogy az élesztő felfusson.
A fánktészta elkészítése:
A maradék lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a többi cukrot és a sót. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat, a maradék tejet, a narancshéjat és a közben elkészült kovászunkat. Figyeljünk arra, hogy a hozzávalók szoba-hőmérsékletűek legyenek. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük. Amint a tésztánk kezd összeállni, fokozatosan hozzáadagoljuk az olvasztott (de nem meleg) vajat. Ha beledolgoztuk a vajat és a tészta könnyen elválik az edény falától, pihenni hagyjuk 5-6 percet, majd deszkára borítjuk, és pár percig kézzel tovább gyúrjuk-gömbölyítjük, míg szép sima felülete nem lesz. Kelesztőtálba tesszük, letakarjuk és meleg helyen 30-35 perc alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és óvatosan ujjnyi (1,5-2 cm) vastagságúra nyújtjuk, figyelve, hogy ne törjön a tészta. 6 cm átmérőjű, lisztbe mártott fánkszaggatóval kiszúrogatjuk, és egymástól 3-4 cm távolságban egy deszkára helyezzük. A lehulló széleket újra összegyúrjuk, és azokat is kiszaggatjuk. Letakarjuk, és további 20-25 percig állni hagyjuk.
A fánk sütése:
Ha megkeltek, egy lábasban legalább 5 cm magasságban olajat melegítünk. A kb. 180 fokra melegített olajba úgy tesszük bele a fánkokat, hogy az a fele kerüljön lefelé, ami eddig felfelé nézett. Ha fent maradnak az olaj tetején, akkor jó a kelesztés. Amint az olajba kerülnek, rögtön lefedjük 1 percre, így a sütés első felében is tovább kelnek. Ha jó a hőfok, akkor másfél perc sütés után megfordítjuk egy lapáttal, és további másfél percig sütjük fedő nélkül. Ha túl sötétre sül, akkor vegyük picit lejjebb a hőfokot.
A csokis fánk mártása:
A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, és hűlni hagyjuk. Ezalatt egy tálkában vízgőz fölött megolvasztjuk a csokit, simára keverjük, és a fánkokat félig kimártjuk benne. Ha rádermedt a csokoládé, szitálunk rá egy kevés fahéjas porcukrot.
- Elkészítési idő: 50 perc
- Kelesztés: 60 perc
Ha tetszett a csokis fánk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!