Édes falatok

Aszaltgyümölcsöskarácsonyimuffin

Aszalt gyümölcsös karácsonyi muffin

Hozzávalók
0.5 db
bio narancs leve
400 g
aszalt gyümölcs
(vegyesen, ízlés szerint, a receptben 200 g arany mazsola, 160 g aszalt sárgabarack, 40 g aszalt vörösáfonya)
115 g
puha vaj
1 db
tojás
80 g
barna cukor
300 g
liszt
10 g
sütőpor
0.5 tk
őrölt fahéj
1 csipet
vaníliamag-őrlemény
1 g
80 g
tej
0.5 db
bio citrom héja
30 g
fenyőmag

Elkészítés

A narancs kifacsart levébe áztatjuk a mazsolát kb. 20 percre, ezalatt a többi aszalt gyümölcsöt kis kockákra vágjuk.

Elkezdjük összeállítani a masszát: a vajat elkeverjük a tojással és a cukorral. A vajas masszához adjuk a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a vaníliát és a sót, majd alaposan elkeverjük, közben több részletben hozzáadjuk a tejet. Belereszeljük a citrom héját, és beledobjuk a fenyőmagot is.

Hozzáadjuk a finomságokat: az aszalt gyümölcsöket, a lecsöpögtetett mazsolát, és spatulával összeforgatjuk az egészet.

Muffinpapírral bélelt muffinformába öntjük a masszát, kb. a papír feléig töltjük meg őket. Ha szeretnénk, klasszikus kenyér formájában is megsüthetjük az egészet, ebben az esetben egy sütőpapírral bélelt tepsi közepére öntjük a masszát, vizes kézzel cipót formázunk belőle, és kicsit bevagdossuk a tetejét. 

Előmelegített sütőben sütjük 180 fokon, ha muffinformában, akkor 30-35 percig, ha klasszikus cipóként, akkor 60 percig. Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük vagy muffinként tálaljuk.

Aszalt gyümölcsös karácsonyi muffin
Aszalt gyümölcsös karácsonyi muffin

Előkészítési idő: 20 perc Sütési idő: 35 perc Összesen: 55 perc

Ennek a sütinek a „pandolce genovese” adta az ötletét, amely az olaszországi Liguria régió egyik hagyományos süteménye. Általában karácsonykor tálalják az édes, kenyérformájú sütit. A kisebbekre gondolva muffinformában is megmutatom, hogyan működik.

Egyébként a süti eredete nagyon érdekes: a legenda szerint a 16. században a genovai dózse meghívta a helyi szakácsokat, hogy gyűjtsenek recepteket egy olyan ételhez, amely a gazdagságot képviseli, valamint tápláló, tartós a hosszú tengeri utakra. Így született a pandolce. Ez egy sűrű, nagyon tápláló édes kenyérke, több a betét benne, mint maga a süti tésztája. A hagyomány szerint a pandolcét a család legfiatalabb tagja adja oda a család legidősebb tagjának a szeleteléshez. 

Tipp: A süti hűvös helyen akár 1-2 hétig is eláll (ha marad belőle addig), ezért érdemes nagyobb, akár dupla, tripla adagot készíteni belőle. Bármilyen finomság mehet bele a klasszikusokon kívül: dió, mandula, törökmogyoró is. 

Ajánlott életkor:

darabos ételt már gond nélkül fogyasztó, 4 évesnél idősebb gyerekeknek, ám egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost!

Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.

www.streetkitchen.hu

Ez az olasz ihletésű édesség tele van gyümölcsökkel és magvakkal, nem hiányozhat a karácsonyi asztalról, ráadásul hetekig eláll!

Hozzávalók

10 főre
0.5 db
bio narancs leve
400 g
aszalt gyümölcs
(vegyesen, ízlés szerint, a receptben 200 g arany mazsola, 160 g aszalt sárgabarack, 40 g aszalt vörösáfonya)
115 g
puha vaj
1 db
tojás
80 g
barna cukor
300 g
liszt
10 g
sütőpor
0.5 tk
őrölt fahéj
1 csipet
vaníliamag-őrlemény
1 g
80 g
tej
0.5 db
bio citrom héja
30 g
fenyőmag

A narancs kifacsart levébe áztatjuk a mazsolát kb. 20 percre, ezalatt a többi aszalt gyümölcsöt kis kockákra vágjuk.

Elkezdjük összeállítani a masszát: a vajat elkeverjük a tojással és a cukorral. A vajas masszához adjuk a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a vaníliát és a sót, majd alaposan elkeverjük, közben több részletben hozzáadjuk a tejet. Belereszeljük a citrom héját, és beledobjuk a fenyőmagot is.

Hozzáadjuk a finomságokat: az aszalt gyümölcsöket, a lecsöpögtetett mazsolát, és spatulával összeforgatjuk az egészet.

Muffinpapírral bélelt muffinformába öntjük a masszát, kb. a papír feléig töltjük meg őket. Ha szeretnénk, klasszikus kenyér formájában is megsüthetjük az egészet, ebben az esetben egy sütőpapírral bélelt tepsi közepére öntjük a masszát, vizes kézzel cipót formázunk belőle, és kicsit bevagdossuk a tetejét. 

Előmelegített sütőben sütjük 180 fokon, ha muffinformában, akkor 30-35 percig, ha klasszikus cipóként, akkor 60 percig. Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük vagy muffinként tálaljuk.

Aszalt gyümölcsös karácsonyi muffin
Aszalt gyümölcsös karácsonyi muffin

Előkészítési idő: 20 perc Sütési idő: 35 perc Összesen: 55 perc

Ennek a sütinek a „pandolce genovese” adta az ötletét, amely az olaszországi Liguria régió egyik hagyományos süteménye. Általában karácsonykor tálalják az édes, kenyérformájú sütit. A kisebbekre gondolva muffinformában is megmutatom, hogyan működik.

Egyébként a süti eredete nagyon érdekes: a legenda szerint a 16. században a genovai dózse meghívta a helyi szakácsokat, hogy gyűjtsenek recepteket egy olyan ételhez, amely a gazdagságot képviseli, valamint tápláló, tartós a hosszú tengeri utakra. Így született a pandolce. Ez egy sűrű, nagyon tápláló édes kenyérke, több a betét benne, mint maga a süti tésztája. A hagyomány szerint a pandolcét a család legfiatalabb tagja adja oda a család legidősebb tagjának a szeleteléshez. 

Tipp: A süti hűvös helyen akár 1-2 hétig is eláll (ha marad belőle addig), ezért érdemes nagyobb, akár dupla, tripla adagot készíteni belőle. Bármilyen finomság mehet bele a klasszikusokon kívül: dió, mandula, törökmogyoró is. 

Ajánlott életkor:

darabos ételt már gond nélkül fogyasztó, 4 évesnél idősebb gyerekeknek, ám egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost!

Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.

Ha tetszett az Aszalt gyümölcsös karácsonyi muffin receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept