Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Klasszikus káposztás pogácsa

Hozzávalók

körülbelül
2
tepsihez
+

A káposztához

800 g fejes káposzta reszelve
1 púpozott ek cukor
50 ml olaj
1 púpozott mk őrölt bors

A tésztához

50 ml tej
20 g élesztő
1 mk cukor
500 g kenyérliszt (BL 80)
25 g só
100 g tejföl
100 g vaj
2 db tojássárgája

A lekenéshez

1 db tojás
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Klasszikus káposztás pogácsa

Készítsetek káposztás pogácsát és minden vendégetek boldog lesz! :D Nézzétek meg a többi pogácsareceptünket, hogy igazi pogi-szakértők legyetek.
Kipróbáltam, jóóó lett!
2
Hirdetés

Hozzávalók

körülbelül
2
tepsihez
+

A káposztához

800 g fejes káposzta reszelve
1 púpozott ek cukor
50 ml olaj
1 púpozott mk őrölt bors

A tésztához

50 ml tej
20 g élesztő
1 mk cukor
500 g kenyérliszt (BL 80)
25 g só
100 g tejföl
100 g vaj
2 db tojássárgája

A lekenéshez

1 db tojás
Bevásárlólistához adom

A káposztához egy száraz edényben megolvasztjuk a cukrot, és amikor szép karamell színű lesz, hozzáadjuk az olajat, majd rádobjuk a reszelt káposztát, és megsózzuk. Addig pirítjuk, míg láthatóan szárazabb lesz, illetve a tömege a felére összeesik (ezt akár egy gyors kontroll méréssel is ellenőrizhetjük). Ha elkészült, megborsozzuk és kihűtjük.
Közben összeállítjuk a pogácsa tésztáját: a langyos tejhez adunk pici cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.Egy keverőtálba tesszük a lisztet, sót, lágy vajat, tejfölt, és a felfuttatott élesztőt, és a tojássárgáját.Elkezdjük összedolgozni, és folyamatosan adagoljuk hozzá a kihűlt pirított káposztát. Egyenletesre keverjük és dagasztjuk 5 percig. Hagyjuk szobahőmérsékleten kelni 1 órát, majd fóliába tekerjük, és hűtőbe tesszük, hogy kicsit megkeményedjen.Egyébként akár 1-2 nappal korábban is bekeverhetjük, mert még jó hatással is van a hosszú pihi a tésztára.
A hűtőből kivett tésztát 3 részre vágjuk, és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni. Lisztezett deszkán kissé kinyújtjuk a tésztákat, egymásra tesszük, majd így folytatjuk a nyújtást kb. 2-2,5 cm vastagra. Éles késsel fél cm mélyen, és fél cm szélesen bevagdossuk a tészta felületét, majd felvert tojással egyenletesen lekenjük.

Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk (minden kiszúrás előtt lisztezzük a forma szélét). A pogácsákat sütőpapírral borított tepsire tesszük, hagyjuk még, esetleg melegebb helyen, kelni 1 órán át, majd 180 fokra előmelegített sütőben, mérettől függően 12-16 percig sütjük.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások