A virslis lencseleves elkészítéséhez a megtisztított répát, fehérrépát és zellert 1-1,5 cm-es kockákra, a hagymát és fokhagymát finomra, a krumplit 2 cm-es kockákra, a virslit pedig 1 cm-es szeletekre vágjuk.
Egy nagyobb, közepes lángon hevített lábasban, az olajon üvegesre pároljuk a hagymákat, majd mehet rá a sűrített paradicsom, és további 2 percig pirítjuk. Megszórjuk a fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a mustárt, és belekeverjük a krumpli kivételével a zöldségeket. Felöntjük az alaplével, majd addig főzzük, amíg félig meg nem puhulnak a zöldségek.
Ekkor belerakjuk a krumplit, és az egészet addig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul. Mehet bele a lecsepegtetett lencse és a virsli, majd további 2-3 percig főzzük, végül megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Ízlés szerint kenyérrel és tejföllel tálaljuk.

- Elkészítési idő: 50 perc
Még több fantasztikusan finom leves, ami után szinte nem is kell második fogás, elég a desszert:
Vianočná kapustnica – Karácsonyi káposztaleves