Hozzávalók
- 800 ml zöldségalaplé (vagy víz, 2-3 db friss gyökérzöldség, kis fej fehér hagyma összefőzve)
- 1 ek olívaolaj
- 1 ½ ek vaj
- ½ fej fehér hagyma
- 1 db sárgarépa
- 80 g zellergumó
- 170 g rizottórizs (pl. arborio)
- 25 g reszelt parmezán
- só (1 éves kor felett, ha az alaplé nem volt sós)
Hozzávalók
- 800 ml zöldségalaplé (vagy víz, 2-3 db friss gyökérzöldség, kis fej fehér hagyma összefőzve)
- 1 ek olívaolaj
- 1 ½ ek vaj
- ½ fej fehér hagyma
- 1 db sárgarépa
- 80 g zellergumó
- 170 g rizottórizs (pl. arborio)
- 25 g reszelt parmezán
- só (1 éves kor felett, ha az alaplé nem volt sós)
A zöldséges rizottó elkészítéséhez ha van otthon alaplevünk, felforraljuk. Ha nincs, hideg vízbe helyezzük az alapléhez való zöldségeket, és lassú lángon forraljuk kb. 30 percig, fedő alatt. A lényeg, hogy az alaplé a rizottó elkészítésekor forró legyen.
Az olajat és 1 evőkanál vajat felolvasztunk a serpenyőben. Rádobjuk a nagyon apróra vágott hagymát, a reszelt sárgarépát és zellert, majd 5 percig pirítjuk.
Hozzáadjuk a rizst, jól átkeverjük, majd több részletben, merőkanál segítségével felöntjük a forró alaplével. Addig ismételgetjük a felöntést, amíg a rizs teljesen meg nem puhul (kb. 20 perc, a csomagoláson lehet ellenőrizni).
Amikor megpuhult a rizs, levesszük a tűzről, majd hozzákeverjük a maradék 0,5 evőkanál vajat és a reszelt parmezánt. Megvárjuk, hogy elolvadjanak, és még melegen tálaljuk.
Ha pürés a baba, akkor botmixerrel pürésítjük a rizottót.
TIPP: A rizottórizs kerek szemei ehhez az ételhez vannak kitalálva, basmati, jázmin vagy más hagyományos rizzsel ne nagyon próbálkozzunk, ezekkel nem lesz megfelelő az étel állaga. Érzékenyebb pocakú babák esetében a hagyma kihagyható, vajat viszont nyugodtan használjunk!
A zöldséges rizottó nem jól tárolható, frissen együk meg. Kóstold meg, anya, biztosan ízleni fog! ☺
- előkészítési idő: 10 perc
- főzési idő: 25 perc
- összesen 35 perc
Ajánlott életkor:
darabos ételt már gond nélkül fogyasztó babáknak, ám egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, a fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost! Pürés babák is ehetik, ha már többször találkoztak pürével, és ügyesek, mivel az étel pépes, mégis kicsit darabos az állaga.
(Megjegyzés az adagokhoz: a babát igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a gyermek életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. A fenti adag 1 kisgyermek és 1 felnőtt adagjára vonatkozik. Ha a gyermek idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiséget növelnünk kell.)
A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).
Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.
Ha tetszett a sárgarépás-zelleres rizottó receptje, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!