Hozzávalók
- 250 ml langyos tej
- 30 g cukor
- 100 g búzadara
- 25 g élesztő
- 300 g liszt
- 100 g tejföl
- 25 g vaj
- 1 tk só
A töltelékhez
- 40 g vaj
- 80 g tejföl
- 80 g reszelt sajt
- 1 db tojás
- 2 tk pirospaprika
- 1 tk só
- 1 tk bors
- 1 csipet szárított kakukkfű
Hozzávalók
- 250 ml langyos tej
- 30 g cukor
- 100 g búzadara
- 25 g élesztő
- 300 g liszt
- 100 g tejföl
- 25 g vaj
- 1 tk só
A töltelékhez
- 40 g vaj
- 80 g tejföl
- 80 g reszelt sajt
- 1 db tojás
- 2 tk pirospaprika
- 1 tk só
- 1 tk bors
- 1 csipet szárított kakukkfű
A paprikás hajtovány elkészítését a tészta összeállításával kezdjük. A langyos tejhez adjuk a cukor felét, belekeverjük a búzadarát, és elmorzsoljuk benne az élesztőt. Elkeverjük, majd meleg helyen hagyjuk felfutni.
A tészta többi összetevőjét egy keverőtálba mérjük, majd a tejes keverékkel együtt összedolgozzuk, és 10 percig dagasztjuk. Letakarva hagyjuk legalább 40 percet kelni.
Közben elkészítjük a sajtos krémet, amivel majd megkenjük.
A lágy vajat elkeverjük a tejföllel, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot és a tojást. Összekeverjük a fűszerekkel, és felhasználásig hűtőbe tesszük.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán 25-30 cm átmérőjűre nyújtjuk. Először negyed cikkekre vágjuk, majd ezeket is elfelezzük, így összesen 8 kis cipót formázhatunk, amit kivirgolunk, majd letakarva 10 percet pihentetünk.
A krémet annak megfelelően kimérve szétosztjuk, hogy hány hajtoványt készítünk, ami azért fontos, hogy mindegyikre jusson majd belőle.
Lisztezett felületen kerekre nyújtjuk a bucikat, majd megkenjük a paprikás-sajtos krémmel, és negyed vagy akár nyolcad cikkekre vágjuk. A cikkeket a széles oldaluknál kezdve szorosan feltekerjük, majd sütőpapírral borított tepsire tesszük, kellő távolságtartással egymástól. Letakarva még fél órát kelesztjük, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és mérettől függően 12-15 perc alatt készre sütjük.
Tipp: A megkent hajtovány tésztát még megszórhatjuk sonka- vagy kolbászvagdalékkal, esetleg reszelhetünk rá márvány- vagy kéksajtot is.
- Előkészítési idő: 110 perc
- Elkészítési idő: kb. 12 perc
- Összesen: kb. 122 perc
Ha tetszett a paprikás hajtovány receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!