Hirdetés

Paprikás hajtovány

Hozzávalók

64
kisebb darabhoz
+
250 ml langyos tej
30 g cukor
100 g búzadara
25 g élesztő
300 g liszt
100 g tejföl
25 g vaj
1 tk só

A töltelékhez

40 g vaj
80 g tejföl
80 g reszelt sajt
1 db tojás
2 tk pirospaprika
1 tk só
1 tk bors
1 csipet szárított kakukkfű
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Paprikás hajtovány

A hajtovány egy igazi békebeli péksütemény. Sokféleképp variálható, ideális reggelire, vagy vendégvárónak is.
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

64
kisebb darabhoz
+
250 ml langyos tej
30 g cukor
100 g búzadara
25 g élesztő
300 g liszt
100 g tejföl
25 g vaj
1 tk só

A töltelékhez

40 g vaj
80 g tejföl
80 g reszelt sajt
1 db tojás
2 tk pirospaprika
1 tk só
1 tk bors
1 csipet szárított kakukkfű
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A paprikás hajtovány elkészítését a tészta összeállításával kezdjük. A langyos tejhez adjuk a cukor felét, belekeverjük a búzadarát, és elmorzsoljuk benne az élesztőt. Elkeverjük, majd meleg helyen hagyjuk felfutni.

A tészta többi összetevőjét egy keverőtálba mérjük, majd a tejes keverékkel együtt összedolgozzuk, és 10 percig dagasztjuk. Letakarva hagyjuk legalább 40 percet kelni.

Közben elkészítjük a sajtos krémet, amivel majd megkenjük.

A lágy vajat elkeverjük a tejföllel, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot és a tojást. Összekeverjük a fűszerekkel, és felhasználásig hűtőbe tesszük.

A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán 25-30 cm átmérőjűre nyújtjuk. Először negyed cikkekre vágjuk, majd ezeket is elfelezzük, így összesen 8 kis cipót formázhatunk, amit kivirgolunk, majd letakarva 10 percet pihentetünk.

A krémet annak megfelelően kimérve szétosztjuk, hogy hány hajtoványt készítünk, ami azért fontos, hogy mindegyikre jusson majd belőle.

Lisztezett felületen kerekre nyújtjuk a bucikat, majd megkenjük a paprikás-sajtos krémmel, és negyed vagy akár nyolcad cikkekre vágjuk. A cikkeket a széles oldaluknál kezdve szorosan feltekerjük, majd sütőpapírral borított tepsire tesszük, kellő távolságtartással egymástól. Letakarva még fél órát kelesztjük, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és mérettől függően 12-15 perc alatt készre sütjük.

Tipp: A megkent hajtovány tésztát még megszórhatjuk sonka- vagy kolbászvagdalékkal, esetleg reszelhetünk rá márvány- vagy kéksajtot is.
paprikás hajtovány
Paprikás hajtovány
  • Előkészítési idő: 110 perc
  • Elkészítési idő: kb. 12 perc
  • Összesen: kb. 122 perc

Ha tetszett a paprikás hajtovány receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?