Megúszós sütik

Megúszóscsodasüti:sütőtökösloaf

Megúszós csodasüti: sütőtökös loaf

Hozzávalók
A süteményhez
400 g
sült sütőtök (egy 1,5-2 kg-os sütőtök felének a kikapart belseje)
250 g
liszt
1 csomag
sütőpor
1 tk
őrölt fahéj
1 mk
őrült gyömbér
1 mk
őrölt szegfűszeg
1 mk
őrölt szegfűbors (ha van)
1 mk
kínai ötfűszer keverék
1 mk
őrölt szerecsendió
1 mk
200 g
barna cukor
2 db
tojás
50 g
mazsola apróra vágva
120 ml
olaj
A szószhoz
100 g
étcsoki
1 ek
juharszirup
1 db
narancs
A ropogóshoz
50 g
hántolt tökmag
20 g
hántolt napraforgómag
50 g
barna cukor
25 g
vaj
100 g
habtejszín

Elkészítés
A sütőtököt félbevágjuk, kimagozzuk és egy sütőpapíros tepsire ültetjük. 200 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt puhára sütjük, majd 400 grammot kikanalazunk belőle. A tésztához a lisztet összekeverjük a sütőporral, és a fűszerekkel, majd beledolgozzuk a sütőtökpürét. A mazsolát egy éles késsel még egy kicsit apróbbra vágjuk, majd a keverékhez adjuk. Mehet bele a barna cukor és a tojás. Újra jól elkeverjük, majd vékony sugárban beleöntjük az olajat. Ha szép homogén a massza, sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába (vagy őzgerincformába) öntjük, majd 170 fokra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük. Ha nagyon barnulna, alufóliával letakarjuk. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
Amíg sül, elkészítjük a ropogóst. A magvakat száraz serpenyőben intenzív lángon lepirítjuk, majd meghintjük barna cukorral, és a vajjal is összeforgatjuk. Óvatosan, hogy ne égjen meg, kavargatjuk, ha a cukor felolvadt, és nagyjából egybeolvadtak, egy sütőpapíron kihűtjük.
A szószhoz tejszínt melegítünk, beletördeljük a csokoládét, addig kevergetjük, míg fel nem olvad, majd beleöntjük a juharszirupot, végül egy narancs héját belereszeljük, és a felének a levét is belefacsarjuk. A megsült, de kihűlt sütőtökös loaf tetejére locsoljuk a csokiszószt és rátördeljük a karamellizált magvas ropogóst.

www.streetkitchen.hu

Ez a desszert bizony amennyire nem bonyolult, annyira tud szuperül működni az ünnepi asztalon, szóval készítsétek el ti is bátran!

Hozzávalók

1 kb. 20 cm-es őzgerinc formához
A süteményhez
400 g
sült sütőtök (egy 1,5-2 kg-os sütőtök felének a kikapart belseje)
250 g
liszt
1 csomag
sütőpor
1 tk
őrölt fahéj
1 mk
őrült gyömbér
1 mk
őrölt szegfűszeg
1 mk
őrölt szegfűbors (ha van)
1 mk
kínai ötfűszer keverék
1 mk
őrölt szerecsendió
1 mk
200 g
barna cukor
2 db
tojás
50 g
mazsola apróra vágva
120 ml
olaj
A szószhoz
100 g
étcsoki
1 ek
juharszirup
1 db
narancs
A ropogóshoz
50 g
hántolt tökmag
20 g
hántolt napraforgómag
50 g
barna cukor
25 g
vaj
100 g
habtejszín
A sütőtököt félbevágjuk, kimagozzuk és egy sütőpapíros tepsire ültetjük. 200 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt puhára sütjük, majd 400 grammot kikanalazunk belőle. A tésztához a lisztet összekeverjük a sütőporral, és a fűszerekkel, majd beledolgozzuk a sütőtökpürét. A mazsolát egy éles késsel még egy kicsit apróbbra vágjuk, majd a keverékhez adjuk. Mehet bele a barna cukor és a tojás. Újra jól elkeverjük, majd vékony sugárban beleöntjük az olajat. Ha szép homogén a massza, sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába (vagy őzgerincformába) öntjük, majd 170 fokra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük. Ha nagyon barnulna, alufóliával letakarjuk. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
Amíg sül, elkészítjük a ropogóst. A magvakat száraz serpenyőben intenzív lángon lepirítjuk, majd meghintjük barna cukorral, és a vajjal is összeforgatjuk. Óvatosan, hogy ne égjen meg, kavargatjuk, ha a cukor felolvadt, és nagyjából egybeolvadtak, egy sütőpapíron kihűtjük.
A szószhoz tejszínt melegítünk, beletördeljük a csokoládét, addig kevergetjük, míg fel nem olvad, majd beleöntjük a juharszirupot, végül egy narancs héját belereszeljük, és a felének a levét is belefacsarjuk. A megsült, de kihűlt sütőtökös loaf tetejére locsoljuk a csokiszószt és rátördeljük a karamellizált magvas ropogóst.

Ha tetszett a Megúszós csodasüti: sütőtökös loaf receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept