Hozzávalók
A paradicsomleveshez
- 1 fej hagyma
- 2 szál zellerszár (2 szál = 1/4 gumós zeller)
- 1 csokor zellerzöld
- 50 ml olaj
- 700 g passzírozott paradicsom
- 1 tk pirospaprika
- ½ tk oregánó
- ½ tk bors
- 1 ek cukor
- 4 ek betűtészta
- 1 - 1 ½ tk liszt
A grízes tésztához
- 80 g vaj
- 350 g búzadara
- 1 tk só
- 400 g szélesmetélt
A tálaláshoz
- baracklekvár
- porcukor
Hozzávalók
A paradicsomleveshez
- 1 fej hagyma
- 2 szál zellerszár (2 szál = 1/4 gumós zeller)
- 1 csokor zellerzöld
- 50 ml olaj
- 700 g passzírozott paradicsom
- 1 tk pirospaprika
- ½ tk oregánó
- ½ tk bors
- 1 ek cukor
- 4 ek betűtészta
- 1 - 1 ½ tk liszt
A grízes tésztához
- 80 g vaj
- 350 g búzadara
- 1 tk só
- 400 g szélesmetélt
A tálaláshoz
- baracklekvár
- porcukor
A retró ebédmenü egyik eleme a paradicsomleves. Ehhez a hagymát finomra, a szárzellert nagyobb darabokra vágjuk, a zellerzöldet pedig rusztikusan felaprítjuk. Egy lábasban 50 ml olajat hevítünk közepesen erős lángon, majd beledobjuk a hagymát és a szárzellert. Kevergetve üvegesre pirítjuk, majd felöntjük egy kevés passzírozott paradicsommal, és megszórjuk a pirospaprikával. Néha átkeverve összeforraljuk, majd felöntjük a maradék paradicsommal, és összefőzzük. Oregánóval, borssal és cukorral ízesítjük, majd félretesszük, és alacsony lángon melegen tartjuk.
A grízes tésztához egy közepes lángon hevített lábasba tesszük a vajat, rászórjuk a búzadarát, majd alacsonyabb hőmérsékleten, sokszor átkeverve, zsemleszínűre pirítjuk. Beleszórjuk a sót, felöntjük kb. fél liter forró vízzel, fedő alatt egy percig főzzük, majd félretesszük, hogy a búzadara magába szívja a folyadékot.
A tésztához 2 liter vizet forralunk egy csapott evőkanál sóval, majd megfőzzük benne a szélesmetéltet.
Közben a leveshez hozzáadjuk az aprított zellerzöldet, majd beleszűrjük a grízes tészta főzővizét. A leszűrt tésztát a főzőedényében összekeverjük a búzadarával, majd lefedve félretesszük.
Ha felforrt a paradicsomleves, beleszórjuk a betűtésztát, és készre főzzük benne. A sűrítéshez 1-1,5 teáskanál lisztet kikeverünk 30 ml vízzel, majd a leveshez adjuk, és készre forraljuk. Jó étvágyat a retró ebédmenü elfogyasztásához!
- előkészítési idő: 5 perc
- elkészítési idő: 40 perc
- összesen: kb. 45 perc
Ha tetszett a retró ebédmenü, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!