A SMART rovat támogatója az
Hozzávalók
- 300 ml tej
- 20 g élesztő
- 2 tk kristálycukor
- 570 g BL80-as kenyérliszt + a nyújtáshoz
- 10 g só
- 3 db tojás
- 40 g vaj
- 1 ek szezámmag
- 1 ek fekete szezámmag
- 1 ek nagy szemű só
A SMART rovat támogatója az
A SMART rovat támogatója az
Hozzávalók
- 300 ml tej
- 20 g élesztő
- 2 tk kristálycukor
- 570 g BL80-as kenyérliszt + a nyújtáshoz
- 10 g só
- 3 db tojás
- 40 g vaj
- 1 ek szezámmag
- 1 ek fekete szezámmag
- 1 ek nagy szemű só
A szezámmagos kifli első lépéseként a tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk a friss élesztőt és hozzáadjuk a cukrot. 5-6 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt.
Egy dagasztógép üstjébe szórjuk a lisztet, a sót, elkeverjük, majd miközben forog a dagasztógép lapátja, lassan hozzáöntjük az élesztős tejet. Mehet bele 2 db tojás, majd a vaj apránként hozzáadagolva. Hagyjuk a dagasztógépet pár percig dolgozni, amíg lágy tésztát kapunk.
Lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, majd kézzel még átdolgozzuk egy kicsit. Kilisztezünk egy nagy tálat, beledobjuk a tésztát, lefedjük konyharuhával és 1,5-2 órát kelesztjük szobahőmérsékleten.
A megkelt tésztát ismét a lisztezett nyújtódeszkára rakjuk és 3-5 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Ha nem egyenesek a szélei, késsel egyenesre igazítjuk, majd a téglalapot háromszögekre vágjuk úgy, hogy a téglalap bal felső sarkából indulva haladunk a késsel a téglalap bal alsó sarkától kb. 10-12 cm-re. A következő háromszöget pedig a fordított irányba vágva fogjuk megkapni. Így 6-7 háromszöget fogunk kapni. A maradék leeső tésztát ismét összegyúrjuk, kinyújtjuk és ebből is háromszögeket vágunk.
A háromszögeket a szélesebbik oldaluktól indítva szorosan feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. Ezután lefedjük konyharuhával, és meleg helyen 30-45 percet kelesztjük.
Lekenjük a kifliket a megmaradt tojással, megszórjuk vegyesen a kétféle szezámmaggal és nagy szemű sóval, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára és ropogósra sütjük őket.
- Elkészítési idő: 35 perc
- Sütési idő: 30-35 perc
- Kelesztési idő: 2,5-3 óra
Ha tetszett a szezámmagos kifli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!