Hozzávalók
A leveshez
- 150 g füstölt szalonna
- 2 fej vöröshagyma (150 g/fej)
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 db babérlevél
- 1 nagy csipet egész kömény
- 1 mk egész bors
- 3 tk sűrített paradicsom
- 800 g sertéstarja
- 250 g füstölt sertéskaraj
- 3 ½ l víz
- 1 ek pirospaprika
- só
- 300 g savanyú káposzta
- 120 g füstölt kolbász
- 200 g csiperkegomba
- 120 g aszalt szilva
- 2 ek majoránna
A tálaláshoz
- 300 g tejföl
- kenyér
Vianočná kapustnica – Karácsonyi káposztaleves
Hozzávalók
A leveshez
- 150 g füstölt szalonna
- 2 fej vöröshagyma (150 g/fej)
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 db babérlevél
- 1 nagy csipet egész kömény
- 1 mk egész bors
- 3 tk sűrített paradicsom
- 800 g sertéstarja
- 250 g füstölt sertéskaraj
- 3 ½ l víz
- 1 ek pirospaprika
- só
- 300 g savanyú káposzta
- 120 g füstölt kolbász
- 200 g csiperkegomba
- 120 g aszalt szilva
- 2 ek majoránna
A tálaláshoz
- 300 g tejföl
- kenyér
A karácsonyi káposztaleves elkészítéséhez a szalonnát apró kockákra vágjuk, és közepes lángon kisütjük a zsírját. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, a fokhagymát, a babérlevelet, az egész köményt és a borsot, majd 5 percig dinszteljük.
Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, elkeverjük, majd a 2 cm-es kockákra vágott tarját és az 1-cm-es kockákra vágott füstölt húst is beletesszük, és erős lángon 2-3 percig pirítjuk. Felöntjük a vízzel, majd amikor felforrt, megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, és közepes lángon addig főzzük, míg a hús 90%-ban meg nem puhul.
Ezután hozzáadjuk az ízlés szerint átmosott savanyú káposztát, a karikára vágott kolbászt és a szeletelt gombát, majd készre főzzük. Amikor késznek ítéljük, hozzáadjuk a felezett aszalt szilvát, és majoránnával ízesítjük. Forralunk egyet rajta, majd levesszük a tűzhelyről. Kanalazunk rá egy kevés tejfölt, és friss kenyérrel tálaljuk.
- Elkészítési idő: 2,5 óra
Ha tetszett a karácsonyi káposztaleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!