Hozzávalók
- 450 g kenyérliszt
- 50 g liszt
- 15 g só
- 25 g friss élesztő
- 400 ml meleg víz
- 70 ml olívaolaj
Hozzávalók
- 450 g kenyérliszt
- 50 g liszt
- 15 g só
- 25 g friss élesztő
- 400 ml meleg víz
- 70 ml olívaolaj
A liszteket elkeverjük a sóval, az élesztőt felfuttatjuk a vízben. Ezután az összes hozzávalót összekeverjük, majd jól kidagasztjuk. Ez a kenyér akkor a legjobb, ha tényleg kivárjuk az idejét – ez 6-8 óra, de ha sietünk, 4 óra alatt is szép eredményt érhetünk el. Ha kidolgoztuk, az edényt enyhén kiolajozzuk, lefedjük a tésztát, és szobahőmérsékleten hagyjuk állni. 2 óra múlva, kicsit áthajtogatjuk, és hagyjuk állni további 2 órát. Nem lesz baja, ha van időnk, és ezt akár még kétszer megismételjük!
Ha letelt az idő, kiborítjuk egy enyhén kiolajozott deszkára, és egész egyszerűen egy hosszabb téglalapot formázunk belőle, amit megcsavarunk. Megszórjuk a tetejét liszttel, és 20 percet hagyjuk a tepsin lefedve kelni. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
Ha tetszett a gyökérkenyér receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!