Gluténmentes
Hozzávalók
A friss tartárhoz
- 80 g görög joghurt
- ½ db citrom leve
- 1 tk reszelt csemegeuborka
- 1 ek majonéz (nem házi!)
A grillezett gyökérzöldségekhez
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 2 db édesburgonya
- 1 ek olívaolaj
- grillzöldség-fűszerkeverék
A ropis halacskához
- 250 g afrikaiharcsa-filé
- 1 db tojás
- 50 g mandulaliszt
Hozzávalók
A friss tartárhoz
- 80 g görög joghurt
- ½ db citrom leve
- 1 tk reszelt csemegeuborka
- 1 ek majonéz (nem házi!)
A grillezett gyökérzöldségekhez
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 2 db édesburgonya
- 1 ek olívaolaj
- grillzöldség-fűszerkeverék
A ropis halacskához
- 250 g afrikaiharcsa-filé
- 1 db tojás
- 50 g mandulaliszt
A tartárhoz a görög joghurtot, a citromlevet, a reszelt csemegeuborkát és a majonézt alaposan összekeverjük, majd lefedve betesszük a hűtőbe.
A megtisztított gyökérzöldségeket hasábokra vágjuk, befújjuk olívaolajspray-vel, megszórjuk igény szerint fűszerrel, és átkeverjük.
A megtisztított halfilét ujjnyi darabokra vágjuk, megforgatjuk a felvert tojásban, majd a mandulalisztben. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, lefújjuk olívaolajspray-vel, majd mellétesszük a gyökérzöldségeket is, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk.
A halat és a zöldségeket folyamatosan forgatjuk, pirulásig, készre sütjük őket (a gyökérzöldségeknek kb. 20 percre, a halnak 15 percre van szüksége).
A mártással tálaljuk. A kisebb gyermekek számára a mártást leszűrjük (hiszen a csemegeuborka-darabok ízét már átvette ekkorra a szósz, de a darabkák öklendezést okozhatnak).
Ha tetszett a ropogós halfalatka házilag receptje, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Tipp: Jól átsütve adható vegyesen lazac, makréla, afrikai harcsa, hekk, süllő, fogas, busa, persze filé formájában, tüzetesen átnézve. (Kardhal, cápa fogyasztása viszont nem ajánlott kisgyermekeknek, és várandósoknak sem, tonhal csak mértékkel). Heti 2 halfogyasztással az előírt, nagyon hasznos zsírsavakat már biztosítottuk is a babánk számára. A bundázott halfilé becsomagolva fagyasztható is, kb. 1 hónapig eláll a fagyasztóban.
Ajánlott életkor:
Darabos ételt már gond nélkül fogyasztó babáknak, ám egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost!
(Megjegyzés az adagokhoz: a babát igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a gyermek életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. A fenti adag 1 felnőtt és 1 kisgyermek adagjára vonatkozik. Ha a gyermek idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiséget növelnünk kell, készítsünk dupla vagy másfélszeres adagot, a maradékot pedig rakjuk el későbbre.
A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).
Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.