Hirdetés

Almás crumble mennyei bourbon krémmel

Hozzávalók

Az almás alaphoz

db szép alma
2 ek barnacukor
1 db narancs lereszelt héja, és a fél narancs leve
1 csipet fahéj

A morzsához

150 g hideg vaj
150 g barnacukor
200 g liszt
2 - 3 db zabkeksz
1 marék mogyoró
1 tk sütőpor

A bourbon krémhez

1 dl víz
4 dkg cukor
1 ½ dl tejszín
2 db tojás sárgája
2 cl bourbon
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Almás crumble mennyei bourbon krémmel

Eshet a hó, süthet a nap, lehet hideg, vagy meleg, egy jó crumble mindig feldobja az ember napját. Az aktuális szezon hangulatának megfelelően szinte bármilyen gyümölccsel elkészíthetjük: mi most a téli didergés jegyében egy klasszikus kombinációhoz, a fahéj és alma örök barátságához nyúltunk. Az alma sült, a morzsa ropog, mi kell még?!
Kipróbáltam, jóóó lett!
1
Hirdetés

Hozzávalók

Az almás alaphoz

db szép alma
2 ek barnacukor
1 db narancs lereszelt héja, és a fél narancs leve
1 csipet fahéj

A morzsához

150 g hideg vaj
150 g barnacukor
200 g liszt
2 - 3 db zabkeksz
1 marék mogyoró
1 tk sütőpor

A bourbon krémhez

1 dl víz
4 dkg cukor
1 ½ dl tejszín
2 db tojás sárgája
2 cl bourbon
Bevásárlólistához adom

Az almákat meghámozzuk, felkockázzuk és egy kivajazott, hőálló tálba tesszük. Mehet rá a barnacukor és a narancs lereszelt héja, majd a fél narancs kifacsart leve. Meghintjük a fahéjjal és vanília aromát/kivonatot csepegtetünk rá. Az így beízesített almákat berakjuk 220 fokra a sütőbe kb. 15 percre.

img_2941.jpg

Amíg az almák sülnek, elkészítjük a morzsát. A hideg (!) vajat egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a lisztet és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Hideg ujjak előny. Ha egységes, morzsás állagot kaptunk akkor jöhet hozzá a cukor, a sütőpor, a narancs másik felének leve és egy kevés fahéj. Hogy a morzsánk igazán ropogós legyen ezt még felturbózzuk egy kis bolti zabkeksszel. Ebből 2-3 db.-ot egy marék mogyoró társaságában egy mozsárban összetörünk (vagy késes robotgépben lezúzunk, átmegyünk rajta autóval, felrobbantjuk, mindegy, csak legyen ez is morzsa állagú) és hozzáöntjük a keverékünkhöz. Hozzáadunk egy csipet sót és szépen összeforgatjuk az egészet.

img_2949.jpg

Az almát kikapjuk a sütőből és szórunk a tetejére néhány szem csokipasztillát, majd az egészet befedjük a morzsával. Ha hedonisták vagyunk, a morzsa tetejére is juttatunk a csokiból, majd az egész mehet ismét vissza a sütőbe: 180 fok, 20 perc.

Az elkészült crumble baromi jó pl. egy gombóc vaníliafagyival, amit még egy kis whiskyvel is leöntünk, de ha igazán extrát akartok, készítsétek el a bourbon öntetet, elképesztően finom.

Ehhez a cukrot és a vizet egy erre alkalmas edénybe öntjük és alacsony lángon szirup sűrűségűre forraljuk. A tejszínhez hozzákeverjük a tojássárgáját, jól kikeverjük, majd a cukorszirupból egy keveset hozzáöntünk a tojásos tejszínes keverékhez, végül az egészet visszaöntjük a szirupba. (lásd még: hőkiegyenlítés). Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük, ügyelve arra, hogy a végeredmény ne egy tejszínes, cukros rántotta legyen. Ha már kellően besűrűsödött, hagyjuk kihűlni és öntsük hozzá a bourbont.

img_2951.jpg

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások