Street Kitchen

Alegfullosabbhúsleves

A legfullosabb húsleves
húsleves

Hozzávalók
1.5 kg
húsos marhacsont
10 g
sűrített paradicsom
750 g
csirke far-hát
350 g
csirkeszárny
6.5
liter víz
2 szál
sárgarépa
(200 g/szál)
2 szál
fehérrépa
(100 g/szál)
250 g
karalábé
340 g
zellergumó
150 g
kelkáposzta
3
cm gyömbér
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
5 gerezd
fokhagyma
1 csokor
petrezselyem
1 db
egész szerecsendió
1 ek
egész fekete bors
100 g
csiperkegomba
200 g
zöldborsó
A májgaluskához
300 g
sertésmáj
2 db
szikkadt zsemle
só, bors
0.5 fej
vöröshagyma
(140 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
1 csokor
petrezselyem
2 db
tojás
80 g
zsemlemorzsa
A levesbetéthez
400 g
cérnametélt

Elkészítés

A legfullosabb húsleves első lépéseként a marhacsontokat bekenjük a sűrített paradicsommal, egy sütőpapírral borított tepsibe tesszük a far-háttal és a szárnyakkal együtt, majd betesszük a 230 fokra előmelegített sütőbe 25 percre. Miután letelt az idő, egy nagyobb fazékba tesszük őket a kifolyt húslével együtt, majd felöntjük a vízzel. Felforraljuk, majd amikor forr, visszavesszük a hőfokot, hogy csak gyöngyözzön, és egy nagyobb kanál segítségével leszedjük a róla a habot. Ezt addig csináljuk, amíg az összes habot le nem szedtük. Beletesszük egészben a megtisztított sárga- és fehérrépát, a karalábét, a zellergumót, a kelkáposztát, a gyömbért, a vöröshagymát, a fokhagymát, a petrezselymet, a szerecsendiót és a fekete borsot, sózzuk és gyöngyöztetve 3,5 órát főzzük. Akkor hozzáadjuk szintén egészben a megmosott gombákat és a zöldborsót, és további fél, de akár 1 órán át gyöngyöztetjük, hogy koncentrálódjanak az ízek. 

Májgaluska elkészítése:

A májat egy éles kés segítségével péppé kaparjuk, nem baj, ha marad benne pár kisebb darab, de próbáljuk minél krémesebbre eldolgozni. A zsemléket vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk, ezeket is péppé aprítjuk és a májhoz keverjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, a petrezselymet, a tojásokat és a zsemlemorzsát, majd 15 percre félretesszük. Miután letelt a pihentetési idő, egy kanál segítségével gyöngyöző vízbe szaggatjuk és 8-10 perc alatt készre főzzük, majd kivesszük a vízből és tálalásig félretesszük. 

A cérnametéltet forrásban lévő sós vízben a csomagoláson feltüntetett idő alatt készre főzzük, leszűrjük és enyhén átmossuk. 

A legfullosabb húsleves tálalása:

A levesből kiszedjük a zöldségeket és a csontokat, húsokat (csak a lé maradjon), hagyjuk 10 percet pihenni, majd egy nedves textilpelenkán átszűrjük. Fontos, hogy nedves legyen a pelenka, hogy a zsír ne tömítse el a szövetet! A kész levest a tésztával, a májgaluskával, a zöldségekkel és a húsokkal együtt tálaljuk.

legfullosabb-husleves-1
A legfullosabb húsleves (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 5,5 óra

www.streetkitchen.hu

Sokáig mondtam azt, hogy bármit csinálok, nem tudok olyan húslevest készíteni, mint a nagyanyám. Azt kell, hogy mondjam: most TALÁN sikerült. Rendkívül mély ízekkel bír, a színe pedig számomra maga a mámor. Ezt már nyugodt szívvel merném a nagyi levese mellé rakni, nem lenne okom szégyenkezni.

Hozzávalók

10 főre
1.5 kg
húsos marhacsont
10 g
sűrített paradicsom
750 g
csirke far-hát
350 g
csirkeszárny
6.5
liter víz
2 szál
sárgarépa
(200 g/szál)
2 szál
fehérrépa
(100 g/szál)
250 g
karalábé
340 g
zellergumó
150 g
kelkáposzta
3
cm gyömbér
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
5 gerezd
fokhagyma
1 csokor
petrezselyem
1 db
egész szerecsendió
1 ek
egész fekete bors
100 g
csiperkegomba
200 g
zöldborsó
A májgaluskához
300 g
sertésmáj
2 db
szikkadt zsemle
só, bors
0.5 fej
vöröshagyma
(140 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
1 csokor
petrezselyem
2 db
tojás
80 g
zsemlemorzsa
A levesbetéthez
400 g
cérnametélt

A legfullosabb húsleves első lépéseként a marhacsontokat bekenjük a sűrített paradicsommal, egy sütőpapírral borított tepsibe tesszük a far-háttal és a szárnyakkal együtt, majd betesszük a 230 fokra előmelegített sütőbe 25 percre. Miután letelt az idő, egy nagyobb fazékba tesszük őket a kifolyt húslével együtt, majd felöntjük a vízzel. Felforraljuk, majd amikor forr, visszavesszük a hőfokot, hogy csak gyöngyözzön, és egy nagyobb kanál segítségével leszedjük a róla a habot. Ezt addig csináljuk, amíg az összes habot le nem szedtük. Beletesszük egészben a megtisztított sárga- és fehérrépát, a karalábét, a zellergumót, a kelkáposztát, a gyömbért, a vöröshagymát, a fokhagymát, a petrezselymet, a szerecsendiót és a fekete borsot, sózzuk és gyöngyöztetve 3,5 órát főzzük. Akkor hozzáadjuk szintén egészben a megmosott gombákat és a zöldborsót, és további fél, de akár 1 órán át gyöngyöztetjük, hogy koncentrálódjanak az ízek. 

Májgaluska elkészítése:

A májat egy éles kés segítségével péppé kaparjuk, nem baj, ha marad benne pár kisebb darab, de próbáljuk minél krémesebbre eldolgozni. A zsemléket vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk, ezeket is péppé aprítjuk és a májhoz keverjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, a petrezselymet, a tojásokat és a zsemlemorzsát, majd 15 percre félretesszük. Miután letelt a pihentetési idő, egy kanál segítségével gyöngyöző vízbe szaggatjuk és 8-10 perc alatt készre főzzük, majd kivesszük a vízből és tálalásig félretesszük. 

A cérnametéltet forrásban lévő sós vízben a csomagoláson feltüntetett idő alatt készre főzzük, leszűrjük és enyhén átmossuk. 

A legfullosabb húsleves tálalása:

A levesből kiszedjük a zöldségeket és a csontokat, húsokat (csak a lé maradjon), hagyjuk 10 percet pihenni, majd egy nedves textilpelenkán átszűrjük. Fontos, hogy nedves legyen a pelenka, hogy a zsír ne tömítse el a szövetet! A kész levest a tésztával, a májgaluskával, a zöldségekkel és a húsokkal együtt tálaljuk.

legfullosabb-husleves-1
A legfullosabb húsleves (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 5,5 óra

Ha tetszett a legfullosabb húsleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept