Hozzávalók
- 1 ek vaj a sütőforma megvajazásához
- 1 ek vaj az almák megkenéséhez
- 120 g kristálycukor
- 2 ek kristálycukor a forma kiszórásához
- 500 ml tej
- 1 db rúd vanília
- 70 g búzadara
- 40 g mazsola
- 4 db nagy tojás
- pár csepp citromlé
- 2 - 3 db szép alma
Hozzávalók
- 1 ek vaj a sütőforma megvajazásához
- 1 ek vaj az almák megkenéséhez
- 120 g kristálycukor
- 2 ek kristálycukor a forma kiszórásához
- 500 ml tej
- 1 db rúd vanília
- 70 g búzadara
- 40 g mazsola
- 4 db nagy tojás
- pár csepp citromlé
- 2 - 3 db szép alma
A megmosott almákat megkenjük olvasztott vajjal, körben mindenhol meghintjük cukorral és egy sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük. Kivesszük és hagyjuk őket kicsit hűlni, közben elkészítjük a darafelfújt alapját: a sütőformát kivajazzuk és meghintjük cukorral.
A tejet a kikapart vaníliával és a mazsolával felforraljuk, majd lejjebb vesszük a hőt és hozzáadjuk a búzadarát. Folyamatosan kevergetve kb. 3 percig főzzük, egészen addig, míg sűrűsödni kezd. Levesszük a tűzről és 3 percig pihentetjük. Közben a tojásfehérjét a citromlével félig felverjük, hozzáadjuk a cukor felét és az egészet szép kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a maradék cukorral és hozzákeverünk két evőkanálnyit a forró darából, hogy kiegyenlítsük a hőt. Ha ezt a lépést kihagyjátok, a forró tejes darába kevert tojássárgája könnyen csomós rántottává ugrik össze! A tojásos-darás mixet visszaöntjük a lábosba a többi darához és jó alaposan elkeverjük. Két részletben hozzáadjuk a fehérjét is, az első kört intenzíven, a másodikat pedig csak óvatosan, lazán kavargatva, hogy a szép habos állaga megmaradjon a krémnek.
A sült almákat beleállítjuk a kivajazott-cukrozott sütőtálba és körbeöntjük a darafelfújt masszájával. Akkor jó, ha az almáknak kb. derékig, vagy annál kicsit feljebb ér a massza! Az egészet bedobjuk 180 fokos sütőbb, kb. 20 perc alatt készre sütjük, gyorsan meghintjük porcukorral és már tálaljuk is!