Hozzávalók
A leveshez
- 1 ek étolaj
- 1 ek vaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 4 db karalábé (kb. 800 g)
- fehér bors
- só
- 1 db citrom
- 1 kis csokor friss kapor
- 3 ek vaj
A húsgombóchoz
- 200 g darált marhahús
- 200 g darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma
- 3 - 4 ág friss kakukkfű (vagy egy mokkáskanálnyi szárított)
- 80 g sajt (emmentáli, gouda, cheddar)
- 3 - 4 ek olaj a sütéshez
Szuperegyszerű karalábé-krémleves
Hozzávalók
A leveshez
- 1 ek étolaj
- 1 ek vaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 4 db karalábé (kb. 800 g)
- fehér bors
- só
- 1 db citrom
- 1 kis csokor friss kapor
- 3 ek vaj
A húsgombóchoz
- 200 g darált marhahús
- 200 g darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma
- 3 - 4 ág friss kakukkfű (vagy egy mokkáskanálnyi szárított)
- 80 g sajt (emmentáli, gouda, cheddar)
- 3 - 4 ek olaj a sütéshez
A kétféle húst összekeverjük és beleküldjük a finomra vágott vöröshagymát, a vágott friss kakukkfüvet és az apró kockára vágott sajtot. Sózzuk, borsozzuk és jó alaposan összekeverjük, majd kis gombócokat formázunk belőle. Egy serpenyőben kevés étolajat hevítünk, és addig sütjük a gombócokat, míg szép aranyszínűvé válnak. Kikapkodjuk őket a serpenyőből és alufóliába csomagoljuk.
Egy közepes lábosban felhevítjük az olajat és a vajat. Rádobjuk a finomra vágott hagymát, és üvegesre pároljuk. A karalábét közben meghámozzuk, felkockázzuk, a hagymához adjuk, majd magasabbra vesszük a lángot és kissé lepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk egy citrom, zöldséghámozóval vékonyan levágott, héját. Felöntjük annyi alaplével vagy vízzel, amennyi éppen ellepi a karalábét, lefedjük, puhára főzzük, majd kiszedjük a citromhéjat, és sokáig dolgoztatva a gépet (4-5 perc!) simára turmixoljuk a levest. Hozzáadjuk a vajat, és újra leturmixoljuk, hogy selymes legyen. Végül finomra vágott friss kaporral megszórva tálaljuk.