Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Salmorejo, azaz a főzés nélkül készülő, hideg paradicsomleves

Hozzávalók

4
főre
+
60 dkg érett paradicsom
80 g paradicsompüré
6 dkg szikkadt kenyér
1 gerezd fokhagyma
Só, bors
1 ek almaecet
1 gerezd fokhagyma
4 cl extra szűz olívaolaj
2 db főtt tojas
1 szelet serrano sonka
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Salmorejo, azaz a főzés nélkül készülő, hideg paradicsomleves

Képzeljétek el, hogy ültök otthon a kecóban Spanyolországban, a ventillátor pörög, a beton izzik, a macskák döglenek az árnyékban, de enni muszáj valamit. Vagy képzeljétek el ugyanezt Magyarországon, ugyanis itt is hasonló dolgokra lehet számítani. Na ilyenkor jön jól, ha van egy bombabiztos hideg paradicsomleves receptetek, amihez a tűzhelyet sem kell bekapcsolni. Nekünk van egy ilyenünk, a tradicionális spanyol leves neve: salmorejo. 
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+
60 dkg érett paradicsom
80 g paradicsompüré
6 dkg szikkadt kenyér
1 gerezd fokhagyma
Só, bors
1 ek almaecet
1 gerezd fokhagyma
4 cl extra szűz olívaolaj
2 db főtt tojas
1 szelet serrano sonka
Bevásárlólistához adom

A szikkadt kenyér héját levágjuk és a belét vízbe áztatjuk. A paradicsomok tetején ejtünk egy x alakú bevágást és egy tálba téve leforrázzuk őket. Egy perc elteltével a paradicsomokat hideg vízbe dobjuk és a héjukat lehúzzuk. Félbevágjuk, a csumájukat kivágjuk, az összeset bedobjuk egy turmixgépbe és jó alaposan összeturmixoljuk.

Ha ti is úgy jártok, hogy nem kaptatok igazán édes és aromadús paradicsomot, turbózzátok fel egy a paradicsompürével, jót fog tenni neki. Dobjátok hozzá a fokhagymát, sót, borsot, az almaecetet és a beáztatott, alaposan kinyomkodott kenyérbelet. Kezdjétek ismét turmixolni és közben vékony sugárban adagoljátok hozzá az olívaolajat.

salmorejo.jpg

Az olaj hatására gyönyörű narancssárga, krémes emulziót kaptok, amit lehűtés után lehet is tálalni. Tradicionálisan kockára vágott főtt tojással  serrano sonka darabokkal és kevés olívaolajjal megcsepegtetve kínálják, csináljátok ti is így!

A nagy melegben jól jöhet egy saláta is, pl EZ. 

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások