Hirdetés

Szuperegyszerű karalábé-krémleves

Hirdetés

Szuperegyszerű karalábé-krémleves

Itt az idő, hogy megtudjátok: az egyik kedvenc zöldségem a karalábé. Friss, zsenge, édeskés − és mintha minden egyes gumó külön meg akarná hálálni, ha gondosan bánunk vele. Itt egy szuper egyszerű krémleves, ami ráadásul szaftos húsgombócokkal van felturbózva.
Hirdetés

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez:

  • 1 ek étolaj
  • 1 ek vaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 4 karalábé (kb. 800 g)
  • fehér bors
  • 1 citrom
  • 1 kis csokor friss kapor
  • 3 ek vaj

A húsgombóchoz:

  • 200 g darált marhahús
  • 200 g darált sertéshús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 ág friss kakukkfű (vagy egy mokkáskanálnyi szárított)
  • 80 g sajt (emmentáli, gouda, cheddar)
  • 3-4 ek olaj a sütéshez

A kétféle húst összekeverjük és beleküldjük a finomra vágott vöröshagymát, a vágott friss kakukkfüvet és az apró kockára vágott sajtot. Sózzuk, borsozzuk és jó alaposan összekeverjük, majd kis gombócokat formázunk belőle. Egy serpenyőben kevés étolajat hevítünk, és addig sütjük a gombócokat, míg szép aranyszínűvé válnak. Kikapkodjuk őket a serpenyőből és alufóliába csomagoljuk.

Fotó: Fördős Peti

Egy közepes lábosban felhevítjük az olajat és a vajat. Rádobjuk a finomra vágott hagymát, és üvegesre pároljuk. A karalábét közben meghámozzuk, felkockázzuk, a hagymához adjuk, majd magasabbra vesszük a lángot és kissé lepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk egy citrom, zöldséghámozóval vékonyan levágott, héját. Felöntjük annyi alaplével vagy vízzel, amennyi éppen ellepi a karalábét, lefedjük, puhára főzzük, majd kiszedjük a citromhéjat, és sokáig dolgoztatva a gépet (4-5 perc!) simára turmixoljuk a levest. Hozzáadjuk a vajat, és újra leturmixoljuk, hogy selymes legyen. Végül finomra vágott friss kaporral megszórva tálaljuk.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?