Hozzávalók
- 240 ml tej
- 7 g porélesztő
- 530 g liszt
- 70 g porcukor
- 20 g vaníliás cukor
- 2 db tojás
- 1 db citrom reszelt héja
- 90 g olvasztott vaj
- bő olaj a sütéshez
A tetejére
- 120 g porcukor
- 20 ml feketeszeder-lé
Hozzávalók
- 240 ml tej
- 7 g porélesztő
- 530 g liszt
- 70 g porcukor
- 20 g vaníliás cukor
- 2 db tojás
- 1 db citrom reszelt héja
- 90 g olvasztott vaj
- bő olaj a sütéshez
A tetejére
- 120 g porcukor
- 20 ml feketeszeder-lé
De ha már amerikai fánk, akkor: könnyed tészta, puha belső, olajban kisütött, aranybarna fánkkarikák cukormázzal, szórással, akár krémekkel töltve. A receptje pedig lejjebb görgetve megtalálható. 😉
A tésztához meglangyosítjuk a tejet, beleszórjuk az élesztőt, elkeverjük, majd hagyjuk 4-5 percet pihenni. A lisztet, a kétféle cukrot, a tojást és a citromhéjat egy tálba rakjuk, hozzáöntjük az élesztős tejet, és elkezdjük összekeverni. Mikor nagyjából összeállt, hozzácsorgatjuk a vajat, és nagyjából 10 perc alatt simára dagasztjuk a tésztát, majd letakarva, meleg helyen 50 percig kelesztjük.
Ezután lisztezett felületen 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk, és kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat. Mindegyik közepét kiszúrjuk egy kicsi pogácsaszaggatóval, és letakarva 30 percet kelesztjük. Bő, 160 fokos olajban kisütjük a fánkok mindkét oldalát. (Ha túl forró az olaj, nem tud belül átsülni, ha túl hideg, sok olajat fog magába szívni!)
A porcukrot habverővel kikeverjük a szederlével, és ebbe mártjuk a fánkok egyik felét, majd deszkára rakjuk, amíg megszárad rajtuk a cukormáz.
Ha tetszett a recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!