Pizza

Burgonyafeltétespizza

Burgonyafeltétes pizza

Hozzávalók
A tésztához
200 ml
langyos víz
7 g
friss élesztő
0.5 tk
kristálycukor
300 g
pizzaliszt
(+ 50-60 g a lisztezéshez)
10 ml
olívaolaj
A feltéthez
2 db
burgonya
olívaolaj
só, bors
4 ek
tejföl
1 gerezd
fokhagyma
friss rozmaring
friss kakukkfű
100 g
mozzarella

Elkészítés

A burgonyafeltétes pizza első lépései

A burgonyafeltétes pizzához egy mérőpohárban a langyos vizet elkeverjük az élesztővel és a cukorral, majd hagyjuk felfutni. Közben egy nagy keverőtálba szórjuk a lisztet, megy hozzá egy csipet só, alaposan elkeverjük és amikor felfutott az élesztőnk, hozzáöntjük a liszthez. A tészta gyúrásához használhattok keverőgépet is, de én kézzel sokkal jobban szeretem begyúrni a tésztákat. 

Amennyiben a gyúrás közben nagyon a kezünkhöz ragadna, kevés lisztet lehet még hozzáadni. Mikor összeállt a tésztánk, hozzáadjuk az olívaolajat és tovább gyúrjuk. Lefedve félrerakjuk, a legjobb, ha egy egész éjszakát tud kelni a hűtőben a tészta, de minimum 3 órán át érdemes keleszteni.

A burgonya előkészítése

Mielőtt felhasználnánk a pizzatésztát, a burgonyákat meghámozzuk és vékony karikákra vágjuk. Egy tálba szórjuk őket, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, átforgatjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket úgy, hogy ne fedjék egymást. 200 fokos sütőben addig sütjük, amíg szép aranybarnák nem lesznek (kb. 20 perc). Közben egy kis tálkában kikeverjük a tejfölt, a reszelt fokhagymát, sót és borsot. 

A pizza összeállítása

Kelesztés után a tésztát még óvatosan átdolgozzuk a kezünkkel, de már nem szabad gyúrni, nem akarjuk, hogy eltűnjenek a tésztánkban a kelesztés során kialakult buborékok. A tésztát félbevágjuk és lisztezett felületen a kezünkkel kinyújtjuk az első pizzánk alapját. A széle mellett kicsit benyomkodhatjuk az ujjunkkal, hogy a pizza széle vastagabb legyen. Ezután kinyújtjuk a másik pizzát is.

A tésztát megkenjük a tejfölös alappal, erre mehetnek a burgonyakarikák, majd egy kevés friss rozmaring és kakukkfű, végül pedig 3-4 szelet vékony mozzarella. Mehet is be a pizzasütőbe, ahol 450 fokon 2-3 perc alatt elkészül. Figyeljünk, hogy ne égjen oda, szóval folyamatosan forgassuk. Ha hagyományos sütőben sütjük, akkor 230 fokon 12-15 perc alatt lesz kész a pizzánk.

burgonyafeltetes-pizza
Burgonyafeltétes pizza (Fotó: Street Kitchen)
  • Előkészítési idő: 35 perc
  • Pihentetés: min. 3 óra
  • Sütési idő:
    pizzakemencében: 2-3 perc
    sima sütőben: 12-15 perc

A legjobb pizzáink, amikre még egy olasz pizzaiolo is elismerően csettintene:

Calabrese pizza

Diavolo pizza

Édesburgonya-pizza

www.streetkitchen.hu

Sosem gondoltam volna erre a kombinációra, de mióta ismerem, kijelenthetem, hogy igenis kompatibilis a burgonya és a pizzatészta, főleg ha megspékeljük egy jó tejfölös alappal, friss fűszernövényekkel és mozzarellával. Szóval ti is adjatok neki egy esélyt, mert imádni fogjátok!

Hozzávalók

2 kisebb vagy 1 nagyobb pizzához
A tésztához
200 ml
langyos víz
7 g
friss élesztő
0.5 tk
kristálycukor
300 g
pizzaliszt
(+ 50-60 g a lisztezéshez)
10 ml
olívaolaj
A feltéthez
2 db
burgonya
olívaolaj
só, bors
4 ek
tejföl
1 gerezd
fokhagyma
friss rozmaring
friss kakukkfű
100 g
mozzarella

A burgonyafeltétes pizza első lépései

A burgonyafeltétes pizzához egy mérőpohárban a langyos vizet elkeverjük az élesztővel és a cukorral, majd hagyjuk felfutni. Közben egy nagy keverőtálba szórjuk a lisztet, megy hozzá egy csipet só, alaposan elkeverjük és amikor felfutott az élesztőnk, hozzáöntjük a liszthez. A tészta gyúrásához használhattok keverőgépet is, de én kézzel sokkal jobban szeretem begyúrni a tésztákat. 

Amennyiben a gyúrás közben nagyon a kezünkhöz ragadna, kevés lisztet lehet még hozzáadni. Mikor összeállt a tésztánk, hozzáadjuk az olívaolajat és tovább gyúrjuk. Lefedve félrerakjuk, a legjobb, ha egy egész éjszakát tud kelni a hűtőben a tészta, de minimum 3 órán át érdemes keleszteni.

A burgonya előkészítése

Mielőtt felhasználnánk a pizzatésztát, a burgonyákat meghámozzuk és vékony karikákra vágjuk. Egy tálba szórjuk őket, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, átforgatjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket úgy, hogy ne fedjék egymást. 200 fokos sütőben addig sütjük, amíg szép aranybarnák nem lesznek (kb. 20 perc). Közben egy kis tálkában kikeverjük a tejfölt, a reszelt fokhagymát, sót és borsot. 

A pizza összeállítása

Kelesztés után a tésztát még óvatosan átdolgozzuk a kezünkkel, de már nem szabad gyúrni, nem akarjuk, hogy eltűnjenek a tésztánkban a kelesztés során kialakult buborékok. A tésztát félbevágjuk és lisztezett felületen a kezünkkel kinyújtjuk az első pizzánk alapját. A széle mellett kicsit benyomkodhatjuk az ujjunkkal, hogy a pizza széle vastagabb legyen. Ezután kinyújtjuk a másik pizzát is.

A tésztát megkenjük a tejfölös alappal, erre mehetnek a burgonyakarikák, majd egy kevés friss rozmaring és kakukkfű, végül pedig 3-4 szelet vékony mozzarella. Mehet is be a pizzasütőbe, ahol 450 fokon 2-3 perc alatt elkészül. Figyeljünk, hogy ne égjen oda, szóval folyamatosan forgassuk. Ha hagyományos sütőben sütjük, akkor 230 fokon 12-15 perc alatt lesz kész a pizzánk.

burgonyafeltetes-pizza
Burgonyafeltétes pizza (Fotó: Street Kitchen)
  • Előkészítési idő: 35 perc
  • Pihentetés: min. 3 óra
  • Sütési idő:
    pizzakemencében: 2-3 perc
    sima sütőben: 12-15 perc

A legjobb pizzáink, amikre még egy olasz pizzaiolo is elismerően csettintene:

Calabrese pizza

Diavolo pizza

Édesburgonya-pizza

Ha tetszett a Burgonyafeltétes pizza receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept