Hozzávalók
- 2 db citrom reszelt héja
- 100 ml citromlé
- 150 g porcukor
- 3 db tojássárgája
- 1 db tojás
- 200 g hideg felkockázott vaj
Hozzávalók
- 2 db citrom reszelt héja
- 100 ml citromlé
- 150 g porcukor
- 3 db tojássárgája
- 1 db tojás
- 200 g hideg felkockázott vaj
A krémhez forraljuk össze a citromok levét és héját 50 g porcukorral, majd a tojásokat keverjük habosra 100 g porcukorral. Lassú sugárban öntsük a citromos keverékünkhöz a habosat úgy, hogy közben habverővel folyamatosan keverjük. Ezt a „krémet” folytonos keverés mellett hevítsük addig, amíg nem kezd el rotyogni, majd 3 részletben adjuk hozzá a darabokra vágott hideg vajat és keverjük el jól benne. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, adagoljuk üvegcsékbe, majd tároljuk hűtőben.
Tippek a tökéletes citromkrémhez:
- ízesíthetjük rozmaringgal, bazsalikommal vagy akár kardamommal is
- savasságát mascarpone sajtkrémmel ellensúlyozhatjuk (a kész krémet keverjük össze a sajtkrémmel ízlésünknek megfelelően)
- ha sajtkrémmel kikeverjük, akkor tölthetjük tortába, piskótaroládba, magában pedig akár egy fenséges pite tölteléke is lehet