Pékség

Sajtospogácsamaradékédesburgonya-püréből

Sajtos pogácsa maradék édesburgonya-püréből

Hozzávalók
80 ml
tej
1 csomag
instant élesztő
(7 g-os kiszerelés)
2 ek
kristálycukor
420 g
finomliszt + a nyújtáshoz
só, bors
2 tk
szerecsendió
1 db
tojássárgája
400 g
maradék édesburgonya-püré
(300 g édesburgonya + 100 g vaj)
2 ek
étolaj
A tetejére
1 db
tojás
100 g
trappista sajt
100 g
füstölt trappista sajt

Elkészítés

A sajtos pogácsa recept első lépéseként a tejet langyosra melegítjük, beleszórjuk az élesztőt és a cukrot, elkeverjük, majd hagyjuk felfutni 6-8 perc alatt.

Egy dagasztógép üstjébe tesszük a lisztet, sót, borsot, a szerecsendiót, a tojássárgáját és az édesburgonya-pürét, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztős tejet, és alacsony fokozaton hagyjuk, hogy a gép 8-10 perc alatt egy fényes, sima tésztát gyúrjon belőle. Kézzel is meg lehet ezt tenni, de az dupla annyi idő lesz, mint géppel, szóval edzés helyett is simán beiktatható. :D

A begyúrt tésztát egy kiolajozott tálba rakjuk, lefedjük konyharuhával és szobahőmérsékleten 2 órát kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett felületre borítjuk és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle és egy sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk őket. A maradék leeső tésztát újragyúrjuk, kinyújtjuk és ismét kiszaggatjuk. 

A pogácsák tetejét lekenjük felvert tojással, majd megszórjuk sima és füstölt reszelt sajt keverékével. 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük, amíg szép aranybarna lesz.

sajtos-pogacsa-maradek-edesburgonya-purebol
Sajtos pogácsa maradék édesburgonya-püréből (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 35 perc
  • Pihentetési idő: 2 óra
  • Sütési idő: kb. 35 perc

www.streetkitchen.hu

Nem gondoltál még arra, hogy a maradék édesburgonya-püréből pogácsákat csinálj, ugye? :D Egészen múlt hétig én sem. Aztán mikor a bázison szembesültem azzal, hogy nem fogyott el az édesburgonya-püré, küldetésemnek tekintettem, hogy új életet adjak neki egy másik köntösben.

Hozzávalók

70 darabhoz
80 ml
tej
1 csomag
instant élesztő
(7 g-os kiszerelés)
2 ek
kristálycukor
420 g
finomliszt + a nyújtáshoz
só, bors
2 tk
szerecsendió
1 db
tojássárgája
400 g
maradék édesburgonya-püré
(300 g édesburgonya + 100 g vaj)
2 ek
étolaj
A tetejére
1 db
tojás
100 g
trappista sajt
100 g
füstölt trappista sajt

A sajtos pogácsa recept első lépéseként a tejet langyosra melegítjük, beleszórjuk az élesztőt és a cukrot, elkeverjük, majd hagyjuk felfutni 6-8 perc alatt.

Egy dagasztógép üstjébe tesszük a lisztet, sót, borsot, a szerecsendiót, a tojássárgáját és az édesburgonya-pürét, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztős tejet, és alacsony fokozaton hagyjuk, hogy a gép 8-10 perc alatt egy fényes, sima tésztát gyúrjon belőle. Kézzel is meg lehet ezt tenni, de az dupla annyi idő lesz, mint géppel, szóval edzés helyett is simán beiktatható. :D

A begyúrt tésztát egy kiolajozott tálba rakjuk, lefedjük konyharuhával és szobahőmérsékleten 2 órát kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett felületre borítjuk és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle és egy sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk őket. A maradék leeső tésztát újragyúrjuk, kinyújtjuk és ismét kiszaggatjuk. 

A pogácsák tetejét lekenjük felvert tojással, majd megszórjuk sima és füstölt reszelt sajt keverékével. 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük, amíg szép aranybarna lesz.

sajtos-pogacsa-maradek-edesburgonya-purebol
Sajtos pogácsa maradék édesburgonya-püréből (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 35 perc
  • Pihentetési idő: 2 óra
  • Sütési idő: kb. 35 perc

Ha tetszett a Sajtos pogácsa maradék édesburgonya-püréből receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept