Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 20 dkg hideg vaj
- 5 dkg cukor
- 1 csipet só
- 4 - 5 ek hideg víz
A TÖLTELÉKHEZ:
- 6 db közepes alma
- 12 dkg vaj
- 20 dkg kristálycukor
- csipet só
Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 20 dkg hideg vaj
- 5 dkg cukor
- 1 csipet só
- 4 - 5 ek hideg víz
A TÖLTELÉKHEZ:
- 6 db közepes alma
- 12 dkg vaj
- 20 dkg kristálycukor
- csipet só
A tésztához a lisztet összedolgozzuk a vajjal, cukorral, sóval és éppen csak annyi hideg vizet adunk hozzá, amitől összeáll, de nem lesz ragacsos. Behűtjük, amíg elkészítjük a karamelles almát.
Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk és a gyümölcsöket negyedeljük. Egy serpenyőben, amit később a sütőbe is be tudunk tenni, felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot és alacsony lángon karamellizáljuk. Amikor elkezd bugyborékolni, hozzáadjuk a meghámozott, negyedelt almát. Az almákat félpuhára pároljuk a karamellben, majd az egészet lehúzzuk a tűzről.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk akkorára, hogy a serpenyőt éppen befedje. Ráterítjük az almás karamellre, a tészta széleit villával lenyomkodjuk, a közepét megszúrkáljuk és 190 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve 15 percig hagyjuk hűlni, majd egy gyors mozdulattal kifordítjuk egy tortatálra. Ha az almák a serpenyőben ragadnak, kiszedjük és elrendezzük őket a süti teteján, senki sem fogja észrevenni a turpisságot. A serpenyőből a karamellt a süti tetejére csorgatjuk, ha magától nem tesziezt meg. Állítólag creme fraiche-sel kell tálalni, de magában is isteni!