Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Hozzávalók

4
főre
+
1 db kis füstölt csülök
2 - 3 szál friss tárkony
100 ml tejszín
1 ek zsír
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
1 - 2 szál sárgarépa
1 db krumpli
só, bors
1 ek tárkonyecet

A tésztához

100 g liszt
1 db tojás
1 csipet só
1 - 2 ek víz

A újhagymás pesztóhoz

1 csokor újhagyma
1 csokor friss petrezselyem
½ csokor snidling
50 g fenyőmag
1 - 2 ek olívaolaj
só, bors
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Tárkonyos csülökleves újhagymás pesztóval töltött derelyével

Az újrahasznosítás jegyében megmaradt (sic) sonkából vagy csülökből is elkészíthető ez a leves, de én bármikor képes vagyok csak ezért csülköt főzni. Lehet, hogy a tárkony és a tejszín elcsépelt páros, de számomra ebben a levesben nyer csak igazán értelmet.
Kipróbáltam, jóóó lett!
8
Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+
1 db kis füstölt csülök
2 - 3 szál friss tárkony
100 ml tejszín
1 ek zsír
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
1 - 2 szál sárgarépa
1 db krumpli
só, bors
1 ek tárkonyecet

A tésztához

100 g liszt
1 db tojás
1 csipet só
1 - 2 ek víz

A újhagymás pesztóhoz

1 csokor újhagyma
1 csokor friss petrezselyem
½ csokor snidling
50 g fenyőmag
1 - 2 ek olívaolaj
só, bors
Bevásárlólistához adom

Ha nincs maradék húsvéti sonkánk, akkor a csülköt előfőzzük, súlyától függően, 1,5-2 óra alatt. Ha  kész, apró kockákra vágjuk. Kevés zsíron aprított hagymát dinsztelünk, majd rádobjuk a kockára vágott csülköt és egy megroppantott fokhagymagerezdet, néhány perc alatt kicsit megpirítjuk, babérlevéllel ízesítjük. Felöntjük a csülök főzőlevével és ha kevésnek, vagy esetleg túl sósnak bizonyulna, még némi vizet is adunk hozzá. Felforraljuk. Hozzáadjuk a megtisztított és felkarikázott sárgarépát, kicsit később a felkockázott krumplit, majd alacsony lángon puhára főzzük a zöldségeket.

A lisztet összedolgozzuk a tojással, némi sóval és 1-2 evőkanálnyi vízzel, majd folpackba csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük pihenni. Eközben a pesztó hozzávalóit lezúzzuk egy aprítógépben. A tésztát kinyújtjuk 1-2 mm vékonyra és egy pogácsaszaggatóval kivágjuk a derelyék alapját. A kivágott körök közepére teszünk egy kiskanálnyit a  pesztóból, vízzel benedvesített ujjal finoman megkenjük a tészta szélét, félbehajtjuk és alaposan lenyomkodjuk őket. A végén még villával is megnyomkodjuk az illesztési felületet.

Ha a levesben a krumpli és a répa is puha már, hozzáadjuk a tejszínt és a tárkonyt, valamint kóstoljunk is és ha szükséges mehet még bele só és bors is. 5 perc után mehetnek a derelyék is a levesbe és amint feljöttek a felszínre még pár percig főzzük őket és kész is vagyunk. A végén még kevés tárkonyecettel tesszük igazán ütőssé a levest.

A tárkonyos csülökleves tálalása

Ha tetszett a tárkonyos csülökleves receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások