Hozzávalók
- 2 ek olívaolaj
- 6 szelet bacon
- 1 fej nagyobb hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 0.25 db zellergumó (reszelve ugyanannyi, mit a répa)
- 1 tk morzsolt majoranna
- 1 db nagyobb babérlevél
- 2 ág kakukkfű
- só, bors
- 500 g krumpli
- 1 l zöldség alaplé vagy víz
- 250 g kelkáposzta
- ½ db citrom leve
Hozzávalók
- 2 ek olívaolaj
- 6 szelet bacon
- 1 fej nagyobb hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 0.25 db zellergumó (reszelve ugyanannyi, mit a répa)
- 1 tk morzsolt majoranna
- 1 db nagyobb babérlevél
- 2 ág kakukkfű
- só, bors
- 500 g krumpli
- 1 l zöldség alaplé vagy víz
- 250 g kelkáposzta
- ½ db citrom leve
A felforrósított lábosban olajat hevítünk és a baconszeleteket átpirítjuk benne, majd félretesszük őket. A bacon zsírján dinsztelni kezdjük a durvára vágott vöröshagymát, majd ha üvegesre pároltuk, mehet mellé a lereszelt sárgarépa és zeller, valamint a megtisztított fokhagymagerezdek. A zöldfűszerekkel ízesítjük, majd ha a zöldségek már összeestek, bedobjuk a lábasba a nagyobb kockákra vágott krumplikat is. Sózzuk, borsozzuk és felöntjük az alaplével és fedő alatt addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul.
A zöldfűszereket eltávolítjuk belőle és botmixerrel lepürésítjük az egészet, ha szükséges adunk még hozzá alaplevet, vagy vizet. A káposztalevelekből eltávolítjuk az ereket, majd falatnyi méretű darabokra vágva a leveshez adjuk. A fél citrom levével és ha szükséges sóval, borssal ízesítjük a levest, és éppen csak addig főzzük, amíg a levelek zöldek és picit roppanósak maradnak. Tálalásnál a levest friss petrezselyemmel, olívaolajjal és persze a lepirított baconnel díszítjük.