Hozzávalók
Az almás alaphoz
- 5 db szép alma
- 2 ek barnacukor
- 1 db narancs lereszelt héja, és a fél narancs leve
- 1 csipet fahéj
A morzsához
- 150 g hideg vaj
- 150 g barnacukor
- 200 g liszt
- 2 - 3 db zabkeksz
- 1 marék mogyoró
- 1 tk sütőpor
A bourbon krémhez
- 1 dl víz
- 4 dkg cukor
- 1 ½ dl tejszín
- 2 db tojás sárgája
- 2 cl bourbon
Hozzávalók
Az almás alaphoz
- 5 db szép alma
- 2 ek barnacukor
- 1 db narancs lereszelt héja, és a fél narancs leve
- 1 csipet fahéj
A morzsához
- 150 g hideg vaj
- 150 g barnacukor
- 200 g liszt
- 2 - 3 db zabkeksz
- 1 marék mogyoró
- 1 tk sütőpor
A bourbon krémhez
- 1 dl víz
- 4 dkg cukor
- 1 ½ dl tejszín
- 2 db tojás sárgája
- 2 cl bourbon
Az almákat meghámozzuk, felkockázzuk és egy kivajazott, hőálló tálba tesszük. Mehet rá a barnacukor és a narancs lereszelt héja, majd a fél narancs kifacsart leve. Meghintjük a fahéjjal és vanília aromát/kivonatot csepegtetünk rá. Az így beízesített almákat berakjuk 220 fokra a sütőbe kb. 15 percre.
Amíg az almák sülnek, elkészítjük a morzsát. A hideg (!) vajat egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a lisztet és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Hideg ujjak előny. Ha egységes, morzsás állagot kaptunk akkor jöhet hozzá a cukor, a sütőpor, a narancs másik felének leve és egy kevés fahéj. Hogy a morzsánk igazán ropogós legyen ezt még felturbózzuk egy kis bolti zabkeksszel. Ebből 2-3 db.-ot egy marék mogyoró társaságában egy mozsárban összetörünk (vagy késes robotgépben lezúzunk, átmegyünk rajta autóval, felrobbantjuk, mindegy, csak legyen ez is morzsa állagú) és hozzáöntjük a keverékünkhöz. Hozzáadunk egy csipet sót és szépen összeforgatjuk az egészet.
Az almát kikapjuk a sütőből és szórunk a tetejére néhány szem csokipasztillát, majd az egészet befedjük a morzsával. Ha hedonisták vagyunk, a morzsa tetejére is juttatunk a csokiból, majd az egész mehet ismét vissza a sütőbe: 180 fok, 20 perc.
Az elkészült crumble baromi jó pl. egy gombóc vaníliafagyival, amit még egy kis whiskyvel is leöntünk, de ha igazán extrát akartok, készítsétek el a bourbon öntetet, elképesztően finom.
Ehhez a cukrot és a vizet egy erre alkalmas edénybe öntjük és alacsony lángon szirup sűrűségűre forraljuk. A tejszínhez hozzákeverjük a tojássárgáját, jól kikeverjük, majd a cukorszirupból egy keveset hozzáöntünk a tojásos tejszínes keverékhez, végül az egészet visszaöntjük a szirupba. (lásd még: hőkiegyenlítés). Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük, ügyelve arra, hogy a végeredmény ne egy tejszínes, cukros rántotta legyen. Ha már kellően besűrűsödött, hagyjuk kihűlni és öntsük hozzá a bourbont.