Málnás minimuffin

Hozzávalók

1
gyerek és felnőtt adag
+
1 db alma (édes fajta, 75 g párolt alma lesz belőle/db)
90 g liszt
50 g apró szemű vagy baba zabpehely
1 tk sütőpor
½ db biocitrom leve és héja
1 csipet vaníliaőrlemény
2 db tojás
30 ml olívaolaj
60 ml görög joghurt
40 g friss málna

A tetejére

20 g friss málna
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Málnás minimuffin

Van az úgy, hogy a már darabos ételt evő baba nem fogadja el a zabkását. Semmi gond, süssük meg neki! Ez a málnás verzió az egyik kedvence lesz.
Kipróbáltam, jóóó lett!
1
Hirdetés

Hozzávalók

1
gyerek és felnőtt adag
+
1 db alma (édes fajta, 75 g párolt alma lesz belőle/db)
90 g liszt
50 g apró szemű vagy baba zabpehely
1 tk sütőpor
½ db biocitrom leve és héja
1 csipet vaníliaőrlemény
2 db tojás
30 ml olívaolaj
60 ml görög joghurt
40 g friss málna

A tetejére

20 g friss málna
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A málnás minimuffin elkészítéséhez egy magas falú edénybe 3 ujjnyi vizet öntünk, felforraljuk, majd beletesszük a párolókosarat. A kosárba helyezzük a megtisztított, apróra kockázott almát, és lefedve, kb. 5 perc alatt puhára pároljuk. Kihűtjük.

A száraz hozzávalókat, azaz a lisztet, a zabpelyhet, a sütőport, a citromhéjat és a vaníliát összekeverjük. A tojásokat habosra verjük, majd apránként hozzáadjuk az olajat, a görög joghurtot és a citromlevet. 

Egy nagy tálban összeállítjuk a masszát: a nedves és a száraz mixet összekeverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a párolt almakockákat és a friss málnát. Ha túl száraznak látjuk a masszát, egy kis tejet löttyinthetünk bele. 

Muffinsütőbe adagoljuk a tésztát (pl. fagyiskanál segítségével), mindegyik tetejére nyomunk 1 db friss málnát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt, aranybarna színűre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Málnás minimuffin
Málnás minimuffin
  • előkészítési idő: 15 perc
  • sütési idő: 20 perc
  • hűtés: 20 perc
  • összesen 55 perc
TIPP: Akár le is fagyaszthatjuk a muffint! Amikor megsült, hűtsük ki, és irány a fagyasztó, 1 hónapig eláll. Amikor újra kínálnánk, akkor 5-10 percre tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe.

Ne fagyasztott málnával dolgozzunk, mert szétáztatná a masszát. Málna helyett szuper hozzá a meggy és cseresznye (de a magokat nézzük át!), de akár az áfonya, a barack vagy a mangó is.  

Ajánlott életkor:

darabos ételt már gond nélkül fogyasztó babáknak, ám egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost!

(Megjegyzés az adagokhoz: a babát igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a gyermek életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. A fenti adag 1 kisgyermek és 1 felnőtt adagjára vonatkozik. Ha a gyermek idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiséget növelnünk kell.)

A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).

Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.

Ha tetszett a málnás minimuffin receptje, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?