Hozzávalók
- 375 g víz
- 1 tk só
- 1 ek olívaolaj + a kelesztéshez
- 1 ág rozmaring
- 500 g BL80-as kenyérliszt
- 5 g élesztő
- rétesliszt a formázáshoz
Hozzávalók
- 375 g víz
- 1 tk só
- 1 ek olívaolaj + a kelesztéshez
- 1 ág rozmaring
- 500 g BL80-as kenyérliszt
- 5 g élesztő
- rétesliszt a formázáshoz
A rozmaringos gyökérkenyérhez, azaz ciabattához egy dagasztógép üstjébe mérjük a vizet és elkeverjük benne a sót, az olívaolajat és az aprított rozmaringleveleket is. Beleszórjuk a lisztet és elkezdjük összedolgozni, majd 1 perc után hozzámorzsoljuk az élesztőt és alacsony fokozaton dagasztva kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk.
Olívaolajjal kikent, 20 x 30 cm-es tepsibe borítjuk a tésztát, és 3 órán keresztül lefedve kelesztjük, közben félóránként meghajtogatjuk oly módon, hogy az alsó részét behajtjuk a feléig, a felső részét erre teljesen ráhajtjuk, majd a jobb oldalát behajtjuk a feléig, a bal oldalát pedig teljesen ráhajtjuk. Megfordítjuk és lefedve tovább kelesztjük.
Összesen ötször hajtogatjuk így, majd az utolsó félórás kelesztés után rétesliszttel megszórt deszkára borítjuk, hosszában kettévágjuk és száraz tepsire rakjuk.
A sütő aljába, egy kis tepsibe öntünk kb. 200 ml vizet és így melegítjük fel a sütőt 230 fokra. Ha elérte a kellő hőfokot a sütő, berakjuk sülni a ciabattákat, 10 perc után kivesszük a vizes tepsit, majd további 15 percet sütjük.
Rácsra szedve hagyjuk kicsit kihűlni.
- Elkészítési idő: 30 perc
- Kelesztési idő: 3 óra
- Sütési idő: 25 perc
Ha tetszett a gyökérkenyér receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!