Medvehagymás receptek

Medvehagymás-sonkáslepény

Medvehagymás-sonkás lepény

Hozzávalók
A tésztához
50 g
medvehagyma
25 g
élesztő
250 ml
tej
2 ek
étolaj
500 g
finomliszt + a nyújtáshoz
A töltelékhez
3 db
tojás
200 g
szeletelt gépsonka
200 g
medvehagyma
200 g
füstölt sajt
200 g
konzerv kukorica
150 g
tejföl
só, bors
A tetejére
1 db
tojás
1 ek
fehér szezámmag

Elkészítés

A medvehagymás-sonkás lepény első lépéseként tésztához a medvehagymát finomra vágjuk és egy dagasztógép üstjébe rakjuk. Belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot is, és 6-8 percig dolgoztatjuk a gépet, míg egynemű tésztát nem kapunk. Utána lefedve, langyos helyen 30 percig kelesztjük.  

A töltelékhez 2 db tojást 8 perc alatt megfőzünk, majd megpucoljuk, felaprítjuk 0,5 cm-es kockára és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a szintén 0,5 cm-es kockára vágott a sonkát, az aprított medvehagymát, a reszelt sajtot, a leszűrt kukoricát, a tejfölt, a maradék 1 db tojást, sózzuk, borsozzuk és jól összekeverjük.

A megkelt tésztát két részre osztjuk és lisztezett felületen mindegyiket kinyújtjuk 2-3 mm-es vastagságúra, ügyelve arra, hogy téglalap alakot kapjunk belőlük. 

Az egyik lapot átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire, megpakoljuk a töltelékkel és ráemeljük a másik tésztalapot. A széleit kissé összenyomkodjuk, aztán egy derelyevágóval levágjuk, hogy csinos legyen, és még 15 percig kelesztjük. 

Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy lekenjük felvert tojással a lepény tetejét és megszórjuk szezámmaggal. Villával óvatosan megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon sülés közben, és már repülhet is a 180 fokra előmelegített sütőbe 30-35 percre, míg szép ropogósra sül a tészta. 

medvehagymas-sonkas-lepeny
Medvehagymás-sonkás lepény (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Pihentetési idő: 45 perc
  • Sütési idő: 30-35 perc

Még több recept, aminek a lelkét a medvehagyma adja:

Medvehagymás-túrós zabpogácsa

Medvehagymás lángos fokhagymás tejföllel

Laktózmentes medvehagyma-krémleves

www.streetkitchen.hu

A roppanós tésztarétegek között olvadozó sajt, sonka és némi zöldség rejtőzik. Az egészet pedig a tavasz fűszerével, medvehagymával pimpeltünk fel. Jöjjön a lepény!

Hozzávalók

6 főre
A tésztához
50 g
medvehagyma
25 g
élesztő
250 ml
tej
2 ek
étolaj
500 g
finomliszt + a nyújtáshoz
A töltelékhez
3 db
tojás
200 g
szeletelt gépsonka
200 g
medvehagyma
200 g
füstölt sajt
200 g
konzerv kukorica
150 g
tejföl
só, bors
A tetejére
1 db
tojás
1 ek
fehér szezámmag

A medvehagymás-sonkás lepény első lépéseként tésztához a medvehagymát finomra vágjuk és egy dagasztógép üstjébe rakjuk. Belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot is, és 6-8 percig dolgoztatjuk a gépet, míg egynemű tésztát nem kapunk. Utána lefedve, langyos helyen 30 percig kelesztjük.  

A töltelékhez 2 db tojást 8 perc alatt megfőzünk, majd megpucoljuk, felaprítjuk 0,5 cm-es kockára és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a szintén 0,5 cm-es kockára vágott a sonkát, az aprított medvehagymát, a reszelt sajtot, a leszűrt kukoricát, a tejfölt, a maradék 1 db tojást, sózzuk, borsozzuk és jól összekeverjük.

A megkelt tésztát két részre osztjuk és lisztezett felületen mindegyiket kinyújtjuk 2-3 mm-es vastagságúra, ügyelve arra, hogy téglalap alakot kapjunk belőlük. 

Az egyik lapot átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire, megpakoljuk a töltelékkel és ráemeljük a másik tésztalapot. A széleit kissé összenyomkodjuk, aztán egy derelyevágóval levágjuk, hogy csinos legyen, és még 15 percig kelesztjük. 

Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy lekenjük felvert tojással a lepény tetejét és megszórjuk szezámmaggal. Villával óvatosan megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon sülés közben, és már repülhet is a 180 fokra előmelegített sütőbe 30-35 percre, míg szép ropogósra sül a tészta. 

medvehagymas-sonkas-lepeny
Medvehagymás-sonkás lepény (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Pihentetési idő: 45 perc
  • Sütési idő: 30-35 perc

Még több recept, aminek a lelkét a medvehagyma adja:

Medvehagymás-túrós zabpogácsa

Medvehagymás lángos fokhagymás tejföllel

Laktózmentes medvehagyma-krémleves

Ha tetszett a Medvehagymás-sonkás lepény receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept