Hirdetés

Beignet: a francia fánk

Hozzávalók

A fánkhoz

2 dl tej
3 dl kefír
40 g friss élesztő
2 ½ ek cukor
45 dkg liszt
½ tk szódabikarbóna
csipet só
1 - 1 ½ l olaj a sütéshez
sok porcukor

Rumos karamell szószhoz:

20 dkg cukor
3 ek vaj
80 ml víz
60 ml rum
csipet só
60 ml tejszín

Vaníliaöntethez:

2 ½ dl tejszín
2 ½ dl tej
1 db vaníliarúd
4 db tojássárgája
5 dkg cukor
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Beignet: a francia fánk

A beignet hozza a klasszikus fánk-élményt (főleg ha házi baracklekvárba tunkoljuk), de az elkészítése hiperegyszerű: sem dagasztani, sem szaggatni nem kell, tehát nem kell hozzá sokéves konyhai rutin, ezt tényleg bárki meg tudja csinálni! Ráadásul a baracklekvár mellé még egy karamellszószt és egy vaníliamártást is összedobtunk. 
Kipróbáltam, jóóó lett!
1
Hirdetés

Hozzávalók

A fánkhoz

2 dl tej
3 dl kefír
40 g friss élesztő
2 ½ ek cukor
45 dkg liszt
½ tk szódabikarbóna
csipet só
1 - 1 ½ l olaj a sütéshez
sok porcukor

Rumos karamell szószhoz:

20 dkg cukor
3 ek vaj
80 ml víz
60 ml rum
csipet só
60 ml tejszín

Vaníliaöntethez:

2 ½ dl tejszín
2 ½ dl tej
1 db vaníliarúd
4 db tojássárgája
5 dkg cukor
Bevásárlólistához adom

img_0585.jpg

Kis lábosban forrásig melegítjük a tejet, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a kefírt. Nagy keverőtálba tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot és hagyjuk 5 percig pihenni.

Amikor az élesztő elkezd egy kicsit felfutni, hozzáadjuk a lisztet, sót, szódabikrabónát és fakanállal alaposan összekeverjük, amíg összeáll labdává – nagyon ragacsos marad!

Letakarjuk és meleg helyen 1 órán át kelesztjük. Amikor legalább duplájára megkelt sok liszttel megszórt munkalapra borítjuk, a tetejét a szokásosnál vastagabban magszórjuk liszttel és kinyomkodjuk a tésztából a levegőt. Labdát formázunk belőle és 0,5-1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Kicsit hagyjuk pihenni, majd egy éles késsel 3×4 cm-es téglalapokra vágjuk. – kb 50 db lesz belőle.

img_0523.jpg

Egy nagy lábosban felforrósítjuk az olajat és közepesen erős lángon kisütjük a fánkokat – egyszerre 5-7 darabot, egyszer megfordítva. Papírtörlőre szedjük, melegen, sok porcukorral meghintve kínáljuk.

Rumos karamell szósz

A cukrot kis lábosba tesszük és felolvasztjuk. Közepesen alacsony lángon addig hevítjük, amíg világos borostyán színe lesz. Hozááadjuk a hideg vajat, vizet, rumot és egy csipet sót és közepesen alacsony lángon újra addig hevítjük, amíg a cukor teljesen felolvad és homogén öntetet kapunk. Hozzákeverjük a tejszínt, felforraljuk, majd levesszük a tűzről és hagyjuk langyosra hűlni.

img_0588.jpg

Vaníliaöntet

A tejet és a tejszínt kis lábosbanforráspontig melegítjük. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magját és a rudat is. Közben a tojássárgáját fehéredésig keverjük a cukorral. A tejből kivesszük a vaníliarudat, a tejes keverékből kanalanként a tojáshoz keverjük kb. az egyharmadát, majd az egészet visszaöntjük a lábosba. Közepesen erős láng felett, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások