Hozzávalók
- 1 db kis füstölt csülök
- 2 - 3 szál friss tárkony
- 100 ml tejszín
- 1 ek zsír
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db babérlevél
- 1 - 2 szál sárgarépa
- 1 db krumpli
- só, bors
- 1 ek tárkonyecet
A tésztához
- 100 g liszt
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 1 - 2 ek víz
A újhagymás pesztóhoz
- 1 csokor újhagyma
- 1 csokor friss petrezselyem
- ½ csokor snidling
- 50 g fenyőmag
- 1 - 2 ek olívaolaj
- só, bors
Hozzávalók
- 1 db kis füstölt csülök
- 2 - 3 szál friss tárkony
- 100 ml tejszín
- 1 ek zsír
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db babérlevél
- 1 - 2 szál sárgarépa
- 1 db krumpli
- só, bors
- 1 ek tárkonyecet
A tésztához
- 100 g liszt
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 1 - 2 ek víz
A újhagymás pesztóhoz
- 1 csokor újhagyma
- 1 csokor friss petrezselyem
- ½ csokor snidling
- 50 g fenyőmag
- 1 - 2 ek olívaolaj
- só, bors
Ha nincs maradék húsvéti sonkánk, akkor a csülköt előfőzzük, súlyától függően, 1,5-2 óra alatt. Ha kész, apró kockákra vágjuk. Kevés zsíron aprított hagymát dinsztelünk, majd rádobjuk a kockára vágott csülköt és egy megroppantott fokhagymagerezdet, néhány perc alatt kicsit megpirítjuk, babérlevéllel ízesítjük. Felöntjük a csülök főzőlevével és ha kevésnek, vagy esetleg túl sósnak bizonyulna, még némi vizet is adunk hozzá. Felforraljuk. Hozzáadjuk a megtisztított és felkarikázott sárgarépát, kicsit később a felkockázott krumplit, majd alacsony lángon puhára főzzük a zöldségeket.
A lisztet összedolgozzuk a tojással, némi sóval és 1-2 evőkanálnyi vízzel, majd folpackba csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük pihenni. Eközben a pesztó hozzávalóit lezúzzuk egy aprítógépben. A tésztát kinyújtjuk 1-2 mm vékonyra és egy pogácsaszaggatóval kivágjuk a derelyék alapját. A kivágott körök közepére teszünk egy kiskanálnyit a pesztóból, vízzel benedvesített ujjal finoman megkenjük a tészta szélét, félbehajtjuk és alaposan lenyomkodjuk őket. A végén még villával is megnyomkodjuk az illesztési felületet.
Ha a levesben a krumpli és a répa is puha már, hozzáadjuk a tejszínt és a tárkonyt, valamint kóstoljunk is és ha szükséges mehet még bele só és bors is. 5 perc után mehetnek a derelyék is a levesbe és amint feljöttek a felszínre még pár percig főzzük őket és kész is vagyunk. A végén még kevés tárkonyecettel tesszük igazán ütőssé a levest.
Ha tetszett a tárkonyos csülökleves receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!