A lencsét pár órára vagy akár egy éjszakára beáztatjuk, majd leöntjük róla a vizet, és átmossuk.
A kolbászt karikákra vágjuk, és kissé lepirítjuk az olajon, majd mehet rá egészben a répa, a hagyma és a fokhagymagerezdek. Ezeket is lepirítjuk, nyugodtan kaphatnak sötétebb barna színt is, csak ne égjenek meg. Amikor lepirultak a zöldségek is, rárakjuk a lencsét, megszórjuk a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, rádobjuk a babérlevelet, és felöntjük a vízzel.
Fedő alatt, időnként átkevergetve, kb. 30 perc alatt puhára főzzük a lencsét. Ekkor eltávolítjuk belőle a babérlevelet, majd kivesszük a fokhagymagerezdeket, a hagymát és a répát, amiket egy aprítóban vagy botmixerrel leturmixolunk, és visszaöntjük a főzelékbe.
Átkeverjük, citromlével ízesítjük, és kész is vagyunk vele.
